Πως να αντιμετωπίσουμε το στρες από την πανδημία - Της Αγγελικής Τζοβάρα - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2020

Πως να αντιμετωπίσουμε το στρες από την πανδημία - Της Αγγελικής Τζοβάρα

 Πως να αντιμετωπίσουμε το στρες από την πανδημία - Της Αγγελικής Τζοβάρα

Γράφει η Αγγελική Τζοβάρα
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

Η νέα καθημερινότητα την οποία βιώνουμε όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως σε όλη την υφήλιο, αναμφίβολα απαιτεί αναπροσαρμογή σε όλα τα επίπεδα. Η πρώτη αντίδραση των περισσότερων ανθρώπων είναι να στρεσαριστούν καθώς το άγχος σε διάφορες επιδημίες περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: 

- Φόβο και ανησυχία για την υγεία τη δική μας και των αγαπημένων μας 

- Αλλαγές στον ύπνο και τις διατροφικές μας συνήθειες 

- Δυσκολία στην επέλευση ύπνου και την συγκέντρωση 

- Ανησυχία για τα χρόνια νοσήματα που μπορεί να χειροτερεύσουν 

- Αυξημένη χρήση αλκοόλ, καπνίσματος ή ναρκωτικών ουσιών 

Φροντίζοντας κανείς τον εαυτό του, τους φίλους και την οικογένειά του βοηθά ως προς την αντιμετώπιση του στρες. Βοηθώντας τους άλλους να διαχειριστούν το στρες τους ενδυναμώνει την κοινότητα γενικότερα. 

Τι να κάνει κανείς για να βοηθήσει τον εαυτό του 

- Κάντε διαλείμματα από την συνεχή ενημέρωσης μέσω τηλεόρασης, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αφού αν ενημερώνεται κανείς διαρκώς για τις εξελίξεις μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά. 

- Καλό θα είναι να διαμορφωθεί μία καθημερινή ρουτίνα 

- Περιποιηθείτε το σώμα σας. Πάρτε βαθιές ανάσες, διαλογιστείτε. Προσπαθήστε να τρέφεστε υγιεινά με ισορροπημένα γεύματα, κοιμηθείτε αρκετά, ασκηθείτε τακτικά και μην κάνετε χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών. 

- Φορέστε κανονικά τα ρούχα σας αποφεύγοντας καθόλη τη διάρκεια της ημέρας τις πιζάμες σας ακόμη κι αν δεν πρέπει να βγείτε καθόλου από το σπίτι. 
Κάντε πράγματα που δεν βρίσκατε πότε χρόνο να κάνετε μέχρι τώρα και αναβάλλατε. 

- Συνδεθείτε με τους άλλους σε ατομικές ή και ομαδικές συνομιλίες. Μιλήστε με ανθρώπους που εμπιστεύεστε και με τους οποίους περνάτε όμορφα. 

Θυμηθείτε ότι ο χρόνος για όσο διάστημα χρειαστεί να κρατήσει αυτή η νέα συνθήκη, ως μια σχετική έννοια θα περάσει πιο ευχάριστα όταν η παραμονή στο σπίτι θα ειδωθεί αφενός ως μια πράξη προστασίας της δημόσιας υγείας, αφετέρου ως μια ευκαιρία για ανασυγκρότηση και για ουσιαστική συνεύρεση με την οικογένεια ή με τον εαυτό μας αν ζούμε μόνοι. Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

Your Ad Spot