Κορωνοϊός Παραμυθιά: Μπάχαλο στην ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Κορωνοϊός Παραμυθιά: Μπάχαλο στην ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες

Κορωνοϊός Παραμυθιά: Μπάχαλο στην ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες

Επειδή τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού εμφανίστηκαν και στη Θεσπρωτία και συγκεκριμένα στην Παραμυθιά και οι πολίτες ζητάνε έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση και δεδομένου ότι μέχρι στιγμής οι αρμόδιες αρχές, φαίνεται πως έδειξαν καλά αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του φαινομένου, αλλά προκύπτει έλλειμμα στην ενημέρωση, οφείλουμε να κάνουμε κάποιες επισημάνσεις, ώστε να διορθωθεί αυτό άμεσα.

Όλο το προηγούμενο διάστημα (από το Μάρτιο) η πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου έστελνε καθημερινά δελτίο Τύπου για τα κρούσματα ή τα δείγματα που λαμβάνονταν προς εξέταση. Όταν έγινε άρση των περιορισμών και εφόσον δεν υπήρχαν κρούσματα πλέον, η καθημερινή ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία σταμάτησε. Έπειτα από λίγες ημέρες, πήρε την πρωτοβουλία ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, ο οποίος έστελνε δελτίο Τύπου για την εξέλιξη των ελέγχων που γινότανε στο νοσοκομείο Φιλιατών, μέρα παρά μέρα.
Μέχρι που εντοπίστηκαν τα πρώτα δύο κρούσματα. Τότε, επανήλθε η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας και ξεκίνησε εκ νέου την αποστολή ενημερωτικών δελτίων για την εξέλιξη των κρουσμάτων, ενώ η διοίκηση του Κέντρου Υγείας Παραμυθιάς έβγαζε τις δικές της ανακοινώσεις στο facebook. Με την έλευση των κινητών κλιμακίων του ΕΟΔΥ και τον αυξημένο αριθμό ληφθέντων δειγμάτων, το πράγμα μπερδεύτηκε ακόμη περισσότερο. Απέκτησε το θέμα και πανελλαδικό ενδιαφέρον και οι αρμόδιοι είχαν να ενημερώσουν δεκάδες δημοσιογράφους. Εκεί χάσανε λίγο και το παιχνίδι.

Χαρακτηριστική η χθεσινή μέρα, όπου οι πολίτες άκουγαν διαφορετικές ενημερώσεις από ΜΜΕ και δεν κατάλαβαν τελικά τι έγινε, πόσα δείγματα εστάλησαν για εξέταση, πόσα βγήκαν αρνητικά και πόσα θετικά.

Κάποιες διευκρινίσεις
Χθες, Τρίτη 23/6 ελήφθησαν 56 δείγματα από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Παραμυθιά και άλλα 13 στο νοσοκομείο Φιλιατών, σύνολο 69 δείγματα, σύμφωνα πάντα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Από αυτά, τα 36 εστάλησαν για ανάλυση στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων, το οποίο μπορεί να ελέγξει περιορισμένο αριθμό δειγμάτων καθημερινά και τα υπόλοιπα 33 εστάλησαν στο νοσοκομείο Πατρών. Αργά το βράδυ της Τρίτης, η Πολιτική Προστασία ανακοίνωσε επίσημα (αφού είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα σε πολλές ιστοσελίδες) ότι τα δείγματα που εξετάστηκαν στο νοσοκομείο Ιωαννίνων βγήκαν αρνητικά, χωρίς να αναφέρει αριθμό, αλλά τα 4 εξ αυτών θα επανεξεταστούν αύριο, χωρίς να αναφέρει το λόγο. 
Επίσης τα υπόλοιπα, πάλι χωρίς αναφορά συγκεκριμένου αριθμού που θα εξεταστούν στην Πάτρα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα αύριο, χωρίς όμως να ξέρουμε ποια υπηρεσία θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα...!

Μπορεί να τους ήρθε κάπως απότομο, αλλά θα πρέπει άμεσα να καταλάβουν ότι η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση αποτελεί προϋπόθεση για την καλύτερη αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, πόσο μάλλον σε μια επαρχιακή πόλη, όπου η φημολογία είθισται να καπελώνει πολλές φορές τα πραγματικά γεγονότα.
Ας αποφασίσουν ποια υπηρεσία θα αναλάβει την επίσημη ενημέρωση των ΜΜΕ και ως εκ τούτου των πολιτών, ώστε να υπάρχει κοινή ενημέρωση. Δεν είναι δυνατόν να αφεθεί η ενημέρωση σε κάποιους που θέλουν να προβληθούν ακόμη και με ψευδείς ή ελλιπούς ακρίβειας ειδήσεις ή να γίνεται ενημέρωση με διαρροές.
Δεν είναι τυχαίο ότι όλο το προηγούμενο διάστημα ο κ. Τσιόδρας σε καθημερινή βάση και πάντα την ίδια ώρα προέβαινε σε επίσημη ενημέρωση για τα κρούσματα και τα δείγματα που ελέχθησαν, ώστε να αποκτά ο πολίτης μια επίσημη ενημέρωση από την αρμόδια αρχή, άσχετα από το ρεπορτάζ του εκάστοτε ΜΜΕ ή δημοσιογράφου, που θα μπορούσε να συμπληρώσει κάποιες πληροφορίες. Οι αριθμοί που δίνονταν προέρχονταν από επίσημα χείλη.
Ας ξεκινήσουν από αύριο μια τακτική και επίσημη ενημέρωση. Το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί τάχιστα και η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, θα βοηθήσει σε αυτό.

Και επειδή αρκετοί αναγνώστες μας δήλωσαν ότι υπάρχει σύγχυση για τους επίσημους αριθμούς, αναφέρουμε:
Τα μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 9.
Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από 32 δείγματα που εξετάζονται στην Πάτρα και να επανελεγχθούν 4 δείγματα στα Γιάννενα τα οποία χθες βγήκαν αρνητικά. Σήμερα θα συνεχιστεί η λήψη δειγμάτων σε μεγαλύτερο αριθμό, όπως ζητήθηκε τόσο από το Δήμαρχο Σουλίου, όσο και από τον Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας!
Ελπίζουμε μέχρι το βράδυ να έχουμε επίσημη ενημέρωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου