Αποκαλυπτήρια γλυπτής παράστασης της Αγίας Κυριακής στον Αυλότοπο Σουλίου - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Αποκαλυπτήρια γλυπτής παράστασης της Αγίας Κυριακής στον Αυλότοπο Σουλίου

Αποκαλυπτήρια γλυπτής παράστασης της Αγίας Κυριακής στον Αυλότοπο Σουλίου 

Γράφει ο Βαγγέλης Τσιρώνης
Φιλόλογος, Συγγραφέας, 
Μέλος Πολιτιστικού Συλλόγου Αυλοτόπου Σουλίου 

Την Τρίτη 7 Ιουλίου, εορτή της Αγίας Κυριακής, στον Αυλότοπο Σουλίου και μετά τη θεία λειτουργία, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια γλυπτής παράστασης-δωρεά (σε μαρμάρινη στήλη) της ομώνυμης Αγίας. Η σεμνή τελετή θα πραγματοποιηθεί στον πρόσφατα αναπαλαιωμένο και αναστηλωμένο παλαιό Ιερό Ναό με μεγάλη ιστορική, αρχαιολογική και καλλιτεχνική αξία, αφιερωμένο στην Αγία Κυριακή (μονόκλιτη Βασιλική μετά τρούλου του 16ου-17ου αι.). 


Την εξαιρετική παράσταση φιλοτέχνησε με ιδιαίτερη αγάπη και επιμέλεια ο γνωστός και σπουδαίος Αυλοτοπίτης γλύπτης Μιχάλης Δημητρίου. 







Σημ. 1η: Η συντήρηση και αποκατάσταση του Ναού εγκρίθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας ύστερα από συνεχείς προσπάθειες και διαβήματα του πρώην προέδρου Αυλοτόπου κ. Συμεών Διαμάντη και το αληθινό ενδιαφέρον του φιλότεχνου περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη

Σημ. 2η: 
Ο γλύπτης Μιχάλης Δημητρίου είναι γνωστός για τη συμμετοχή του στις εργασίες αναστήλωσης του ναού Απτέρου (Αθηνάς) Νίκης της Ακρόπολης (2001-2006) και στις εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης μέρους του θεάτρου Δωδώνης καθώς και συντήρησης αρχαιοτήτων της ακρόπολης των Μολοσσών τα τελευταία χρόνια (επί Ζάχου Κώστα και αργότερα Κωνσταντίνου Σουέρεφ). Εξάλλου γλυπτές παραστάσεις του καλλιτέχνη κοσμούν και άλλα μνημεία τόσο στα Σουλιωτοχώρια όσο και έξω από αυτά (γυναικεία μονή Αγίας Παρασκευής Πούντας, γηροκομείο αρχιεπισκοπής Ιωαννίνων κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου