Αρχαία Γίτανα: Το ολίσθημα Μπέζα και οι ευθύνες Καχριμάνη - Του Σωτήρη Γιάκη - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Αρχαία Γίτανα: Το ολίσθημα Μπέζα και οι ευθύνες Καχριμάνη - Του Σωτήρη Γιάκη

Αρχαία Γίτανα: Το ολίσθημα Μπέζα και οι ευθύνες Καχριμάνη - Του Σωτήρη Γιάκη

Σε πρόσφατο δημοσίευμα ( εδώ ), εμφανίζεται ο κ. Μπέζας επικριτικός σχετικά με την μη ένταξη των Αρχαίων Γιτάνων στο πρόγραμμα Λεωφόροι Φύσης και Πολιτισμού.

Ωστόσο υποπίπτει σε ατόπημα, εγκαλώντας μάλιστα την Κυβέρνηση, την κα Μενδώνη και τον κ. Μπένο, αποδεικνυόμενος εκ των πραγμάτων, ανενημέρωτος!

Ο λόγος επιλογής συγκεκριμένων αρχαιολογικών χώρων, έναντι άλλων, είναι ότι η εκπόνηση των αναγκαίων μελετών ωρίμανσης των έργων (στο πλαίσιο των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης) καθώς και η υποστήριξη – χρηματοδότηση της αποτελεσματικής λειτουργίας και προβολής της πολιτιστικής διαδρομής είναι χορηγία των παραχωρησιούχων των τριών μεγάλων αυτοκινητοδρόμων: Ιονία, Ολυμπία, Μωρέας καθώς αυτό αποτελεί συμβατική υποχρέωση τους απέναντι στο Ελληνικό κράτος.

Η μη ένταξη επομένως των Αρχαίων Γιτάνων οφείλεται στην μη ύπαρξη, μέχρι στιγμής, παραχωρισιούχου στην Εγνατία Οδό και όχι στην «ξεχασιάρικη διάθεση» Μενδώνη, Μπένου όπως διατείνεται ο κ. Μπέζας.

Όταν με το καλό υπογραφεί η παραχώρηση της Εγνατίας (Σεπτέμβρη? Δεκέμβρη?) τότε θα μπορούν και οι αρχαιολογικοί χώροι της περιοχής μας να ενταχθούν σε ανάλογα προγράμματα.

Ωστόσο έργα και δράσεις προβολής αρχαιολογικών χώρων εκτελούνται και πέραν των συγκεκριμένων προγραμμάτων.
Την τελευταία 15ετία, έχουν υλοποιηθεί έργα προστασίας και ανάδειξης των Αρχαίων Γιτάνων άνω των 2.000.000 ευρώ.
Μέσω αυτών κατέστη επισκέψιμος ο χώρος και δύνανται να εκτελούνται παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο.
Αντίστοιχα έργα έχουν προγραμματισθεί και στην τρέχουσα περίοδο (ΕΣΠΑ 2021 – 2027).

Ωστόσο για να μην μείνουμε ως «Καβαφικοί Ήρωες», «περιμένοντας τους βαρβάρους», ας αναλογιστούμε κι ας αναρωτηθούμε, τί έκανε τόσα χρόνια η Περιφέρεια που έχει στην αρμοδιότητά της το οδικό δίκτυο ώστε να βελτιώσει την οδική πρόσβαση προς την Αρχαία Δόξα και το Αρχαίο Κάλλος των Γιτάνων, που τώρα περνάει μέσα από λακκούβες, στάνες, κοπριές και βάτα ?!
Η απάντηση είναι ένα ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΙΠΟΤΑ!!
Φαίνεται ότι ο Μονάρχης Αλέξανδρος ο Α’ ο Μετσοβίτης, περιχαρακωμένος μέσα στα τείχη του λεκανοπεδίου του Μιτσικελίου, βλέπει τα όρια της επικράτειάς Του, μέχρι … το τούνελ της Δωδώνης!

Σωτήρης Γιάκης
Χειρουργός Εμφυτευματολόγος
Πολιτευτής Θεσπρωτίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου