ΜΛ-ΚΚΕ Θεσπρωτίας: Η αρπαγή του πλούτου από τους αγρότες (Με αφορμή τα προβλήματα στον ΤΟΕΒ Παραμυθιάς και όχι μόνον....) - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

ΜΛ-ΚΚΕ Θεσπρωτίας: Η αρπαγή του πλούτου από τους αγρότες (Με αφορμή τα προβλήματα στον ΤΟΕΒ Παραμυθιάς και όχι μόνον....)

ΜΛ-ΚΚΕ Θεσπρωτίας: Η αρπαγή του πλούτου από τους αγρότες (Με αφορμή τα προβλήματα στον ΤΟΕΒ Παραμυθιάς και όχι μόνον....)

Η αρπαγή του πλούτου συνεχίζεται μέσα από το ξεκλήρισμα της αγροτιάς
Με αφορμή το πρόβλημα υδροδότησης του ΤΟΕΒ Παραμυθιάς κι όχι μόνο

Σε αναβρασμό βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος της χώρας με αιτήματα:

- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής

- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07€ ανά κιλοβατώρα - Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ

- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους

Το αγροτικό ζήτημα, χαμηλά ιεραρχημένο και υποβαθμισμένο στην πολιτική ζωή του τόπου, για μια ακόμη φορά έρχεται στην επικαιρότητα, για να φύγει και να ξεχαστεί, όταν αδειάσουν τα μπλόκα και τελειώσει και το καθιερωμένο τηλεοπτικό φεστιβάλ. Η προεκλογική συγκυρία κινητοποιεί το κυρίαρχο πολιτικό προσωπικό της χώρας, που με περισσή «κατανόηση» και θρασύτητα, οι χθεσινοί αντιπολιτευόμενοι και τώρα κυβερνητικοί, σπεύδουν να ενδιαφερθούν για τα αγροτικά προβλήματα και οι σημερινοί αντιπολιτευόμενοι και χθεσινοί κυβερνήτες, «υπερθεματίζουν» και «συντάσσονται» με τα δίκαια του αγροτικού κόσμου, λες και έχουμε υποστεί αμνησία και δεν υπάρχει καμία συνυπευθυνότητα.

Η επιχείρηση αρπαγής του τεράστιου πλούτου που παράγεται από τον αγροτικό τομέα, συνεχίζεται με μόνιμα θύματα την μικρομεσαία αγροτιά, που ξεκληρίζεται με δραματικούς τρόπους, αλλά και με εκτίναξη του κόστους διατροφής και την ακρίβεια στον καταναλωτή. Η ψαλίδα μεταξύ τιμής παραγωγού και τιμής καταναλωτή έχει ανοίξει τόσο πολύ που καταπίνει και τον παραγωγό και τον καταναλωτή, με μόνους κερδισμένους το μεταποιητικό, χρηματοπιστωτικό και εμπορικό δίκτυο.

- Δεκαπέντε με δεκαεπτά λεπτά το πορτοκάλι στον παραγωγό, ένα ευρώ στον καταναλωτή !

- Πενήντα κιλά πορτοκάλια για ένα κιλό λίπασμα και άλλα δέκα κιλά για ένα λίτρο πετρέλαιο!

- Πληρώθηκε το γάλα λίγο παραπάνω, διπλασιάζεται η τιμή της φέτας στον καταναλωτή!

- Σειρά νόμων που υποβαθμίζουν την εγχώρια πρωτογενή παραγωγή προς όφελος εισαγωγών

Αυτή είναι η κατάσταση που λίγο πολύ χαρακτηρίζει όλο τον αγροτικό χώρο και φέρνει τη σφραγίδα των κυβερνητικών πολιτικών που συνεπικουρούνται από την ΕΕ, μέσα από τις συνεχείς αναμορφώσεις της ΚΑΠ. Αντικειμενικός σκοπός, η εξυπηρέτηση του διεθνοποιημένου αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος, η εξάλειψη του μικρού αγροτικού κλήρου και η συγκέντρωση της αγροτικής γης στα χέρια των μεγαλοιδιοκτη-τών, αλλά και των ενεργειακών κολοσσών. Αυτών, που στο όνομα δήθεν της «πράσινης ενέργειας», υφαρ-πάζουν τον αγροτικό κλήρο και καταστρέφουν το περιβάλλον, επιδοτούμενες πλουσιοπάροχα από την ΕΕ.

Τα δραματικά αποτελέσματα αυτών των πολιτικών διακρίνονται με αποκαλυπτικό τρόπο στον κάμπο μας, όπου περισσεύει η εγκατάλειψη. Χέρσος και απαξιωμένος στην συντριπτική του έκταση. Ένας παραγωγικός κάμπος, όπου το αρδευτικό έργο, που έφερε το νερό του Αχέροντα και άνοιξε παραγωγικές δυνατότητες, μετατράπηκε σε μέγγενη και βάσανο, μιας και το κόστος του νερού κατέληξε να αποτελεί μια από τις ποιο κοστοβόρες δαπάνες. Τα συνεχόμενα χρέη προς την ΔΕΗ, για όλους τους ΤΟΕΒ της χώρας, που πάντα ρυθμίζονταν με παρεμβάσεις του εκάστοτε κομματάρχη του νομού, διαιώνιζε τόσο την στήριξη αυτού του πολιτικού συστήματος, που γεννούσε τις αντιαγρτοτικές πολιτικές, όσο και τα ίδια τα χρέη.

- Χρέη του ΤΟΕΒ το 2012 στη ΔΕΗ στις 470.000€, το 2022 στο 1.500.000 €.
- H πάγια χρέωση 4€ ευρώ το στρέμμα μέχρι τo 2018, υπερδιπλάσια, στα 10€, από τότε και μετά.

Σαν φυσικό αποτέλεσμα, η τακτική του «ότι αγοράζουν οι αγρότες πάντα ακριβότερο, ενώ αντίθετα τα παραγόμενα προϊόντα του πρωτογενή τομέα πάντα φτηνότερα», μπορεί να αποτελεί ασφαλή λεωφόρο μεταφοράς πλούτου, αλλά αποτελεί και την τέλεια συνταγή καταστροφής του πιο κρίσιμου παραγωγικού κλάδου, που αφορά την παραγωγή τροφής. Η χώρα μέσα από τα απανωτά «αναδιαρθρωτικά προγράμματα», τα μνημόνια και τη λιτότητα, έχει αποσαθρώσει σε εκτεταμένη έκταση τον παραγωγικό της ιστό, αυξάνοντας τις εισαγωγές, μειώνοντας τις εξαγωγές και βαθαίνοντας την εξάρτηση.

Το μεγάλο ζητούμενο παραμένει, ένας ανθρωποκεντρικός σχεδιασμός του αγροτικού χώρου που να ξεκινά από τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού, τις ζώνες καλλιέργειας για κάθε προϊόν, τον υπολογισμό του κόστους παραγωγής, τη συγκεκριμένη τιμή πώλησης, τη δημιουργία εκτεταμένου δικτύου επιστημόνων για την αντιμετώπιση ζωονόσων, τη φυτοπροστασία, τη σωστή και οικονομική άρδευση των καλλιεργειών και τον έλεγχο των εργοστασίων μεταποίησης, αλευροβιομηχανία, γαλακτοβιομηχανία κλπ.

Σε αυτό τον διεκδικητικό και απαιτητικό αγώνα πρέπει να προσανατολιστεί και να οργανωθεί η αγροτιά, ενάντια στους αγροτοπατέρες που χαντάκωσαν την υπόθεσή τους, σε έναν αγώνα που ταυτίζεται με τον αγώνα επιβίωσης του αγροτικού νοικοκυριού, που πέρα από τα άμεσα αιτήματα, πρέπει συνδυάζεται προοπτικά, με τον κοινό αγώνα όλου του εργαζόμενου λαού, που πλήττεται από τα ίδιες πολιτικές, για την κατάργηση των ΚΑΠ, για την έξοδο από την ΕΕ και την Εθνική Ανεξαρτησία.

Αλληλεγγύη στα δίκαια αιτήματα και στον αγώνα των αγροτών

ΜΛ-ΚΚΕ Θεσπρωτίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου