Προτεινόμενο σχέδιο ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης Σουλίου για τις μονάδες ενέργειας από βιομάζα - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Προτεινόμενο σχέδιο ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης Σουλίου για τις μονάδες ενέργειας από βιομάζα

Προτεινόμενο σχέδιο ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης Σουλίου για τις μονάδες ενέργειας από βιομάζα

Προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Δήμου Σουλίου
κοινοποίηση: κ. Δήμαρχο Σουλίου, Δημοτικούς Συμβούλους

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
Για την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων καύσης βιομάζας στις περιοχές Τ.Κ. Προδρομίου και Τ.Κ. Γαρδικίου του Δήμου Σουλίου.

Για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 29ης Μαρτίου 2021.

Μπορεί οι εργασίες να έχουν ξεκινήσει για τις δύο μονάδες καύσης βιομάζας (αν και πρόκειται για περισσότερες), αλλά ως δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σουλίου, δεν είμαστε διατεθειμένοι να τις δεχτούμε!

Πρόκειται για μονάδες κοντά στα σπίτια, δίπλα στους στάβλους και πλάι στα χωράφια συμπολιτών μας.

Πρόκειται για μονάδες μέσα στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας το οποίο δεν είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε!

Προσπάθησαν (όταν το θέμα πήρε διαστάσεις φυσικά) να πείσουν τους κατοίκους για τον άκακο, αβλαβή και πάνω απ’ όλα «πράσινο» χαρακτήρα τέτοιων «επενδύσεων», χρησιμοποιώντας ψεύτικα επιχειρήματα και φτιάχνοντας ψεύτικη εικόνα. Κανείς δεν αναφέρει όμως τις συνέπειες τέτοιων επενδύσεων που μόνο ανανεώσιμες δεν είναι. Η καύση βιορευστών αμφιβόλου προέλευσης και επεξεργασίας προκαλεί ποικίλες υγειονομικές παρενέργειες.

Όσο και να προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο, δεν είμαστε διατεθειμένοι να δοκιμάσουμε. Δεν χωράει «ρίσκο» όταν μιλάμε για την υγεία μας και των παιδιών μας, για τα χωριά μας, τις καλλιέργειες και για το περιβάλλον! Δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε κανέναν για τον μετέπειτα έλεγχο της λειτουργίας σε κανένα επίπεδο. Ούτε για το τι θα καίει μεθαύριο, ούτε για τις πιθανές μετρήσεις ατμοσφαιρικών ρύπων, αποβλήτων και ηχορύπανσης.

Σε όλα αυτά δεν θα πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχει και άμεσος οικονομικός αντίκτυπος - επιβάρυνση σε όλους μας, μιας που ενώ οι ΑΠΕ (οργανικό τμήμα της περίφημης «πράσινης ανάπτυξης») καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην «πίτα» της ενεργειακής παραγωγής, το ρεύμα γίνεται όλο και ακριβότερο, μιας που το βασικό ζητούμενο είναι η κερδοφορία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Ως δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σουλίου, στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων των περιοχών αυτών και απαιτούμε να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες και να παρθούν όλες οι αποφάσεις και οι εγκρίσεις πίσω. Να μην υπάρξει ούτε στα χωριά μας αλλά ούτε και σε κανένα άλλο χωριό, όπως σχεδιαζόταν ερήμιν όλων μας, καμία τέτοια μονάδα. Ο αγώνας των κατοίκων θα πρέπει να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί γιατί μόνο μέσα από την ενεργό δράση μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Σουλίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι
Ηλίας Κουτσής
Ηλίας-Δημήτρης Χρήστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου