Ο εορτασμός του Ευαγγελισμού και της 25ης Μαρτίου τα παλαιά χρόνια στην Ηγουμενίτσα (+ΦΩΤΟ) - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Ο εορτασμός του Ευαγγελισμού και της 25ης Μαρτίου τα παλαιά χρόνια στην Ηγουμενίτσα (+ΦΩΤΟ)

Ο εορτασμός του Ευαγγελισμού και της 25ης Μαρτίου τα παλαιά χρόνια στην Ηγουμενίτσα (+ΦΩΤΟ)

Είναι η πρώτη φορά φέτος, από τα χρόνια της Κατοχής, που η Ηγουμενίτσα δεν θα εορτάσει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, στον οποίο είναι αφιερωμένος ο κεντρικός ναός της, ούτε, βέβαια, την 25η Μαρτίου.
Τα προηγούμενα χρόνια εορτάζονταν λαμπρά, ακόμη και τις δύσκολες δεκαετίες του 50 και του 60., και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου.
Οι κάτοικοι της πόλης τις παλαιές εκείνες εποχές, προσέρχονταν τόσο στον εκκλησιασμό ανήμερα του Ευαγγελισμού, αλλά και συμμετείχαν καθολικά στη λιτανεία της εικόνας κατά τον εσπερινό. 

Η παρέλαση της 25ης Μαρτίου ήταν το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων και εκτός από μαθητές, συμμετείχαν και τμήματα του στρατού και της αστυνομίας.
Ο ναός της Ευαγγελίστριας στην Ηγουμενίτσα είναι σημείο αναφοράς για την πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας. Φυσικά και η σημερινή μορφή της, δεν έχει καμία σχέση με την αρχική. Η Ηγουμενίτσα στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν μικρός οικισμός.

Με κατοίκους βαρκάρηδες και κτηνοτρόφους. Αυτοί, με προσωπική εργασία και δικά τους χρήματα έφτιαξαν μια ξύλινη εκκλησιά περιορισμένων διαστάσεων, στην παλιά παραλία, με κοιμητήριο δίπλα, που την αφιέρωσαν στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους και κυρίως ύστερα από τον εμφύλιο πόλεμο, άνθισε πληθυσμιακά η Ηγουμενίτσα. 
Εκεί, όπου βρισκόταν η παλιά εκκλησιά και το κοιμητήριο και αφού εκχωματώθηκε η παραλία, διαμορφώθηκε το κέντρο της πόλης. 
Ως φυσικό αποτέλεσμα ήταν στη δεκαετία του 1950 να αποφασιστεί η μεταφορά του κοιμητηρίου και η ανέγερση μεγαλύτερου ναού.

Έτσι στη θέση του κτίστηκε νέα, λιθόκτιστη και κεραμοσκεπής, όταν εφημέριος ήταν ο αείμνηστος π. Περικλής Χόβολος.

ΠΗΓΗ: katoci.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου