Πράσινοι και Βένετοι - Του Κων/νου Τζέκη - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Πράσινοι και Βένετοι - Του Κων/νου Τζέκη

Πράσινοι και Βένετοι - Του Κων/νου Τζέκη 

Bρισκόμαστε στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία την εποχή του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Οι δύο φατρίες, που σχεδόν εξουσίαζαν τον ιππόδρομο και σταδιακά την Αυτοκρατορία, στασίασαν, γνωστή ως Στάση του Νίκα, που έφθασε μέχρι που να σκέφτονταν ο Αυτοκράτορας να εγκαταλείψει την Πόλη. 
Πράσινοι - Βένετοι ή αν προτιμάτε Σπάρτη- Αθήνα την αρχαία εποχή, Βάτραχοι - Ποντικοί στο έπος "Βατραχομυομαχία", Στεριανοί- Ναυτικοί κατά την Επανάσταση, Αγγλόφιλοι- Ρωσόφιλοι μετά την απελευθέρωση, Βενιζελικοί- Βασιλικοί, Δεξιοί- Κομμουνιστές, Γαλάζιοι- Πράσινοι - Πορτοκαλί και πάει λέγοντας. 

Η Ελληνική Δημοκρατία μαστίζεται από συγκρούσεις πολλές φορές αδιανόητες και ακατανόητες. Πάντοτε όμως για τους οπαδούς των συγκρούσεων, τεκμηριωμένες και με αποδείξεις. 
Βέβαια στην τεκμηρίωση απουσιάζει το συμφέρον και η τάση των Αρχηγικών βλέψεων των επικεφαλής των ομάδων, κομμάτων κλπ. 
Έτσι λοιπόν η μοίρα μας είναι να παρακολουθούμε, τουλάχιστον οι απέξω, με φόβο και χωρίς πάθη τις εξελίξεις των συγκρούσεων, που πολλές φορές ζημιώνουν και τους πρωταγωνιστές, αλλά και το κράτος. 
Στην εποχή μας άξιες παρατήρησης είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για να διωχθούν ή να εξουθενωθούν οι αντίπαλοι. Παλαιότερα ήταν τα τουφέκια. Θύμα τους ο Καποδίστριας, ο Βενιζέλος, ο Ίων Δραγούμης και άλλοι, αργότερα οι εξορίες, ενώ τα τελευταία χρόνια σύρονται στα δικαστήρια πολιτικοί με σκοπό να ξεδοντιαστούν τα αντίπαλα στρατόπεδα. 

Σαφώς θα πρέπει οι καταχραστές και οι αδικούντες οποιαδήποτε κοινωνικής τάξης να σύρονται στα δικαστήρια τα οποία θα πρέπει να επιβάλουν παραδειγματικές τιμωρίες. Όμως εδώ υπάρχει μια άνω τελεία. Το ερώτημα έρχεται αβίαστα. Γιατί δεν αφήνουν τους δικαστικούς, Εισαγγελείς και Δικαστές να κάνουν την δουλεία τους, αλλά μεσολαβεί η Βουλή με τις Επιτροπές; Μήπως οι Επιτροπές στη Βουλή παρέπεμψαν κανέναν και δεν θυμάμαι; Εδώ ακόμα και τον τέως Υπουργό Άμυνας αθώωσαν, για να τιμωρηθεί τελικά μόνο για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. 

Θα μου πείτε ότι αν δεν περάσει από την χλεύη των αντιπάλων δεν έχει καμία αξία η παραπομπή. Συμφωνούμε για να επαναληφθεί η ιστορία αφού οι χαμένοι κερδίσουν τις εκλογές. Ο Ρεβανσισμός στη χώρα μας είναι ανίκητο σπορ. 
Βέβαια υπάρχει και η άποψη ότι με την δημοσιότητα στρέφεται η κοινή γνώμη αλλού και αλλού γίνονται ...θαύματα. 
Τελικά σύμφωνα με την πλοκή του έπους "Βατραχομυομαχία", στη σύγκρουση βατράχων και ποντικιών, επενέβησαν τα καβούρια με τις πανοπλίες τους και έδωσαν τέλος στην λυσσαλέα αντιπαλότητα. Λέτε να βγει προφητικό στη χώρα μας; Λέτε τα αρπακτικά που καιροφυλακτούν στα ανατολικά της χώρας να βρουν ή το κυριολεκτικό να τους δώσουμε την αφορμή να επέμβουν; Ποιός ξέρει. 

Τελικά θα πρέπει να καταλάβουμε ότι όλοι αυτοί που θα μας έσωναν, ανακαλύπτουμε σταδιακά ότι όχι μόνο κάνουν λάθη στα μεγάλα πράγματα, αλλά κάνουν λάθη και στα μικρά πράγματα. Το δυσάρεστο είναι σαν αλάθητοι που είναι και εγωιστές δεν γυρίζουν ποτέ το κεφάλι τους πίσω να δουν τις επιπτώσεις των πράξεών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου