Ερώτηση της ΚΟ του ΜέΡΑ25 σχετικά με τη διακοπή ρεύματος του ΤΟΕΒ Παραμυθιάς - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Ερώτηση της ΚΟ του ΜέΡΑ25 σχετικά με τη διακοπή ρεύματος του ΤΟΕΒ Παραμυθιάς

Ερώτηση της ΚΟ του ΜέΡΑ25 σχετικά με τη διακοπή ρεύματος του ΤΟΕΒ Παραμυθιάς

Με ερώτησή της προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εσωτερικών, η Κ.Ο του ΜέΡΑ25 θέτει το σοβαρό ζήτημα δημοσίου συμφέροντος που έχει ανακύψει, από την διακοπή της παροχής ρεύματος στον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Πεδιάδας Παραμυθιάς.

Η ΔΕΗ, υπογραμμίζεται στην ερώτηση, έχει σταματήσει την παροχή ρεύματος λόγω απλήρωτων χρεών ύψους 1,6 εκ. Ευρώ. Ο συγκεκριμένος ΤΟΕΒ αρδεύει συνολική επιφάνεια 28.000 στρεμμάτων καλλιέργειας, 3.538 μελών-ιδιοκτητών οι οποίοι καταβάλλουν τους λογαριασμούς κανονικά, ωστόσο πρόκειται για οφειλή που έχει δημιουργηθεί από το παρελθόν.

Η ΔΕΗ παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί και από την Περιφέρεια Ηπείρου αρνείται τη διευθέτηση του ζητήματος μέσω διακανονισμού του χρέους.

Το πρόβλημα, επισημαίνεται στην ερώτηση της Κ.Ο του ΜέΡΑ 25, αφορά τους γεωργούς αλλά και τους κτηνοτρόφους. Πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν χωράφια και καλλιεργούν ζωοτροφές και δεν μπορούν να προχωρήσουν στην σπορά αν δεν υπάρχει νερό άρδευσης. Το γεγονός αυτό έχει φέρει σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες, που ζουν κι εργάζονται στην περιοχή ενώ στις καλλιέργειες της περιοχής στηρίζεται ουσιαστικά ολόκληρη η τοπική οικονομία.

Χωρίς δε την παροχή νερού όλες οι αρδευόμενες εκμεταλλεύσεις καταδικάζονται ενώ οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις πλήττονται δυσβάσταχτα, οδηγώντας σε οικονομικό αφανισμό αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και μεταποιητικές επιχειρήσεις της περιοχής, εμπορικές και μεταφορικές, σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Εξαιτίας της παύσης λειτουργίας του ΤΟΕΒ, όλοι οι παραγωγοί που έχουν ενταχθεί σε Σχέδια Βελτίωσης κινδυνεύουν να απενταχθούν από τα προγράμματα, επιστρέφοντας τις οικονομικές ενισχύσεις που έλαβαν, ενώ αντίστοιχες δυσκολίες αντιμετωπίζουν όλοι οι ΤΟΕΒ της χώρας καθώς το κόστος της ηλεκτροδότησης έχει γίνει δυσβάσταχτο. Ερωτάται λοιπόν ο Υπουργός αν θα εξασφαλιστεί η ρύθμιση των οφειλών του ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθιάς και άλλων ΤΟΕΒ της χώρας προς τη ΔΕΗ, αν προτίθεται να εξετάσει την υιοθέτηση μιας περισσότερο ευνοϊκής τιμολογιακής πολιτικής για αυτό το θέμα δημοσίου συμφέροντος που αφορά στην πρωτογενή παραγωγή της χώρας ή η αγωνία του Υπουργείου περιορίζεται στη διασφάλιση των bonus των golden boys της ΔΕΗ;

Το κείμενο της Ερώτησης bit.ly/40biRuF

ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη Ηπείρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου