Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αυλότοπου για τον απολογισμό της ημερίδας για την ιστορία και το μέλλον του Σουλίου και άλλα θέματα... - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αυλότοπου για τον απολογισμό της ημερίδας για την ιστορία και το μέλλον του Σουλίου και άλλα θέματα...

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αυλότοπου για τον απολογισμό της ημερίδας  για την ιστορία και το μέλλον του Σουλίου και άλλα θέματα...

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΑΥΛΟΤΟΠΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ
«Η ΓΛΑΒΙΤΣΑ»

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου που πραγματοποιήθηκε στις 9/10/2202 συζητήθηκε ευρέως ο Απολογισμός της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στον Αυλότοπο στις 23/9/2022 με θέμα «ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΟΥΛΙΟΥ – ΜΕΛΛΟΝ ΣΟΥΛΙΩΤΟΧΩΡΙΩΝ» και διαπιστώθηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση η επιτυχία της. Εξέφρασε την πεποίθηση πως ο σκοπός της ανάδειξης των πολλών προβλημάτων της ιστορικής περιοχής επιτεύχθηκε και την απόφασή του να συνεχίσει την προσπάθειά του να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία και τις αρχές του τόπου και της πατρίδας γενικότερα για την επίλυσή τους.

Το Δ. Σ. εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στην ομιλήτρια Ιστορικό κ. Λιάνα Μπακογιάννη καθώς και στον επίσης Ιστορικό κ. Νίκο Ασημακόπουλο, που για λόγους υγείας δεν μπόρεσε να παραστεί και να μιλήσει, όπως είχε προγραμματιστεί, και ο οποίος έστειλε θερμό χαιρετισμό μέσω του σουλιώτη δημαρχιακού συμβούλου κ. Φώτιου Μπάλλα. Του ευχόμαστε ολόψυχα ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ. Τον ευχαριστεί επίσης ολόθερμα για τα βιβλία του που τόσο ευγενικά πρόσφερε στο Σύλλογό μας. Το Δ. Σ. αποφάσισε ομόφωνα να τον ανακηρύξει επίτιμο μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Το Δ. Σ. ευχαριστεί θερμά το Δήμο Σουλίου και την Περιφέρεια Ηπείρου, υπό την αιγίδα των οποίων πραγματοποιήθηκε η ημερίδα, για την οικονομική και ηθική τους στήριξη. Θερμές ευχαριστίες εκφράζει επίσης στις Σουλιώτισσες κ. Ναταλία Παπά και Μαριάνθη Πανοπούλου, αμφότερες φαρμακοποιούς στην πόλη των Ιωαννίνων, για την οικονομική τους συνδρομή.

Το Δ.Σ. ευχαριστεί την οινοποιητική επιχείρηση Ζίτσας «ΖΟΙΝΟΣ» υπό τον κ. Αργύρη Ευάγγελο, για την προσφορά κρασιών καθώς και την Αυλοτοπίτισσα κ. Άννα Τσιρώνη για τις πεντανόστιμες πίτες της.

Το Δ.Σ. ευχαριστεί για την παρουσία στην εκδήλωση και τα θερμά λόγια που απηύθυναν ο Δήμαρχος Σουλίου κ. Γιάννης Καραγιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας κ. Θωμάς Πιτούλης καθώς και οι βουλευτές Θεσπρωτίας κ.κ. Βασίλειος Γιόγιακας και Μάριος Κάτσης. Και φυσικά ευχαριστεί όλο το πλήθος των Σουλιωτών που παραβρέθηκε και παρακολούθησε με αφοσίωση και μεγάλο ενδιαφέρον.

Το Δ.Σ. ευχαριστεί επίσης τον Υφυπουργό περιβάλλοντος κ. Γιώργο Αμυρά και την Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου, πρώην Δήμαρχο Σουλίου και επίτιμο μέλος του Συλλόγου κ. Μπραΐμη Σταυρούλα που, παρά την επιθυμία τους, δεν μπόρεσαν να παραστούν, ωστόσο έστειλαν θερμά μηνύματα.

Με την ευκαιρία της συνεδρίασης το Δ. Σ. εκφράζει, έστω και αναδρομικά, τις ολόθερμες ευχαριστίες προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον εφοπλιστή και Διοικητή του Αγίου Όρους κ. Θανάση Μαρτίνο για το ενδιαφέρον και την έμπρακτη συνεισφορά τους για την αναπαλαίωση και στήριξη του κτιρίου του Βυζαντινού μνημείου και Ιερού Ναού της Αγία Κυριακής Αυλοτόπου. Ιδιαίτερα ευχαριστεί τον κύριο Μαρτίνο για τη ανεκτίμητη συνεισφορά του για τη μελλοντική ανάδειξη της σχεδόν κατεστραμμένης και αλλοιωμένης από το χρόνο ξεχωριστής βυζαντινής αγιογραφίας του Ιερού Ναού.

Σχετικά με την πρόσφατη βεβήλωση της μαρμάρινης στήλης της δωρεάς των ευπατριδών απογόνων της ηρωϊκής φάρας των Τζαβελλαίων, αναρτημένης στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Σούλι, το Δ. Σ. του Συλλόγου καταδικάζει τη βάρβαρη αυτή πράξη και αυτόν ή αυτούς που τη διέπραξαν. Οι όποιες δωρεές και συνεισφορές στα ιερά χώματα του Σουλίου πρέπει να είναι επαινετέες και καλοδεχούμενες.

Τέλος το Δ. Σ. αποφάσισε να διοργανώσει εν καιρώ Προσκυνηματική εκδρομή στο ορεινό χωριό «Αργυρό Πηγάδι» Θέρμου Αιττωλοακαρνανίας, όπου υπάρχει Ιερός Ναός του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου Ιωαννίνων και στην ανέγερση του οποίου συνέβαλε αποφασιστικά, μετά την πτώση του Σουλίου (1803) και τη διαφυγή των Σουλιωτών ανά την Ελλάδα, η οικογένεια του Σουλιώτη ήρωα Νικόλαου Κάσκαρη, καταγόμενου από τη Γλαβίτσα (νυν Αυλότοπος) όπου και αφιέρωσε μια εικόνα του Αγίου Γεωργίου. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αυλοτόπου, ύστερα από συνεννόηση με τους αρμόδιους του Αργυρού Πηγαδιού, θα επιδιώξει παράλληλα με την εκδρομή και την αδελφοποίηση των ιστορικών χωριών μας.

Με τιμή
Ως εκπρόσωπος του Συλλόγου ο Γραμματέας
Βαγγέλης Τσιρώνης

Φιλόλογος – Συγγραφέας
Τηλ. 6978288595

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου