Ο Θωμάς Δημητρίου για τη δημοπράτηση των αναψυκτηρίων του Δρεπάνου - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

Ο Θωμάς Δημητρίου για τη δημοπράτηση των αναψυκτηρίων του Δρεπάνου

Ο Θωμάς Δημητρίου για τη δημοπράτηση των αναψυκτηρίων του Δρεπάνου

«ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Στις 3-4-2020 το Δ.Σ. της Ο.Λ.ΗΓ. ΑΕ με τις με αριθμό 47 και 48 αποφάσεις της που τις ανάρτησε στη «Διαύγεια» στις 6-4-2020, θα διενεργήσει πλειοδοτικό διαγωνισμό στις 4-5-2020 για τα δύο αναψυκτήρια στην παραλία του Δρεπάνου επί της Χερσαίας Ζώνης Λιμένος. 

Οι αποφάσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του Δημάρχου που ζήτησε την ακύρωση της δημοπράτησης, γιατί διαφορετικά θα θεωρήσει τις ενέργειες της ΟΛΗΓ ΑΕ “casus belli ” δηλαδή «αιτία πολέμου» και προειδοποίησε ότι θα παραπέμψει το θέμα σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο! 

Ας δούμε, πως έφθασαν τα πράγματα ως εδώ. 

Σε συνεννόηση πάντα με το Δήμο οι προηγούμενες διοικήσεις της ΟΛΗΓ ΑΕ εργάστηκαν για την απόδοση της Χερσαίας Ζώνης σ’ αυτόν. 

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από το Δήμαρχο και τον Οργανισμό Λιμένος, μοναδική ενέργεια που απομένει να γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την απόδοση της Χερσαίας Ζώνης είναι η οριοθέτηση του αιγιαλού. 

Όμως στη διαδικασία της οριοθέτησης υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση για την οποία πρέπει να δοθούν εξηγήσεις από την ΟΛΗΓ ΑΕ, από την Κτηματική Υπηρεσία και από το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής. 

Θυμίζουμε ότι ο υπουργός κ. Πλακιωτάκης κατά την επίσκεψή του πριν από λίγο καιρό στο Δημαρχείο της πόλης συνοδευόμενος και από την ηγεσία του Οργανισμού, η οποία ασφαλώς θα τον είχε ενημερώσει και για τα σχέδιά της, περιχαρής μας περιέγραψε ως επικείμενη την απόδοση της Χερσαίας Ζώνης στο Δήμο. 

Σύντομα όμως μετά την επίσκεψη του Υπουργού, η ΟΛΗΓ ΑΕ επέλεξε να δρομολογήσει διαφορετικά τις εξελίξεις σχετικά με τη Χερσαία Ζώνη. 

Συγκεκριμένα με την με αριθμό πρωτοκόλλου 1868/17-2-2020 απόφασή της, συστήνει επιτροπή διενέργειας και αξιολόγησης πρόχειρου διαγωνισμού για ανάθεση του έργου με τίτλο «Εργασίες επισκευής κτισμάτων Δρεπάνου» και στις 18-3-2020 επέλεξε τον εργολάβο που ανέλαβε την εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου. 

Επομένως η δημοπράτηση των δυο αναψυκτηρίων ετοιμαζόταν μεθοδικά τουλάχιστον από τις αρχές Φεβρουαρίου. Οι εργασίες επισκευής των κτισμάτων των αναψυκτηρίων θα έπρεπε να προβληματίσουν τη Δημοτική Αρχή που όφειλε να ζητήσει ενημέρωση για τις προθέσεις της ΟΛΗΓ ΑΕ με την οποία έχει συνάψει και μνημόνιο συνεργασίας. Εξάλλου με κάθε ευκαιρία ο Δήμαρχος μας υπενθύμιζε την αγαστή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του Δήμου και του Οργανισμού Λιμένος, «για το καλό της πόλης». 

Εκτός αν η Δημοτική Αρχή ήταν ενήμερη για τις προθέσεις του Οργανισμού, η δε όψιμη αντίδρασή της οφείλεται σε αθέτηση κάποιας άτυπης ενδεχομένως συμφωνίας για τη διαχείριση και την εκμετάλλευση της Χερσαίας Ζώνης και για το ποιός θα εισπράττει εν τέλει τα χρήματα. 

Οι εσπευσμένες ενέργειες της ΟΛΗΓ ΑΕ να προχωρήσει στη δημοπρασία για την εκμετάλλευση των αναψυκτηρίων κατά 3+3 έτη, οδηγούν αφ’ ενός στην υπέρβαση του χρονικού ορίζοντα τον οποίο έχει θέσει η σημερινή κυβέρνηση για την παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Οργανισμού και αφ’ ετέρου προσθέτει υπεραξία στο υπό παραχώρηση αντικείμενο. Γιατί στη περίπτωση που θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, θα παραχωρηθούν και τα δημοπρατούμενα αναψυκτήρια στον ιδιώτη επενδυτή και αντί να εισπράττει ο Δήμος τα ενοίκια όπως επιθυμούμε, θα τα εισπράττει ως προίκα ο ιδιώτης. 

Η ΟΛΗΓ ΑΕ είναι μία ανώνυμη εταιρία Δημοσίου συμφέροντος. Ως εκ τούτου θα έπρεπε να λάβει σοβαρά υπόψη ότι η διενέργεια του πλειοδοτικού διαγωνισμού στη συγκυρία των περιοριστικών μέτρων για την προστασία από την πανδημία, με το κλείσιμο των επιχειρήσεων και την προβλεπόμενη κάκιστη χρονιά για το τουρισμό δεν θα έχει την συμμετοχή και τον ανταγωνισμό που θα είχε αν διεξάγονταν υπό κανονικές συνθήκες. Έτσι θα δεσμευτεί για μία εξαετία με χαμηλά έσοδα ενοικίων πράγμα που αποβαίνει τελικά σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. 

Ακόμη και με όρους αγοράς και επενδύσεων η κίνηση του Οργανισμού δεν φαίνεται λογική αλλά μάλλον γίνεται με τη λογική, ότι η κρίση σε κάποιους φέρνει ευκαιρίες. 

Η Δημοτική Παράταξη «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» απαιτεί: 

α) Από την ΟΛΗΓ ΑΕ 
- να ακυρώσει αμέσως τους δύο διαγωνισμούς που έχει προκηρύξει. 

- Να επισπεύσει, σε συνεργασία με το Δήμο και το ΥΝ&ΝΠ την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για την απόδοση της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα στο Δήμο. 

β) Από το Δήμο Ηγουμενίτσας 
- Να καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Ηγουμενίτσας και της Ο.Λ.ΗΓ. ΑΕ και τις όποιες αναθεωρήσεις αυτού. 

- Την άμεση σύγκλιση του Δημοτικού συμβουλίου για το ζήτημα που προέκυψε. 

- Η σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι επιβεβλημένη για τόσο σοβαρά ζητήματα και δεν πρέπει να εκτοξεύεται ως απειλή έναντι ουδενός. 

Ηγουμενίτσα 7 Απριλίου 2020 

Για την «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» 
Θωμάς Δημητρίου 
Δημοτικός Σύμβουλος 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου