ΚΚΕ Ηπείρου για την κυβερνητική προπαγάνδα: "Φόβου τους Δαναούς και δώρα φέροντες" - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

ΚΚΕ Ηπείρου για την κυβερνητική προπαγάνδα: "Φόβου τους Δαναούς και δώρα φέροντες"

ΚΚΕ Ηπείρου για την κυβερνητική προπαγάνδα: "Φόβου τους Δαναούς και δώρα φέροντες"

Ανακοίνωση της Ε.Π. Ηπείρου Κέρκυρας Λευκάδας του ΚΚΕ

«Φόβου τους Δαναούς και δώρα φέροντες»
Γη και ύδωρ στο κεφάλαιο, ένταση της εκμετάλλευσης για το λαό

Η κυβέρνηση απογειώνει την κυβερνητική προπαγάνδα και την κοροϊδία προς τα φτωχά λαϊκά στρώματα της Ηπείρου μέσω τηλεδιάσκεψης του Υπ. Οικονομικών Χ. Σταϊκούρα με εκπροσώπους φορέων. Διατείνει ότι έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα ένα πακέτο 370 εκ. ευρώ για την Ήπειρο.

Με ποιους είναι η κυβέρνηση και ποια συμφέροντα υπερασπίζει δεν περιμένουμε να το μάθουμε με βαρύγδουπες πανηγυρικές ανακοινώσεις. Η καθημερινή ζωή της πλειοψηφίας του λαού είναι η πιο ωμή απεικόνιση για το που κατευθύνονται τα περιβόητα εκατομμύρια και σε τι στοχεύουν. Άλλωστε η λαϊκή ρήση για τα «κεράσια και το καλάθι», για τέτοιου είδους κοροϊδίες επινοήθηκε. Το μεγάλο φαγοπότι προορίζεται για τους επιχειρηματικούς ομίλους, με διευκολύνσεις για περισσότερα κέρδη και προϋποθέσεις για ένταση της εκμετάλλευσης. Τρίμματα από το μεγάλο φαγοπότι που θα πέφτουν από το τραπέζι επιδιώκουν να ανακόψουν τις δικαιολογημένες φωνές των φτωχών λαϊκών στρωμάτων για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης, για στήριξη του εισοδήματος τους.

Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε περισσότερο από ότι κάνουν με συνέπεια όλα τα προηγούμενα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις που δίνουν «γη και ύδωρ» στο κεφάλαιο, φτώχεια και ανεργία για το λαό. Αναδεικνύεται ακόμη μία φορά ότι αυτό το κράτος δεν είναι ουδέτερο, είναι το κράτος των καπιταλιστών. Και όλα τα μέτρα, νομοθετικά οικονομικά, είναι ραμμένα και κομμένα για αυτούς. Κάθε μέτρο της κυβέρνησης είναι για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων και ταυτόχρονα συντριβή των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων. Είναι αυτή η πολιτική που θέτει καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή του λαού:

- Που από τη μία δίνουν ζεστό χρήμα στους καπιταλιστές και από την άλλη αφήνουν με τραγικές ελλείψεις στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ηπείρου. Ολόκληρο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων έχει αναστείλει την εφημερία από 26 Φλεβάρη της καρδιοχειρουργικής κλινικής της μοναδικής σε ολόκληρη τη Βορειοδυτική Ελλάδα. Στο ίδιο νοσοκομείο για να ανοίξει 3η ΜΕΘ covid, με τους αναισθησιολόγους που υπάρχουν, αναστέλλονται όλα τα χειρουργεία και διατηρούνται δύο αίθουσες για τα πολύ έκτακτα και επείγοντα.

- Τη στιγμή που ο λαός υποφέρει οι ιδιώτες κερδοσκοπούν και δεν επιτάσσει τα διαγνωστικά κέντρα της περιοχής.

- Η απουσία κρατικών ελέγχων και μέτρων προστασίας έχουν μετατρέψει τους χώρους δουλειάς, τα σχολείο σε εστίες υπερμετάδοσης. Η ζωή των εργατών κινδυνεύει με χαρακτηριστικά παραδείγματα την κατάσταση που διαμορφώθηκε σε βιομηχανίες όπως «Πίνδος», «Κάραλης». Στην «Πίνδο» μάλιστα απολύθηκε πρωτοπόρος εργάτης που διεκδίκησε μέτρα προστασίας και η κυβέρνηση έμεινε θεατής, στην ουσία χειροκροτητής.

- Την ασυδοσία της εργοδοσίας που αφήνει ελεύθερη η κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι την πληρώνουν με αίμα όπως το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στο εργοστάσιο «Ήπειρος».

- Που ενισχύει την καταστολή και τον αυταρχισμό ώστε να περνάει διά πυρός και σιδήρου τη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική με επιπλέον μέτρα όπως 10ωρα.

Ακόμη όμως και τα εμφανιζόμενα «φιλολαϊκά» μέτρα είναι στην ουσία στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων. Για παράδειγμα το κράτος πληρώνει μεγάλο μέρος της μισθολογικής- ασφαλιστικής δαπάνης των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που έχει περιοριστεί ή διακοπεί η λειτουργίας τους.

Τα ψίχουλα που μοιράζονται στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή, στόχο έχουν να µη διογκωθεί υπερβολικά η ανεργία, να µην καταρρεύσει ένα βασικό επίπεδο κατανάλωσης του λαού, για να στηριχτεί και με αυτό τον τρόπο η ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Την ίδια ώρα χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν πεταχτεί στην ανεργία, χωρίς καμία στήριξη. Οι μακροχρόνιοι άνεργοι καταδικάζονται στην εξαθλίωση, με μοναδική διέξοδο τα γνωστά δουλεμπορικά προγράμματα του ΟΑΕΔ. Δηλαδή προγράμματα που εξασφαλίζουν τσάμπα εργατικό δυναμικό στην μεγαλοεργοδοσία.

Τα οριζόντια μέτρα της κυβέρνησης είναι μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των βιοπαλαιστών ΕΒΕ και με τίποτα δεν αντισταθμίζουν την απώλεια εισοδημάτων και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν. Ποσά που δεν καλύπτουν καν τα τρέχοντα ανελαστικά έξοδα, το δε επίδομα ειδικού σκοπού το έκοψε τον περασμένο Μάη. Σε κάθε περίπτωση, από τις αρχές του 2022, οι βιοπαλαιστές ΕΒΕ θα κληθούν να πληρώσουν εκτός από τις επιστρεπτέες προκαταβολές και όλες τις υπόλοιπες ρυθμίσεις σε εφορία, ταμείο, τράπεζες, ιδιώτες κλπ που έχουν προς το παρόν ανασταλεί. Όλα αυτά υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» του νέου πτωχευτικού κώδικα που ψήφισε η κυβέρνηση, σε συνθήκες οικονομικής «ξηρασίας» λόγω της νέας οικονομικής καπιταλιστική κρίσης.

Όσο για τους πληττόμενους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους τα όποια μέτρα προπαγανδίζει η κυβέρνηση αφ’ενός αποφασίστηκαν με μεγάλη καθυστέρηση και κάτω από τις κινητοποιήσεις του αγροτικού κινήματος, αφ’ ετέρου βρίσκονται πολύ πίσω από τις ανάγκες και την ανυπολόγιστη ζημιά που αντιμετωπίζουν συσσωρεύοντας διαρκώς νέα χρέη. Είναι χαρακτηριστικό ότι καθυστερεί να αποδοθεί η παρακράτηση της βασικής (3%) και της πράσινης ενίσχυσης (5%). Η μεγάλη πλειοψηφία των ελαιοπαραγωγών εξαιρέθηκαν από τα ψίχουλα της κυβέρνησης με την λογική ότι δεν είναι «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες». Σε ότι αφορά τους μανταρινοπαραγωγούς της περιοχής μας, παρ´ολο που η περίοδος συγκομιδής έχει τελειώσει και μεγάλη ποσότητα έμεινε αδιάθετη, η κυβέρνηση ακόμη «παρακολουθεί την εξέλιξη» με τις εξευτελιστικές τιμές.

Τη «στήριξη» της κυβέρνησης την ένιωσαν και οι κτηνοτρόφοι. Με δική της απόφαση επιτράπηκε στους βιομήχανους (που ανακοινώνουν στους ισολογισμούς τους εκατομμύρια ευρώ κερδοφορία), να καθυστερούν την πληρωμή του γάλακτος στους κτηνοτρόφους για επιπλέον 75 μέρες. Πολλοί παραμένουν απλήρωτοι και δυσκολεύονται να αγοράσουν ζωοτροφές, να καλύψουν άλλες ανάγκες.

Τέλος αποτελεί πρόκληση να παρουσιάζεται ως φιλολαϊκό μέτρο η αύξηση του κόστους χρήσης από το λαό της Εγνατίας οδού και του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Υποδομές που έχει χρυσοπληρώσει ο λαός και καλείται σήμερα να της ξανά πληρώσει, μέσα από την παράδοσή τους στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Γίνεται φανερό ότι μόνο «κοινωνικά δίκαια» δεν είναι τα μέτρα που διαφημίστηκαν στην Ήπειρο.

Το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα και τους αγώνες των εργαζόμενων, των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων και επαγγελατοβιοτεχνών της περιοχής μας, για άμεσα μέτρα στήριξης της δημόσιας υγείας και του εισοδήματος τους.

Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας για να μην φορτωθεί στις πλάτες του ο λαός μια ακόμα οικονομική κρίση. Κανένας να μη σπαταλήσει τις ελπίδες του σε νέες αυταπάτες κυβερνητικών εναλλαγών που ξέρουμε σίγουρα ότι θα οδηγήσουν στη συνέχιση της αντιλαϊκής επίθεσης. Με εμπιστοσύνη στη δύναμη της εργατικής - λαϊκής οργάνωσης, να βάλει ο λαός την δική του σφραγίδα στις εξελίξεις. Να μη φοβηθεί, να περάσει στην αντεπίθεση, με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματά του. Να ανοίξει το δρόμο για συνολικότερες ανατροπές. Το ΚΚΕ σε αυτό τον αγώνα θα είναι πάντα μπροστά.Αρχή φόρμας

Μάρτιος, 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου