Πως γιόρτασαν τα Χριστούγεννα οι Θεσπρωτοί... - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Πως γιόρτασαν τα Χριστούγεννα οι Θεσπρωτοί...

Πως γιόρτασαν τα Χριστούγεννα οι Θεσπρωτοί...

Τα Χριστούγεννα του 2022 εορτάστηκαν χωρίς κανέναν περιορισμό, αφού δεν ίσχυαν μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Έτσι τόσο στη διασκέδαση, όσο και στον εκκλησιασμό η προσέλευση ήταν αθρόα και χωρίς απαγορεύσεις.

Την παραμονή των Χριστουγέννων Θεσπρωτοί και στην Ηγουμενίτσα και στην Παραμυθιά και στους Φιλιάτες, αλλά και σε χωριά, βρέθηκαν σε καφετέριες και καφενεία, όπου, στις περισσότερες περιπτώσεις, υπήρχε μουσικό πρόγραμμα. Είτε με παραδοσιακές ορχήστρες, αλλά και με cd.

To πρωί των Χριστουγέννων οι ναοί ήταν γεμάτοι, ενώ μετά ακολούθησε το εορταστικό τραπέζι, ενώ κάποιοι έκαναν και μικρές εξορμήσεις, λόγω του καλού καιρού, είτε προς την παραλία του Δρεπάνου, είτε προς Πλαταριά ή Σύβοτα ή Σαγιάδα.

Να σημειωθεί ότι η ακρίβεια επηρέασε κάπως τον τρόπο εορτασμού, ωστόσο δεν τον εμπόδισε, έστω και με μεγαλύτερη λιτότητα. Οι περισσότεροι έκαναν τα ψώνια τους τις τελευταίες ημέρες και κυρίως την παραμονή.

Τουρίστες δεν υπήρχαν πολλοί στην περιοχή, σε αντίθεση με τα ορεινά των Ιωαννίνων και της Άρτας, όπου παρατηρήθηκε πολυκοσμία.

Επίσης απόδημοι Θεσπρωτοί δεν μετακινήθηκαν αρκετοί προς τα χωριά τους από την Αθήνα, κάτι άλλωστε, που δεν συνηθίζεται το Χειμώνα.

Εκτός από το κοινωνικό κομμάτι των Χριστουγέννων, δηλαδή το φαγοπότι και την καλοπέραση, υπάρχει και το πνευματικό, που μας θυμίζει την ανάγκη να γεννηθεί ο Χριστός στις καρδιές μας.

Το μεγάλο μυστικό των Χριστουγέννων είναι να μη λησμονήσουμε ότι ο αγώνας μας σ' αυτή τη ζωή αξίζει να στρέφεται προς τα μέσα, να γίνεται στην καρδιά. Το πραγματικό πεδίο διεξαγωγής του "πολέμου" της ζωής είναι η καρδιά. Εκεί γίνεται η μεγάλη αναμέτρηση. Εκεί θα διεξαχθεί η μάχη των μαχών, στην οποία πρέπει να αναδειχθούμε οπωσδήποτε νικητές.

Και θα το κατορθώσουμε, φθάνει να το θελήσουμε και να αποφασίσουμε να "πολεμήσουμε" σωστά. Στον πόλεμο αυτό δεν είμαστε μόνοι. Έχουμε στο πλευρό μας τον γεννηθέντα Χριστό.

Η. Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου