Ο συνδυασμός του Π. Νταή για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής... - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Ο συνδυασμός του Π. Νταή για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής...

Ο συνδυασμός του Π. Νταή για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής...

Τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής:
Με διαφορετική προσέγγιση προχωράμε για ένα καλύτερο μέλλον

Την περασμένη Δευτέρα έγινε ο απολογισμός πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το έτος 2022, όπου ο κ. Δήμαρχος και οι Πρόεδροι των Δ.Σ. των Ν.Π. του Δήμου Ηγουμενίτσας, ανέλυσαν τα πεπραγμένα της περασμένης χρονιάς. Στην πραγματικότητα ακούσαμε μια επανάληψη των όσων ειπώθηκαν στην αντίστοιχη περσινή συνεδρίαση.

Τα συμπεράσματα για την παρούσα Δημοτική Αρχή έχουν ήδη εξαχθεί: ύστερα από εννέα ολόκληρα χρόνια θητείας, έδωσε ότι είχε να δώσει, κούρασε και κουράστηκε. Δεν μπορεί πλέον να οραματιστεί, να σχεδιάσει και να εφαρμόσει προγράμματα, έργα και δράσεις, τα οποία έπρεπε να είχε υλοποιήσει από τα πρώτα έτη της εξουσίας της.

Στον τέταρτο και τελευταίο χρόνο της θητείας του ο κ. Δήμαρχος, μας είπε ότι διαθέτει «ολοκληρωμένο και στρατηγικό σχέδιο για την περίοδο 2020 – 2023», το οποίο μάλιστα διαρθρώνεται σε 4 άξονες. 

Εμείς λέμε ότι από τώρα θέτουμε στην κρίση της τοπικής κοινωνίας με απόλυτη διαφάνεια το πενταετές πρόγραμμά μας, το οποίο διαρθρώνεται σε 6 τομείς, εξειδικεύεται σε κάθε μια από τις Δημοτικές Ενότητες και κάθε έργο – δράση αντιστοιχίζεται σε πηγή χρηματοδότησης. 

Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί προϊόν δυναμικής διαβούλευσης με φορείς και πολίτες, συνεχώς εμπλουτίζεται και επικαιροποιείται και παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα του Συνδυασμού «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης» (www.symmaxia-igoumenitsa.gr).

Ευπρόσδεκτη η ορθολογική οικονομική διαχείριση και ο πλεονασματικός προϋπολογισμός. Εμείς όμως θα εργαστούμε για την άνοδο του ποσοστού εκτέλεσης του προϋπολογισμού, καθώς και για την αύξηση της απορροφητικότητας των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων, για μεγάλα και μικρότερα έργα.

Η κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να αρκείται στην ύπαρξη δομών που χρηματοδοτούνται από διάφορα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Σαφώς και θα καταβληθεί προσπάθεια για την πιο αποτελεσματική λειτουργία τους, για την επέκτασή τους και για την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων. 

Εμείς, όμως σχεδιάζουμε μια πολιτική παροχής εξειδικευμένων και εξατομικευμένων υπηρεσιών, που απαντούν στις πραγματικές ανάγκες των δημοτών, με την συνεργασία όλων των αρμόδιων δομών, υπό ενιαίο συντονιστικό κέντρο, ώστε να αποφεύγονται επικαλύψεις.

Καλοδεχούμενη η ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Γυμνασίου – Λυκείου, η λειτουργία του Μουσικού Γυμνασίου Μαζαρακιάς (η οποία οφείλεται στις άοκνες προσπάθειες των καθηγητών), καθώς και η συντήρηση των υποδομών και του εξοπλισμού στα σχολικά κτήρια. 

Εμείς όμως θα κινηθούμε οργανωμένα για την εξασφάλιση μόνιμης και επαρκούς στέγης, ιδίως για τις ανάγκες της προσχολικής αγωγής, αφού τα περισσότερα εκπαιδευτήρια στεγάζονται σε νοικιασμένους ιδιωτικούς χώρους.

Δεν είμαστε αρνητικοί στη συμμετοχή του Δήμου σε διάφορα διεθνή «Δίκτυα Πόλεων». Εμείς όμως δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε πρωτίστως δίκτυα επαφής και επικοινωνίας με όλους τους κρατικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής, για να υπάρχει ο αναγκαίος συντονισμός για την επιτυχή αντιμετώπιση των προβλημάτων. Δεν μπορεί ο Δήμος να μην συνεργάζεται με την Περιφέρεια, τον ΟΛΗΓ, άλλες κρατικές υπηρεσίες για μεγάλα και μικρά θέματα που απασχολούν τους πολίτες.

Δεν μας ικανοποιούν οι γενικές αναφορές ότι ο Δήμος εκσυγχρονίζεται ψηφιακά, καθώς και να παρουσιάζεται ως επιτυχία η εφαρμογή των υποχρεωτικών μέτρων εξυπηρέτησης του πολίτη που λαμβάνει το κεντρικό κράτος, όταν ο Δήμος λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια το ίδιο απαρχαιωμένο και απολύτως μη φιλικό στο χρήστη διαδικτυακό τόπο (site). 

Εμείς προγραμματίζουμε την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του Δήμου, με διαφάνεια, λογοδοσία και πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής διακυβέρνησης, για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Δεν μας αρκεί το γεγονός ότι η τουριστική προβολή κινείται στο ξεπερασμένο πλέον επίπεδο των εντύπων και της συμμετοχής σε εκθέσεις. Εμείς θα οργανώσουμε διαφημιστικές εκστρατείες, βασισμένες στις πλέον σύγχρονες μεθόδους marketing.

Δεν είναι αρκετό στον κρίσιμο για την καθημερινότητα τομέα της καθαριότητας και του πρασίνου, να γίνονται τα αυτονόητα και αυτά με μεγάλη δυσκολία. Εμείς μιλάμε για μια πλήρη αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό του μηχανισμού αποκομιδής απορριμμάτων, για την ολοκληρωμένη εφαρμογή μεθόδων ανακύκλωσης και για την ανάληψη πρωτοβουλιών για την επέκταση των χώρων πρασίνου σε όλη την έκταση του Δήμου.

Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων, όσο αντιμετωπίζεται μόνο από την πλευρά των υποδομών, θα παραμένει μια ανοικτή πληγή. Εμείς δεσμευόμαστε να προσεγγίσουμε το σοβαρό αυτό ζήτημα με πνεύμα συνεργασίας με άλλες υπηρεσίες και σωματεία, καθώς και να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια που επιτρέπει η νομοθεσία ώστε να βρεθούν κοινά αποδεκτές λύσεις.

Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός, δεν μπορεί να αποτελούν δύο τομείς χαμηλής προτεραιότητας. Εμείς τους αντιμετωπίζουμε ως κοινωνικά αγαθά, αλλά και ως μοχλούς ανάπτυξης και υπό αυτό το πρίσμα δεσμευόμαστε για την αποτελεσματική ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής, για τη βελτίωση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων, για την αγαστή συνεργασία με τους φορείς, καθώς και για τον ποιοτικό εμπλουτισμό των πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, με έμφαση στην ουσιαστική υποστήριξη των τοπικών καλλιτεχνικών σχημάτων, ομάδων, σωματείων και συλλόγων.

Αυτές είναι μερικές από τις σημαντικές ποιοτικές διαφορές μας, με την πολιτική της Δημοτικής Αρχής, η οποία είναι κοντόφθαλμη, διαχειριστικού τύπου και αφήνει τις μεγάλες ευκαιρίες αναξιοποίητες. Εμείς εγγυόμαστε το καλύτερο για το μέλλον του Δήμου. Και με τη βοήθεια των συμπολιτών μας, θα το πετύχουμε.

Συνδυασμός «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου