Τοποθέτηση Ζάψα για το προσφυγικό ζήτημα - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Τοποθέτηση Ζάψα για το προσφυγικό ζήτημα

Τοποθέτηση Ζάψα για το προσφυγικό ζήτημα 

«ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ /ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ» 
Βασικές θέσεις 

Η συζήτηση για το Προσφυγικό και Μεταναστευτικό ζήτημα είναι μια συζήτηση η οποία πρέπει να άπτεται των θεμελιωδών αρχών και αξιών πάνω στις οποίες βασίζεται και λειτουργεί η κοινωνία μας. Αφορά όχι μόνον τους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες που καταφεύγουν στην πατρίδα μας, και ειδικότερα στην περιοχή μας, αναζητώντας ασφάλεια, προστασία και την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, αλλά και εμάς τους ίδιους, τη φυσιογνωμία και τη δομή της δικής μας κοινωνίας, τη λειτουργία, τη συνοχή και τις αρχές και τους κανόνες που τη διέπουν. Μας υποχρεώνει λοιπόν να ανατρέξουμε – και να επιβεβαιώσουμε στην πράξη – τους θεμέλιους λίθους της λειτουργίας αυτής: 
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδος, άρθρο 5 παρ.2: «Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων». Επίσης, η χώρα μας έχει υπογράψει και δεσμευθεί να τηρεί όλες τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 
Με βάση αυτές τις θεμελιώδεις παραδοχές, η πολιτική μας απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες που καταφεύγουν και αναζητούν προστασία στη χώρα μας δεν μπορεί να περιλαμβάνει κατασταλτικά μέτρα όπως π.χ. «κλειστού τύπου» περιοχές εγκλεισμού, ή αναθεωρήσεις επί το χείρον της διεθνούς διαδικασίας παροχής ασύλου. Δεν μπορεί να περιλαμβάνει αποκλεισμούς από την αναγκαία προσπάθεια συμπερίληψης των ανθρώπων αυτών – για όσο διάστημα βρίσκονται στη χώρα μας και στην περιοχή μας – από το δικαίωμα στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης και υπηρεσιών υγείας, στο δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών, στην εργασία, στην ενσωμάτωση στον κοινωνικό ιστό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 
Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα η πολιτική της νέας Κυβέρνησης φαίνεται να μην έχει ως πυξίδα αυτές τις θεμελιώδεις παραδοχές. Ενέργειες όπως η κατάργηση του αρμόδιου Υπουργείου, η επί 4μηνο καθυστέρηση του προγράμματος μετεγκαταστάσεων, ο συνδυασμός της πολιτικής έντασης της γείτονα Τουρκίας, η οποία συνηθίζει να εξάγει εσωτερικά της προβλήματα εργαλειοποιώντας το προσφυγικό ζήτημα για διαπραγματευτικούς λόγους και οι λαθεμένες πολιτικές όξυναν σε υπερθετικό βαθμό το πρόβλημα. Στη Μόρια έχουμε αύξηση στον αριθμό των προσφύγων/μεταναστών από τις 4.000 στις 16.000 και χειροτέρευση των ήδη κακών συνθηκών διαβίωσης. Όμοια, έχουμε καθυστέρηση στις διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου και από 15.000 τον Ιούλιο έφτασαν σήμερα τις 39.000. Αλλά και η κυβερνητική απόφαση για μη χορήγηση ΑΜΚΑ και συνεπώς της δυνατότητας παροχής υγειονομικής περίθαλψής τους, αφού μένουν εκτός πλαισίου υγειονομικής φροντίδας, χωρίς εμβολιασμούς, χωρίς πρόληψη, χωρίς θεραπείες αποτελεί εν δυνάμει πυρήνα κινδύνου για ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο. 
Στην Ήπειρο αλλά και σε όλη την Ελλάδα, γνωρίζουμε καλά τι θα πει προσφυγιά, και τι θα πει μετανάστευση. Θα προτάξουμε και πάλι την αλληλεγγύη μας και την αταλάντευτη προσήλωσή μας στις βασικές αξίες του ανθρωπισμού, του σεβασμού των διεθνών συνθηκών και του Κράτους Δικαίου, απέναντι στην ακραίας μορφής προπαγάνδα που επιχειρείται από λαϊκιστικές, ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις που επιχειρούν να ψαρέψουν στα θολά και επικίνδυνα νερά του μίσους, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Θα προστατέψουμε όλους όσους χρήζουν βοήθειας – προστατεύοντας ταυτόχρονα την δική μας κοινωνία και τη δική μας καθημερινότητα από τη μισαλλοδοξία, τις διακρίσεις και την οπισθοδρόμηση. 
Σε κάθε περίπτωση το προσφυγικό ζήτημα δεν εξαντλείται στην αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, όπως οι συμβαίνει σήμερα, όπου εκτοπίζονται άνθρωποι κύρια λόγω των πολεμικών συγκρούσεων στον τόπο τους αλλά να έχουμε κατά νου πως προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές μπορούν να δημιουργηθούν και από αίτια φυσικών καταστροφών ή συνεπεία της κλιματικής αλλαγής που είναι παρούσα και παγκόσμια._ 

Κείμενο συμβολής στη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο 
της 28ης /11/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου