Ριζόπουλος: «Στην Ήπειρο δεν κάνουμε πολιτική, παράγουμε μπαλώματα» - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Ριζόπουλος: «Στην Ήπειρο δεν κάνουμε πολιτική, παράγουμε μπαλώματα»

Ριζόπουλος: «Στην Ήπειρο δεν κάνουμε πολιτική, παράγουμε μπαλώματα»
Την ανάγκη για βαθιές τομές στην Περιφέρεια Ηπείρου υπερτόνισε για μια ακόμα φορά ο επικεφαλής των οριζόντων Ηπείρου, Σπύρος Ριζόπουλος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη 22/12.

Σε αυτή αναφέρθηκε στον αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ηπείρου και το κομμάτι του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τους βοσκοτόπους το οποίο συζητήθηκε εκτενώς στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ορίζοντες Ηπείρου δεν ψήφισαν τον προϋπολογισμό, αφού για μια ακόμα διέκρινε την πελατειακή πλεκτάνη η οποία όπως είπε, είναι σαφής:
«Το σκεπτικό είναι «φουσκώνουμε» τον προϋπολογισμό του 2019, δεσμεύουμε την αγορά και τους ιδιώτες που εμπλέκονται με το κομμάτι της διανομής του χρήματος, ειδικά στις κατασκευές, παρουσιάζουμε ένα τεχνικό πρόγραμμα ως βασικό και για να μπορέσουμε να τους κρατάμε δέσμιους μέχρι τις επόμενες εκλογές ουσιαστικά το ανανεώνουμε, με αποτέλεσμα το 80% του τεχνικού προγράμματος του '19, να επαναλαμβάνεται το '20. Δυστυχώς οι πελατειακές σχέσεις πάντα πιέζουν, οπότε δεν υλοποιούμε, απλά προσθέτουμε».

Ακόμα, υπερτόνισε σε έντονο ύφος ότι αυτή είναι μια διαδικασία που υποτιμά τη νοημοσύνη των Ηπειρωτών και τη δική του προσωπικά και δεν μπορεί να τη στηρίξει. «Είναι ένας καθαρά αντιαναπτυξιακός προϋπολογισμός που όπως έχω ξαναπεί σε προηγούμενη συνέντευξη Τύπου επιβεβαιώνει τη Σοβιετικού Τύπου λογική που υπάρχει στην περιφέρεια», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο κομμάτι του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τους βοσκοτόπους, ο κ. Ριζόπουλος τόνισε ότι τον βρίσκει σύμφωνο, όμως είναι το πρώτο βήμα.
«Το δεύτερο βασικό βήμα είναι μετά τη νομιμοποίηση πως θα προχωρήσουμε σε μια πιο επαγγελματική αντιμετώπιση της πρωτογενούς παραγωγής, αξιοποιώντας του νέους βοσκοτόπους, δημιουργώντας κτηνοτροφικά πάρκα, τα οποία κατ΄εμέ είναι το μέλλον της κτηνοτροφίας, όπως το παρουσιάσαμε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα», ήταν τα λόγια του.

Μιλώντας για το Περιφερειακό Συμβούλιο, στάθηκε στο κομμάτι του τουρισμού που παρουσιάστηκε, σημειώνοντας ότι ο κ. Ιωάννου δε σεβάστηκε ούτε τον ίδιο του τον εαυτό, αφού ήταν ένα δισέλιδο με ένα σωρό οδηγίες του τι θα υλοποιήσει και ξαφνικά στην ενημέρωση που μας έκανε παρουσιάστηκε ότι μέσα εκεί υπάρχουν δράσεις που συνδυάζουν το μεγάλο έργο των εκατομμυρίων που ψηφίσαμε όλοι πέρυσι θετικά. Μας εξήγησε ότι δε φτάνουν αυτά και δεν καλύπτουν τις ανάγκες, ενώ παράλληλα προσθέτουν άλλες δράσεις πέραν του δημοσίου έργου.

Στη συνέχεια, ο κ. Ριζόπουλος υπέβαλε τρία ερωτήματα:
· Αυτό που ψηφίσαμε πέρυσι γιατί δεν είναι αρκετό;
· Τι είναι αυτό που σχεδιάστηκε εκ νέου και δεν μπορούσε να συμπεριληφθεί στο περσινό πρόγραμμα;
· Τι είναι αυτό που δεν μπορεί να υλοποιήσει η εταιρεία που έχει αναλάβει την υλοποίησή του και να το προσαρμόσει και να το ενσωματώσει;

«Λογιστικά σε επίπεδο διαφάνειας πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχουν έργα που τρέχουν παράλληλα και υλοποιούν το ίδιο πράγμα. Το ψήφησα επειδή αν και δεν θεωρώ σωστή την πολιτική αυτή, ακόμα και εσφαλμένα και ένα 10-20% να υλοποιηθεί είμαστε στη σωστή κατεύθυνση», κατέληξε.

Με αφορμή το Περιφερειακό Συμβούλιο κατήγγειλε ως αστεία την τακτική που εφαρμόζεται σε αυτή τη θητεία, όπου «όλος τυχαίος ο Περιφερειάρχης δέχεται ένα τυχαίο τηλεφώνημα από την Αθήνα και μας δίνει μια ουρανοκατέβατη λύση.
«Κατά τον ίδιο τρόπο δεχθήκαμε ένα τυχαίο τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της Βουλής ο οποίος μας ενημέρωσε ότι έχει μιλήσει με τον κ. Καραμανλή στο υπουργείο υποδομών και έχει διασφαλίσει το ποσό των 6.2 δισ. ευρώ για το μεγάλο ζήτημα της εθνικής οδού Ιωαννίνων - Άρτας. Πρέπει να είναι η 4η ή 5η φορά που γίνεται αυτό ουδέποτε υπήρξε ακολουθία τέτοιας διαδικασίας όταν προηγήθηκε και αμφισβητώ πλήρως ότι βρέθηκαν αυτά τα λεφτά και θεωρώ αναξιοπιστία αυτή τη συμπεριφορά και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αν δε δω επίσημη ανακοίνωση για την Ιονία Οδό και για τέτοιες περιπτώσεις από το υπουργείο Υποδομών, δεν πιστεύω τίποτα και θα ήθελα να σταματήσουν να υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα».

Στη συνέχεια υπενθύμισε τη δέσμευσή του στους Ηπειρώτες ότι θα σύρει την Περιφέρεια στην ανάπτυξη και στη θεσμικότητα. Όπως είπε «καταφέραμε με καθημερινή μάχη να βάλουμε τους δημάρχους σε μια διαδικασία να σέβονται το Περιφερειακό Συμβούλιο και να φύγουν από τη χύμα νοοτροπία που νόμιζαν ότι επειδή είχαν ανοιχτή γραμμή με τον Περιφερειάρχη, θα μπορούσαν να ψηφίζονταν από έργα μέχρι προσλήψεις ηλεκτρολόγων στο προφορικό. Οι Δήμαρχοι έπειτα από δική μας πίεση διδάχθηκαν σιγά - σιγά ότι οτιδήποτε έρχεται στο Συμβούλιο θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένο και με όρους παρουσίασης. Αυτό το κάνουν όλοι οι δήμαρχοι και είναι απογοητευτικό ένας άνθρωπος της μόρφωσης και του επιπέδου του δημάρχου Ιωαννιτών, να θεωρεί ότι επειδή είναι σε ανοιχτή γραμμή πολιτική θα μπορεί να έρχεται μια συζήτηση ενός κόμβου όπως αυτή που σας περιέγραψε πριν ο κ. Παππάς, προφορικά, χωρίς καμία τεκμηρίωση κι εκπρόσωπο του Δήμου. Αυτό γίνεται τρίτη φορά και είναι απογοητευτικό ένας άνθρωπος τέτοιας μόρφωσης να μην ανταποκρίνεται στο επίπεδο που απαιτεί η θεσμική αναγνώριση. Το Περιφερειακό Συμβούλιο καθορίζει τις τύχες της περιφέρειας, όχι ο περιφερειάρχης και η περιφερειακή Αρχή. Εμένα με ενδιαφέρει η θεσμική λειτουργία και απαιτώ από τον δήμαρχο να κάνει σωστά τη δουλειά του. Όταν όλοι οι υπόλοιποι δήμαρχοι έχουν συμμορφωθεί, δε νοείται εκείνος να θεωρεί ότι η προφορική συνεννόηση διαμορφώνει την πολιτική. Κάπως έτσι διαμορφώνονται οι πελατειακές σχέσεις και ο νοών νοείτω.

Για τη μονάδα βοοειδών, είπε ότι τη στήριξε επειδή απλά μαθηματικά το ισοζύγιο μοσχαριών και αμνοεριφίων όσον αφορά την κατανάλωση παγκοσμίως, είναι άνισο. «Δεν θα έπρεπε να κινούμαστε με όρους καταναλωτικούς;», διερωτήθηκε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας της Ηπείρου: 
«Στην Ήπειρο δεν κάνουμε πολιτική, παράγουμε μπαλώματα. Σκίζεται η πληγή και για να μην την καθαρίσουμε βάζουμε χάνζαπλαστ, επειδή το καθάρισμα τσούζει. Και μετά, σαπίζει το χάνζαπλαστ και βάζουμε άλλο, με αποτέλεσμα αυτά να γίνονται πολλά και το χέρι να σαπίζει. Ήρθε η ώρα να κόψουμε το χέρι, διότι αλλιώς θα φύγει όλη η ωμοπλάτη».

Καταλήγοντας έκανε αναφορά σε ένα βιβλίο όπου έλαβε ως δώρο από έναν αγαπημένο του φίλο, με τίτλο «μαθαίνουμε τη βλάχικη γλώσσα» και αστειευόμενος είπε ότι έχει αρκετή μελέτη, ενώ δέχεται σε ενδεχόμενο debate αυτό να γίνει στα βλάχικα.

Τη συνέντευξη άνοιξε ο εκπρόσωπος Τύπου της παράταξης, Φίλιππος Παππάς, ο οποίος ανέλυσε τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την ασυντόνιστη διαχείριση του ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) στο Δήμο Ιωαννιτών.

Ο κ. Παππάς ανέφερε τα σοβαρά τροχαία που συμβαίνουν εξαιτίας των ελλιπών προτύπων σχεδιασμού και εφαρμογής στοιχειωδών κανόνων, αλλά και στην πρωτοβουλία του Δήμου να προχωρήσει σε παρεμβάσεις προτού κάνουν τις αναγκαίες μελέτες εφαρμογής που προκύπτουν από τον σχεδιασμό του ΣΒΑΚ, φέρνοντας ως παράδειγμα τη δημιουργία τεσσάρων κόμβων σε απόσταση μικρότερης των 5km μεταξύ τους χωρίς να υπάρχει συγκοινωνιολογική μελέτη.
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «Χωρίς τον σχεδιασμό ανασυγκρότησης του οδικού δικτύου και της ωρίμανσης των αναγκαίων μελετών, θα γίνονται πρόχειρες παρεμβάσεις, όπως αυτή των Τζουμέρκων, που αντί να αλλάζουν τους απαραίτητους όρους ανάπτυξης, διαιωνίζουν την κατάσταση μιζέριας.

Ο Περιφερειάρχης έπειτα από μια χαμένη δεκαπενταετία στην Περιφέρεια και στη Νομαρχία Ιωαννίνων θα παραδώσει σε χειρότερη κατάσταση την οικονομία της περιοχής και το οδικό δίκτυο της υποβαθμισμένο, με τοπικές μικροεπεμβάσεις, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα στην ποιότητα της λειτουργίας του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου