Δώρης Δήμας: "Χαρές από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Δώρης Δήμας: "Χαρές από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας

Δώρης Δήμας: "Χαρές από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ; 

Στις 30/10/2020 έληξε η προθεσμία της πρώτης φάσης για την πώληση του 67% των μετοχών της ΟΛΗΓ Α.Ε. Εμφανιστήκαν 9 επιχειρησιακοί όμιλοι που ενδιαφέρονται για την απόκτηση του ελέγχου του λιμανιού της Ηγουμενίτσας. Άρχισε δηλαδή, μέσα στην πανδημία, η διαδικασία της παραχώρησης όλου του παράκτιου μετώπου της Θεσπρωτίας σε ιδιώτες για «επιχειρηματική δραστηριότητα». 

Οι κυβερνώντες δεν μπορούν να κρύψουν την χαρά τους. Χαιρετίζουν το γεγονός με δηλώσεις τους ο κ. Πλακιωτάκης, ο κ. Σταϊκούρας αλλά και κυβερνητικός βουλευτής κ. Γιόγιακας. Είχε προηγηθεί ανάλογο δημοσίευμα του συμπατριώτη μας κ. Μπέζα προέδρου της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου κατά συνέπεια και του ΤΑΙΠΕΔ που έχει την ευθύνη των ιδιωτικοποιήσεων της δημόσιας περιουσίας, και της ΟΛΗΓ Α.Ε. φυσικά. 

Από κοντά και διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της ΟΛΗΓ Α.Ε. που με ανακοίνωση της χαιρετίζει το γεγονός της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας. Επιτέλους μια κερδοφόρα εταιρεία που τόσα χρόνια δούλευε με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια για λογαριασμό του κεφαλαίου θα έχει την διοίκηση που της πρέπει!!! Τα κέρδη θα πηγαίνουν κατευθείαν στα χέρια των καπιταλιστών και όχι δια της τεθλασμένης όπως γινόντανε μέχρι σήμερα. Άλλωστε τα έργα στο λιμάνι, αξίας περίπου 350 εκ. ευρώ, ολοκληρώνονται. Ο ιδιώτης επιχειρηματίας θα πάρει την εταιρεία «ετοιμοπαράδοτη με το κλειδί στο χέρι». (Δεν μας λένε βέβαια την τιμή της πώλησης, τι ακριβώς θα πάρει και για ποιο σκοπό). Και πανηγυρίζουνε για αυτό, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα έλθει η «ανάπτυξη» στον ακριτικό μας νομό. Το έχουμε ξανά ακούσει αυτό το παραμύθι πριν από πολλά χρόνια όταν κατασκευαζόντανε τα «μεγάλα έργα», το λιμάνι και η ΕΓΝΑΤΙΑ. Τα έργα ολοκληρώθηκαν εδώ και πολύ καιρό και πράγματι υπήρξε «ανάπτυξη». Έχουμε την γνώμη είναι καθαρό, για τα λαϊκά στρώματα της πόλης μας, ποιος κέρδισε και ποιος έχασε από αυτήν την «ανάπτυξη». Ας ανοίξει συζήτηση γι' αυτό, αξίζει τον κόπο. Πάντως και οι πρόσφατες ιδιωτικοποιήσεις δείχνουν σαφέστατα τον κερδισμένο από αυτές. Από την ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ προέκυψαν κέρδη για την εταιρεία, όχι όμως και για τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου που είδαν τις τιμές του γάλατος να κατρακυλάνε. Αλλά και από την πολυδιαφημιζόμενη «παραχώρηση» του λιμανιού του Πειραιά στην COSCO και τους τζίρους δις. ευρώ της εταιρείας, υπάρχει η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων κτύπημα των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. 

Άρα πάντα μπαίνει το ερώτημα, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ; 
Η ιδιωτικοποίηση, είτε απευθείας του 67% της ΟΛΗΓ Α.Ε. από την Ν.Δ., είτε δια των υποπαραχωρήσεων που προέβλεπε ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζεται στο 80% των λιμανιών της Ε.Ε., έχει σαν αποτέλεσμα παντού και πάντα την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων αλλά και τη χειροτέρευση των συνθηκών ζωής των εργαζομένων. Βλέπετε δεν γίνεται να είναι και ο λύκος χορτάτος και τα πρόβατα σωστά. 

Πολύ χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κομμουνιστής Πορτογάλος συγγραφέας Ζοζέ Σαραμάγκου, που πήρε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1998 

«Aς ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα,
ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός,
ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας,
ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος,
ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο,
ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο,
ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. 
Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων,
ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη,
παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων
σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό.
Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου…….» 

Αυτός είναι ο παράδεισος του καπιταλισμού. Όχι όμως και των λαϊκών στρωμάτων. Έτσι εξασφαλίζεται προσωρινά η σωτηρία της κερδοφορίας των καπιταλιστών. Έτσι μπορεί να βρίσκουν προσωρινή διέξοδο τα λιμνάζοντα από την καπιταλιστική κρίση κεφάλαια. Η πραγματική όμως ανάπτυξη για τους εργαζόμενους θα επιτευχθεί μόνο μέσα σε μία οικονομία και κοινωνία όπου στόχος και σκοπός της θα είναι η εξυπηρέτηση των διαρκώς διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών, και όχι η αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Για μια τέτοια κοινωνία αξίζει να αγωνισθούμε.   

Ηγουμενίτσα 5/11/2020 
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση 
Δώρης Δήμας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου