Μάριος Κάτσης - Εκπροσώπησε το Στέφανο Κασελάκη στην επέτειο ίδρυσης της ΔΕΕΜ - Ομόνοια - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Μάριος Κάτσης - Εκπροσώπησε το Στέφανο Κασελάκη στην επέτειο ίδρυσης της ΔΕΕΜ - Ομόνοια

Μάριος Κάτσης - Εκπροσώπησε το Στέφανο Κασελάκη στην επέτειο ίδρυσης της ΔΕΕΜ - ΟΜΟΝΟΙΑ  

Στην 33η επέτειο ίδρυσης της ΔΕΕΜ - ΟΜΟΝΟΙΑ, στη Χειμάρρα εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Στέφανο Κασσελάκη, παρευρέθηκε ο πρώην βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης.

Στη σκιά της προφυλάκισης του νόμιμα εκλεγμένου Δημάρχου της Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, που η Αλβανική κυβέρνηση απαγόρευσε να ορκιστεί αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του.

Στην ομιλία του ο Μάριος Κάτσης, ανέφερε:

Αγαπητέ Πρόεδρε της Ομόνοιας, Βασίλη Κάγιο
Αγαπητέ Πρόεδρε του ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντούλε 


Αγαπητοί επίσημοι προσκεκλημένοι, Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και του Προέδρου μας Στέφανου Κασελάκη σας εύχομαι αυτή η επετειακή συνάντηση να σημάνει μια νέα αφετηρία στην σελίδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ- στη σελίδα των διεκδικήσεων και αγώνων του εδώ Ελληνισμού. 

Αγώνες για τις περιουσίες, τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα, την δημοκρατία στην Αλβανία. Αγώνες για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και για ελληνοαλβανικές σχέσεις που να βασίζονται στον σεβασμό και στην συνεργασία. Αγώνες για μια ζωή με αξιοπρέπεια και προοπτικές στις αρχέγονες αυτές πατρογονικές εστίες, αγώνας για την Πατρίδα. 

Είναι, αγαπητοί συμπατριώτες, ιδιαίτερη αυτή η επέτειος, πιο φορτισμένη συναισθηματικά και πολιτικά. Είναι όμως και μεγαλύτερη η αποφασιστικότητα και η βούληση. Αποφασιστικότητα και βούληση με το βλέμμα στο παρόν και στο αύριο. Με τη συνειδητοποίηση της ιστορικότητας και του χρέους. Του χρέους στους προγόνους, σ’ αυτούς τους αγωνιστές της Ομόνοιας που λείπουν, του χρέους στην ιστορία μας, στην ιστορία του Ελληνισμού. 

Αγαπητοί συμπατριώτες βρισκόμαστε σε μια δύσκολη συγκυρία για τα ζητήματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Μας το υπενθυμίζει η Χιμάρα, μας το υπενθυμίζει ο τρόπος που αντιμετωπίζει η αλβανική πολιτεία τη δημοκρατική ετυμηγορία του λάου της Χειμάρρας να εκλέξει τον δήμαρχο που επιθυμεί. Μας το υπενθυμίζει η απαγόρευση της ορκωμοσίας και ανάληψής των καθηκόντων δημάρχου του Φρέντυ Μπελέρη. Μας το υπενθυμίζει η στάση της στα περιουσιακά και στο θέμα της απογραφής. 

Αλλά ο ελληνισμός και η Ομόνοια είναι για τα δύσκολα! Είμαστε εδώ για τα δύσκολα! Είμαστε εδώ στη Χειμάρρα όλοι μαζί για να ενώσουμε τη φωνή μας με τη φωνή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, να δηλώσουμε πιο αποφασισμένοι από ποτέ, να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Είμαστε υπέρ της καλής γειτονίας, είμαστε υπέρ της Ευρωπαϊκής πορείας της Αλβανίας αλλά αυτά θα πρέπει να έχουν πολύ συγκεκριμένα προαπαιτούμενα για τους Έλληνες της Χειμάρρας και όλης της Αλβανίας, για το κράτος δικαίου και την ίδια τη δημοκρατία!

Είναι η παραπάνω διατύπωση, αγαπητοί συμπατριώτες, μια αρχή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησε με συνέπεια και αποφασιστικότητα. Είναι μια αρχή που υπενθύμισε από το Βουκουρέστι ο Αλέξης Τσίπρας το Μάρτιο του 2019 κατά την τετραμερή, στην Αλβανική πλευρά με τη δήλωση του, για τις περιουσίες στη Χειμάρρα. Ήταν μια αρχή που για πρώτη φορά αποτυπώθηκε στα ευρωπαϊκά Συμπεράσματα του Ιουνίου 2019, τα οποία παλέψαμε να εξασφαλιστούν. 

Και μαζί με αυτές τις αρχές, ήταν και μια άλλη αρχή που είχαμε όλα τα χρόνια που ήμασταν Κυβέρνηση: Ότι εμείς δεν εμπλεκόμαστε στα εσωτερικά της μειονότητας για μικροπολιτικούς λόγους και πολιτικά παιχνίδια. Εμείς δεν μπλέκουμε τη μειονότητα και σεβόμαστε την αυτονομία της. Ήταν μια πολιτική που είχε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Δυστυχώς όμως αυτή η πολιτική δεν αξιοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο μια συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής. 

Παρακολουθήσαμε πριν τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία, επικοινωνιακές φιέστες, ευχολόγια και χαλαρές διπλωματικές σχέσεις και μηνύματα. Και μπλεξίματα στα εσωτερικά της Ομόνοιας. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, τα είδαμε μετά τις δημοτικές εκλογές. Τα βλέπετε και τα ζούμε. Η ΟΜΟΝΟΙΑ και ο Ελληνισμός είναι για τα δύσκολα! Αρκεί να είναι ενωμένος, με ξεκάθαρους στόχους και με σχέδιο! Ο καθένας από το θεσμικό και πολιτικό του ρόλο! Και είναι σημαντικό η ΟΜΟΝΟΙΑ να παραμένει μπροστά στο δρόμο των δημοκρατικών αγώνων και της αξιοπρέπειας. Να συνεχίζει να παλεύει για τον σεβασμό τον οποίο δικαιούται η Ελληνική Εθνική Μειονότητα. 

Το σεβασμό που δικαιούται κάθε Έλληνας. Το σεβασμό με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεται κάθε πολίτης της Αλβανίας σε μια χώρα που θέλει να έχει ευρωπαϊκή προοπτική. Το σεβασμό στον οποίο πρέπει να βασίζονται για να προοδεύουν, οι ελληνοαλβανικές σχέσεις. Αυτή είναι η ιστορία της Ομόνοιας, αυτό είναι το μέλλον της ! Εύχομαι στην ΟΜΟΝΟΙΑ να τα εκατοστήσει! 
Εύχομαι στους Χιμαραίους γρήγορα να έχουν το δήμαρχο που δημοκρατικά εξέλεξαν! 
Εύχομαι στον ελληνισμό δύναμη! 
Ολόψυχα λοιπόν Καλούς Αγώνες και καλή χρονιά με υγεία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου