Ηγουμενίτσα: Ιδρύθηκε Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Ηγουμενίτσα: Ιδρύθηκε Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας

Ηγουμενίτσα: Ιδρύθηκε Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας

Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας, ιδρύθηκε κατόπιν απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Ηγουμενίτσας. Τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα παραβατικότητας (βανδαλισμοί, επιθέσεις κ.α.) κυρίως από νεαρά άτομα το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, οδήγησαν το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ηγουμενίτσας στην απόφαση για την ίδρυση ΤοΣΠΠΑ, σύμφωνα με τη δυνατότητα που παρέχει η νομοθεσία.

Τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας αποτελούν συμβουλευτικά, ενημερωτικά και γνωμοδοτικά όργανα για την ανάπτυξη μιας εναλλακτικής και αποκεντρωμένης αντιπαραβατικής πολιτικής, προσαρμοσμένης στις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών. 

Ειδικότερα, η σύσταση των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας έχει σκοπό: 
- την προστασία της τοπικής κοινωνίας μέσω της πρόληψης, 
- την καταπολέμηση του φόβου της μικρομεσαίας εγκληματικότητας και ιδίως της καθημερινής παραβατικότητας, 
- την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολίτη, 
- την ευαισθητοποίηση των πολιτών ήδη από τις νεαρές ηλικίες στο να συμπεριφέρονται σύμφωνα με τους κοινωνικούς κανόνες και να αποφεύγουν τα αίτια που οδηγούν στην παραβατικότητα, 
- την πρόληψη παραβατικών τάσεων ευπαθών κοινωνικά ατόμων, 
- τον σχεδιασμό για την πρόληψη των κοινωνικών κινδύνων που οδηγούν στην παραβατικότητα - και την ενίσχυση και ενθάρρυνση του εθελοντισμού. 

Έργο των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας είναι η καταγραφή και η μελέτη της παραβατικής συμπεριφοράς σε τοπικό επίπεδο, η κατάρτιση σχετικών προγραμμάτων στην περιφέρεια του Δήμου που λειτουργούν, η διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων και συναφών εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης, καθώς και ο συντονισμός και η εφαρμογή πρωτοβουλιών από τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής κατάλληλων να προλάβουν ή να περιορίσουν ορισμένες μορφές της μικρομεσαίας εγκληματικότητας και της εν γένει παραβατικής συμπεριφοράς, με στόχο την εμπέδωση της ασφάλειας των κατοίκων και τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης. 

Βασική επιδίωξη των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας είναι η ενίσχυση των δεσμών της γειτονιάς για την ενδυνάμωση της συμμετοχικής αντεγκληματικής πολιτικής. 

Τα Συμβούλια καλούνται να αντιμετωπίσουν τα κοινωνικά αίτια που προκαλούν την εγκληματικότητα και όχι να υποκαταστήσουν την Αστυνομία. Συνεργάζονται, ωστόσο, στο πλαίσιο της αποστολής τους, με την Αστυνομία, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Πρόληψη της Εγκληματικότητας και με άλλους αντίστοιχους φορείς. 

Η αύξηση της εγκληματικότητας στην εποχή μας δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον της κοινωνίας μας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου εστιάζοντας στην πρόληψη, μέσω της ίδρυσης και λειτουργίας των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας (ΤοΣΠΠΑ), με στόχο τη μείωση της καταγεγραμμένης αλλά και της αφανούς εγκληματικότητας. 

Τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας, συγκροτούνται και λειτουργούν με απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Ν. 2713/1999 (ΦΕΚ 89 Α΄), όπως ισχύει, σε Δήμους με πληθυσμό άνω των τριών χιλιάδων (3.000) κατοίκων. Αποτελούνται από πέντε (5) έως έντεκα (11) μέλη, τα οποία μπορεί να είναι δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και επιστήμονες ή λειτουργοί, που διαθέτουν ειδικές γνώσεις και εμπειρία στον τομέα της παραβατικότητας, όπως Δικαστικοί Λειτουργοί, Κοινωνιολόγοι, Ψυχολόγοι, Ιατροί, Κοινωνικοί Λειτουργοί και Αστυνομικοί. 
Η συμμετοχή στα ανωτέρω Συμβούλια είναι τιμητική και άμισθη. 


Το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας στο Δήμο Ηγουμενίτσας (ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ) θα αποτελείται από ένδεκα (11) μέλη ως εξής:
1. Τον Δήμαρχο, 
2. Τον Αντιδήμαρχο ή Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο αρμόδιο για την Κοινωνική Υπηρεσία, 
3. Τρεις (3) Δημοτικούς Σύμβουλους, από τις λοιπές Δημοτικές παρατάξεις, τους οποίους ορίζει το Δημοτικό Συμβούλιο, 
4. Εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, 
5. Εκπρόσωπο του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσπρωτίας, 
6. Υπάλληλο της Δ/νσης Πρόνοιας του Δήμου, 
7. Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 
8. Εκπρόσωπο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσπρωτίας, 
9. Εκπρόσωπο Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Ηγουμενίτσας. 

Θα έχει ισχύ έως τη λήξη του παρόντος δημοτικού συμβουλίου και οι τρεις σύμβουλοι από τις λοιπές δημοτικές παρατάξεις θα είναι οι κ.κ. Κάτσιος Χρήστος από την παράταξη “ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ” , ο κ. Βασιλειάδης Γεώργιος από την παράταξη “ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ” και ο κ. Δήμας Θεόδωρος από την παράταξη “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ”.

Προεδρεύων του Συμβουλίου ορίζεται ο Δήμαρχος και σε περίπτωση απουσίας του ο Αντιδήμαρχος ή ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος αρμόδιος για την Κοινωνική Υπηρεσία. 

Κ.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου