Το ΜΕΡΑ25 Θεσπρωτίας για την πώληση της ΟΛΗΓ Α.Ε. - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Το ΜΕΡΑ25 Θεσπρωτίας για την πώληση της ΟΛΗΓ Α.Ε.

Το ΜΕΡΑ25 Θεσπρωτίας για την πώληση της ΟΛΗΓ Α.Ε.

Δελτίο Τύπου 

Πολλά έχουν γραφεί για την πώληση της ΟΛΗΓ Α.Ε. Μια πώληση που δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρων ούτε προς το συμφέρων των κατοίκων της Θεσπρωτίας. 

Οι διαθέσεις όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα είναι φανερές, από τη μετατροπή των λιμενικών ταμείων σε ανώνυμες εταιρίες και τον αποκλεισμό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης όχι μόνο από τις αποφάσεις του εταιριών αυτών αλλά και τη στέρηση εσόδων. Ο ΟΛΗΓ με κύκλο εργασιών τις τάξης των 5 εκατομμυρίων και κέρδη προ φόρων 1,5 -2 εκατομμύρια ευρώ, αντί να είναι μοχλός ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή, πωλείται σε ιδιωτικά συμφέροντα. 

Μαζί με το λιμάνι παραχωρούνται προς αποκλειστική χρήση και εκμετάλλευση οι αλιευτικές/τουριστικές μαρίνες της Σαγιάδας, της Πλαταριάς και των Συβότων, μαζί με τις αντίστοιχες χερσαίες ζώνες τους. Οι όροι της παραχώρησης περιγράφονται αναλυτικά στην από 3/2/2001 σύμβαση παραχώρησης, όπου γίνεται σαφές ότι τόσο οι εκτάσεις όσο και τα ακίνητα ανήκουν στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με τη σύμβαση αυτή, η χερσαία ζώνη της Ηγουμενίτσας εκτείνεται από τα παλιά πετρέλαια μέχρι και το Μακρυγιάλι. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται όλες οι λιμενικές εγκαταστάσεις της Ηγουμενίτσας (παλιού, νέου και νεότερου), το "Πανθεον", οι εγκαταστάσεις του ομίλου αντισφαίρισης, οι εγκαταστάσεις του κάμπινγκ όπως επίσης και τα τρία αναψυκτήρια του Δρεπάνου. Η χερσαία ζώνη της Πλαταριάς περιλαμβάνει όλο το παραλιακό μέτωπο της πόλης. Η δε χερσαία ζώνη των Συβότων εκτός από το λιμάνι περιλαμβάνει τις παραλίες Ζέρη, Γαλλικός και Κάρβουνο. 
Θεωρούμε ότι τόσο ο όρος του επανακαθορισμού των χερσαίων ζωνών, που περιλαμβάνεται στην προκήρυξη της πώλησης, όσο και οι χάρτες της εν λόγο προκήρυξης είναι προσχηματικοί και αυτό διότι με τον Ν. 2932/2001 τα όρια των χερσαίων ζωνών του ΟΛΗΓ μπορούν να τροποποιηθούν μόνο με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. 
Σκοπός του ΟΛΗΓ είναι παροχή λιμενικών υπηρεσιών, ελλιμενισμού πλοίων και διακίνηση επιβατών, οχημάτων και φορτίων. Δεν προβλέπει τη διαχείριση και εκμετάλλευση αλιευτικών ή τουριστικών μαρίνων, ούτε φυσικά τη διαχείριση παραλιών ούτε την εκμετάλλευση πολιτιστικών ή τουριστικών κτιρίων 

Απαιτούμε από τον ΤΑΙΠΕΔ την άμεση αναστολή της διαδικασίας πώλησης του πλειοψηφικού μετοχικού πακέτου της ΟΛΗΓ Α.Ε. 

Απαιτούμε από του Δημάρχους των Δήμων Ηγουμενίτσας και Φιλιατών να διεκδικήσουν την ακύρωση της πώλησης της ΟΛΗΓ Α.Ε. και την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης στους Δήμους τους. 

Απαιτούμε από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής την έκδοση απόφασης επαναπροσδιορισμού της ζώνης λιμένων της ΟΛΗΓ Α.Ε. στην οποία να συμπεριλαμβάνει αυστηρά και μόνο χώρους λιμενικών δραστηριοτήτων. 

Η Προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή του ΜέΡΑ25 Θεσπρωτίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου