Φιλιάτες: Και πάλι "όχι" στα ασφαλτικά - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Φιλιάτες: Και πάλι "όχι" στα ασφαλτικά

Φιλιάτες: Και πάλι "όχι" στα ασφαλτικά

Ομόφωνα "όχι", για μια ακόμη φορά, είπε το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών, στην απόπειρα αδειοδότησης μονάδας πετρελαιοειδών και ασφαλτικών στη Λωρίδα Σαγιάδας, μετά από αίτημα της Κτηματικής Υπηρεσίας, ώστε να διατυπωθούν απόψεις σχετικά με την έκδοση απόφαση παραχώρησης δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιου χώρου για την κατασκευή έργων υποστήριξης μονάδας πετρελαιοειδών από ιδιωτική εταιρεία.

Από το 2001, μέχρι και σήμερα, το ζήτημα της απόπειρας εγκατάστασης πετρελαιοειδών και ασφαλτικών στη Λωρίδα Σαγιάδας, επανέρχεται, παρά το γεγονός ότι σύσσωμη η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι φορείς της Θεσπρωτίας, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην επένδυση αυτή.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, έκανε δεκτή, την προσφυγή των υδατοκαλλιεργητών της Θεσπρωτίας, κατά της άδειας εγκατάστασης αλλά και της παράτασης ισχύος της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων της μονάδας αυτής στη Λωρίδα Σαγιάδας ανάμεσα στις ιχθυοκαλλιέργειες, βάζοντας έτσι φρένο στη συγκεκριμένη επένδυση.

Όμως το θέμα, αναπέμφθηκε στη διοίκηση και έτσι ξεκινά, για τρίτη δεκαετία, η προσπάθεια αδειοδότησης, της μονάδας ασφαλτικών ανάμεσα στις ιχθυοκαλλιέργειες κι ενώ η περιοχή της Λωρίδας Σαγιάδας έχει χαρακτηριστεί με ΦΕΚ, Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών.

Η εγκατάσταση μονάδας ασφαλτικών και αποθηκών πετρελαίου δίπλα στα Ελληνοαλβανικά σύνορα και σε ένα χώρο όπου βρίσκονται όλες σχεδόν οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας της Ηπείρου είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και στο παρελθόν. Κι αυτό, διότι “η ιχθυοκαλλιέργεια αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της περιοχής και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει η δημιουργία αποθηκών υγρών καυσίμων και ασφάλτου για τις μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών, οι οποίες αντιστοιχούν και σε εκατοντάδες θέσεις εργασίας, μπορεί να είναι οδυνηρές ως προς την ασφάλεια και την εξαγωγική δυναμική του προϊόντος”, σημειώνουν στις αρνητικές γνωμοδοτήσεις τους οι φορείς της Θεσπρωτίας.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr
Βάσω Γκόρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου