Φιλιάτες: Tα βιβλία στη χωματερή, η υποκρισία στο προσκήνιο - Η αλήθεια για το ..σίριαλ με τα πεταμένα βιβλία! - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Φιλιάτες: Tα βιβλία στη χωματερή, η υποκρισία στο προσκήνιο - Η αλήθεια για το ..σίριαλ με τα πεταμένα βιβλία!

Φιλιάτες: Tα βιβλία στη χωματερή, η υποκρισία στο προσκήνιο - Η αλήθεια για το ..σίριαλ με τα πεταμένα βιβλία!

Ένα ακόμη θλιβερό περιστατικό σημειώθηκε πρόσφατα στον πιο έρημο και κατακλεμμένο Δήμο της χώρας, στο ακριτικό μας Φιλιάτι.
Μια υπόθεση που έδειξε για ακόμη μια φορά το ανησυχητικά χαμηλό επίπεδο της πολιτικής ζωής κι όχι μόνο. Αναφερόμαστε στο θέμα της απόρριψης βιβλίων σε παράνομη χωματερή από συνεργείο του Δήμου Φιλιατών.
Το θέμα πήρε μεγάλη έκταση, σε τοπικά κι όχι μόνο ΜΜΕ, αλλά κυριάρχησε και σε αναρτήσεις εκατοντάδων συμπολιτών στο facebook...!
Αφού για το θέμα τοποθετήθηκαν άνθρωποι που δεν ξέρουν κατά που πέφτει το Φιλιάτι, αλλά ούτε έχουνε ανοίξει βιβλίο στη ζωή τους, ας γράψουμε κι εμείς δυο πράγματα σχετικά με το θέμα, αφού κάναμε το ρεπορτάζ...!
Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Βαγγέλης Λιανός έκανε μια ανάρτηση στο προφίλ του στο facebook, συνοδευόμενη από φωτογραφικό υλικό, με το εξής σχόλιο: 
"Αγαπάμε ΦΙΛΙΑΤΙ " Εκατοντάδες λογοτεχνικά βιβλία σκουπίδια στην χωματερή.... ΓΙΑΤΙ";
Από εκείνη τη στιγμή ξεκινάει το σίριαλ.
Οι φωτογραφίες και μόνο πεταμένων βιβλίων σε χωματερή, ήταν από μόνες τους ικανές να τροφοδοτήσουν ένα σωρό σχολιαστές του facebook.
Αλλεπάλληλες κοινοποιήσεις από χρήστες του facebook αλλά και από δημοσιογράφους ήταν ικανά να γιγαντώσουν το θέμα. Σε βαθμό που ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Δημήτρης Σκεύης αναγκάστηκε να ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Φιλιατών, αποκλειστικά για το θεμα αυτό.
(Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να μάθει την αλήθεια για τα πεταμένα βιβλία)

Στην ειδική αυτή συνεδρίαση αποκαλύφθηκε για ακόμη μια φορά το πόσο χαμηλά είναι ο πήχης στην πολιτική ζωή του τόπου...!
Ο εισηγητής κ. Σκεύης αφού κατήγγειλε την ενέργεια του Δήμου ζήτησε να εκδοθεί ένα καταγγελτικό ψήφισμα για την ενέργεια, λες και θα το ψήφιζε η παράταξη του Δημάρχου...!
(Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Σκεύης με μια στοίβα από τα πεταμένα βιβλία)

Από την άλλη μεριά ο Δήμαρχος, αφού ανέλαβε ανέξοδα την πολιτική ευθύνη της άστοχης ενέργειας, άρχισε να κατηγορεί πρώτα δύο δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης κ.κ Λιανό και Μπέλλο, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι ο κ. Λιανός που ανέδειξε το θέμα, τράβηξε τις επίμαχες φωτογραφίες όταν πήγε στην παράνομη χωματερή να πετάξει ο ίδιος υπολείμματα από τον επαγγελματικό του χώρο, όπως έκανε και ο έτερος σύμβουλος σύμφωνα πάντα με την καταγγελία του Δημάρχου...!

Στη συνέχεια άρχισε να κατηγορεί όσους ανέδειξαν το θέμα, με την κατηγορία ότι συκοφάντησαν το Φιλιάτι στην κοινή γνώμη.
Έφτασε δε, στο σημείο να διαβάσει ένα κείμενο ανώνυμου συντάκτη από το facebook για να καταλήξει ότι στο υποτιθέμενο συκοφαντικό δημοσίευμα, η σύζυγος του κ. Σκεύη και ο πρώην αντιδήμαρχος κ. Μπεράτης είχανε κάνει ...Like και κάποιο σχόλιο, γεγονός που πυροδότησε την ατμόσφαιρα...!
(Στιγμές έντασης στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά τις προσωπικές αναφορές του Δημάρχου)

Και κατέληξε να προτείνει ένα άλλο ψήφισμα που να ζητάει μια συγγνώμη για το γεγονός και να κλείσει το θέμα εκεί! Για τέτοιο επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης μιλάμε!
Τη στοιχειώδη αξιοπρέπεια του δημοτικού συμβουλίου διέσωσε ο σύμβουλος του ΚΚΕ, Λαέρτης Ρέγκας, ο οποίος μετά από μια ουσιαστική εισήγηση, πρότεινε να παρθεί απόφαση -κι όχι ένα απλό και άσκοπο ψήφισμα- σύμφωνα με την οποία ο Δήμος Φιλιατων δεσμεύεται να κάνει άμεσα όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, όπως πρόσληψη προσωπικού, ώστε να λειτουργήσει επιτέλους η δημοτική βιβλιοθήκη, απόφαση που τελικώς ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο.
(Αριστερά ο επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης Λαέρτης Ρέγκας)

Κι επειδή, αγαπητοί αναγνώστες, όλο αυτό το διάστημα, που τα θηρία του facebook ξεσάλωσαν γράφοντας πράγματα εντελώς άσχετα με την πραγματικότητα, σας παραθέτουμε και το τι πραγματικά συνέβη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας!
Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, υπάλληλοι της υπηρεσίας ύδρευσης του Δήμου Φιλιατών φόρτωσαν εκατοντάδες βιβλία που ήταν πεταμένα σε μια αποθήκη από το ...2007 και τα απέρριψαν σε μια παράνομη χωματερή που χρησιμοποιεί τόσο ο Δήμος, όσο και οι κάτοικοι της πόλης των Φιλιατών. 
Με ποιου πρωτοβουλία έγινε το συγκεκριμένο συμβάν, δε μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια. Ο επικεφαλής εργάτης της ύδρευσης, όπως ανέφερε και στο δημοτικό συμβούλιο, είπε ότι ήταν δική του πρωτοβουλία, αφού τόσα χρόνια έλεγε στους προισταμένους για τα πεταμένα βιβλία που είχαν γίνει τροφή για τα ποντίκια και κανείς δεν έδινε λύση. Σύμφωνα με το Δήμαρχο Φιλιατών κ. Παππά και τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας κ. Τσότση, η ευθύνη πέφτει στον έτερο αντιδήμαρχο κ. Κατσάρη. Τι από τα δύο συνέβη, δε γνωρίζουμε!
(Τον έτερο Αντιδήμαρχο κ. Πέτρο Κατσάρη, υπέδειξε ως υπεύθυνο για το συμβάν ο νέος αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Δημήτρης Τσότσης, αλλά και ο ίδιος ο Δήμαρχος)

Απ' ό,τι γίνεται σαφές μετά το περιστατικό, το θέμα χωρίζεται σε δύο σκέλη. Πρώτον γιατί τα βιβλία βρισκότανε τόσα χρόνια στην αποθήκη και γιατί πετάχτηκαν και δεύτερον και ίσως σημαντικότερο ότι αποκαλύφθηκε μια παράνομη χωματερή.
Τα βιβλία ήτανε δωρεά της εφημερίδας "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" το έτος 2007 με πρωτοβουλία κάποιου συντοπίτη που τότε εργαζότανε σε διευθυντική θέση στην εφημερίδα. Όπως ήρθανε τότε τα βιβλία, έτσι πεταχτήκανε σε μια αποθήκη στο παλιό οικοτροφείο του Ζούλα που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το Δημαρχείο Φιλιατών και χρησιμοποιείται από το Δήμο ως αποθήκη.
Εκεί βρισκότανε τα βιβλία 12 ολόκληρα χρόνια, χωρίς κανείς από τους αρμόδιους του Δήμου να ενδιαφερθεί, παρά τις επανειλλημμένες οχλήσεις των εργατών της ύδρευσης που αποθήκευαν στο κτήριο, υλικά και εργαλεία της υπηρεσίας. 
(Σε αυτή την αποθήκη με σπασμένα παράθυρα βρισκότανε σωρός επί 12 χρόνια τα βιβλία, χωρίς κανείς να ενδιαφερθεί. Αφού πεταχτήκανε τα βιβλία, οι εργάτες καθάρισαν και αποθήκευσαν υλικά της υπηρεσίας)

Αξίζει βέβαια, να υπενθυμίσουμε, ότι το 2007 που έγινε η δωρεά των βιβλίων, Δήμαρχος ήτανε ο κ. Ντουμάζιος, υπόδικος για το ταμειακό έλλειμμα του 1,7 εκατομμυρίου ευρώ και σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμη η υπόθεση ελλείμματος άλλων 3 εκ. ευρώ. Δηλαδή εκείνη την περίοδο χαθήκανε από τα ταμεία του Δήμου 4,7 εκ. ευρώ και εμείς περιμένουμε να βρίσκανε τα βιβλία...!
Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι ο νυν Δήμαρχος κ. Σπύρος Παππάς (2014- 2019) εκείνη την περίοδο ήταν πρώτος τη τάξει αντιδήμαρχος του κ. Ντουμάζιου, ενώ ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Δημήτρης Σκέυης ήτανε ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου Φιλιατών (2006-2014). Δηλαδή και οι δύο εκείνη την περίοδο ήτανε στελέχη της δημοτικής αρχής και για αρκετά χρόνια ακόμη, χωρίς να έχουνε κατορθώσει τόσα χρόνια να βρούνε μια λύση για τα πεταμένα βιβλία!
Επομένως, το θέμα δεν είναι γιατί πεταχτήκανε τα βιβλία αφού είχανε σαπίσει και φαγωθεί από τα ποντίκια, αλλά γιατί δεν τοποθετηθήκανε τόσα χρόνια στη βιβλιοθήκη. Κι επειδή κανείς τους δε μπορεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, το θέμα πήγε αλλού...!
Το δεύτερο σκέλος της υπόθεσης και ίσως πιο σοβαρό είναι αυτό της αποκάλυψης της παράνομης χωματερής. Ο Δήμαρχος συνεχίζει να αναφέρει το χώρο ως "προσωρινό χώρο Εναπόθεσης Ανακυκλώσιμων Υλικών του δήμου". 
(Ο "προσωρινός χώρος Εναπόθεσης Ανακυκλώσιμων Υλικών του δήμου", όπως τον χαρακτήρισε ο Δήμαρχος, δε φαίνεται και πολύ...προσωρινός)

Κάτι τέτοιο όμως δεν υφίσταται χωρίς τη σχετική αδειοδότηση, επομένως μιλάμε ουσιαστικά για παράνομη χωματερή την οποία χρησιμοποιεί τόσο ο Δήμος όσο και οι κάτοικοι των Φιλιατών. Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, κλιμάκιο του Τμήματος Περιφάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, έκανε αυτοψία στο χώρο -αφού είχανε μαζευτεί βέβαια τα βιβλία- χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη το πόρισμα της αυτοψίας. Ωστόσο και η παράνομη χωματερή ήτανε γνωστή σε όλες τις υπηρεσίες εδώ και καιρό. Τον περασμένο Ιούνιο μετά από έγγραφο της Δ/νσης Πυροσβεστικής Θεσπρωτίας προς την Εισαγγελία Θεσπρωτίας και το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, ενημέρωνε για την ύπαρξη της παράνομης χωματερής. Τότε ο Δήμος συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις, καθάρισε το χώρο, τοποθετήθηκε και πινακίδα που απαγόρευε τη ρίψη απορριμμάτων και μετά από επανέλεγχο του Τμήματος περιβάλλοντος εστάλη έγγραφο με ημερομηνία 2 Ιουλίου που βεβαίωνε ότι ο χώρος είχε καθαριστεί. Αυτό βέβαια, για να γλυτώσουν την ποινική δίωξη, δεδομένου ότι η μόλυνση περιβάλλοντος αποτελεί σοβαρό αδίκημα από τους αιρετούς. Αμέσως μετά όμως, απ' ό,τι διαπιστώθηκε τελικά, ο Δήμος συνέχισε να χρησιμοποιεί το χώρο για ρίψη απορριμμάτων, χωρίς καμία αδειοδότηση από τις υπηρεσίες, επομένως ο Δήμος ομολογεί την ύπαρξη της παράνομης χωματερής.
Μετά από το σούσουρο που προκλήθηκε βέβαια, ο χώρος σφραγίστηκε και προφανώς, τόσο οι εργάτες του Δήμου, όσο και οι κάτοικοι των Φιλιατών θα βρουν κάποιο άλλο σημείο για την απόρριψη ογκωδών αντικειμένων που θα την ανακαλύψουμε (εμβρόντητοι πάντα) σύντομα...!

Το επεισόδιο έληξε κάπως έτσι, προς στιγμή, μέχρι να μάθουμε το πόρισμα του ελέγχου από το Τμήμα Περιβάλλοντος και να ανακαλύψουμε την επόμενη ή τις επόμενες χωματερές. Χωρίς να υπάρξει κάποια σοβαρή πρόταση ή πρωτοβουλία για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Και εν αναμονή της εφαρμογής της ΟΜΟΦΩΝΗΣ απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για άμεση λειτουργία της δημοτικής βιβλιοθήκης!

Η ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών για τα βιβλία
(Ο Δήμαρχος με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης γράφοντας επί τόπου την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση για το θέμα)

"Το Δημοτικό Συμβούλιο Φιλιατών, εκφράζει τη λύπη του και καταδικάζει απερίφραστα, το ατυχές περιστατικό της απόρριψης λογοτεχνικών βιβλίων που βρισκόταν σε αποθήκη εγκαταλειμμένου κτιρίου και όχι της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Η δημοτική αρχή, ζητά συγγνώμη, από τους δωρητές, για την άστοχη ενέργεια της απόρριψης των βιβλίων σε προσωρινό χώρο Εναπόθεσης Ανακυκλώσιμων Υλικών του δήμου. Ταυτόχρονα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε, την επίσπευση των ενεργειών για την Ηλεκτρονική Καταγραφή των βιβλίων και τη σύνδεση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.
Τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να δρομολογηθούν άμεσα οι ενέργειες πρόσληψης του αναγκαίου, για τη λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, προσωπικού. Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο εξουσιοδοτεί τον κ. Δήμαρχο για κάθε παραπέρα ενέργεια".

Υ.Γ. Στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ του Δήμου Φιλιατών, απ' όπου αντλήσαμε την απόφαση του Δ.Σ., είδαμε ότι εκκρεμμεί και αίτημα ανάκλησής της. Δε γνωρίζουμε αν πρόκειται για τεχνικό λάθος ή τελικώς δεν συμφωνήσανε στην εν λόγω απόφαση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου