Τίμησαν τα θύματα των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων στη Μίχλα Παραμυθιάς - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Τίμησαν τα θύματα των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων στη Μίχλα Παραμυθιάς

Η ιστορία δεν σβήνει, ούτε λησμονιέται, οι συνέπειες της Κατοχής δεν ξεχνιούνται, ήταν το μήνυμα από τη λιτή, αλλά συγκινητική εκδήλωση για τους 12 εκτελεσθέντες της Μίχλας, που έγινε την Κυριακή το πρωί 4 Αυγούστου 2019.
Αποδόθηκε η οφειλόμενη τιμή στα θύματα των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων στη Μίχλα Πέντε Εκκλησιών, ανάμεσά τους και βρέφος ενός χρόνου!
Τελέστηκε τρισάγιο στο καλλιμάρμαρο μνημείο, επί της παλαιάς εθνικής οδού Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων, στο συνοικισμό Βαρδακώστα.
Η ομιλία του συνταξιούχου δασκάλου Δονάτου Πασχάλη, άγγιξε καρδιές. Είχε ακριβή ιστορικό περιεχόμενο, αλλά ταυτόχρονα ανέδειξε με συναίσθημα και την τραγωδία εκείνης της περιόδου, με την ευχή να μην επαναληφθούν καταστροφικοί πόλεμοι. Ο κ. Πασχάλης μίλησε αφυπνηστικά προς τη σύγχρονη κοινωνία και στην ουσία απηύθυνε, με την καλλιέπεια και καλλιέργεια χαρακτήρα, καθώς και το αγωνιστικό φρόνημα και το ήθος, που τον διακρίνουν, κάλεσμα για εγρήγορση. Η παρουσία στην εκδήλωση συγγενούς θυμάτων, της Έλλης Μπαλάσκα, που δάκρυα κύλησαν στο πρόσωπό της, επανέφερε στη σκέψη όλων το «γιατί» τόσο και τέτοιο κακό, που αιωρείται αναπάντητο εδώ και 75 ολόκληρα χρόνια.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομικής αρχής, ο πρόεδρος της κοινότητας Πέντε Εκκλησιών Αντώνης Αποστόλου, πρόεδροι γειτονικών κοινοτήτων, ο εκπρόσωπος της Αδελφότητας Πέντε Εκκλησιών Σπύρος Καλογήρου (που είχε το συντονισμό και ανταποκρίθηκε με επιτυχία), οι οποίοι κατέθεσαν στεφάνια, κ.ά. Οι βουλευτές Βασίλης Γιόγιακας και Μάριος Κάτσης, λόγω υποχρεώσεων δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν, αλλά απέστειλαν μηνύματα.
Τα 12 άτομα, τα περισσότερα μικρής και νεαρής ηλικίας, δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ, σε αντίποινα της ολοσχερούς καταστροφής του στρατιωτικού φυλακίου Μενίνας (Νεράιδας) από τους αντάρτες του ΕΔΕΣ στις 18 Αυγούστου του 1944.
Οι εκτελεσθέντες Οσιδινιάτες, στις 23 Αυγούστου 1944, από τους Γερμανούς, τα ονόματα των οποίων αναγράφονται στο καλλιμάρμαρο μνημείο, που έστησε το 1984 η Αδελφότητα Οσδίνας, είναι:
Ο 15χρονος βοσκός Φώτιος Αλεξ. Μητσέλος, ο 17χρονος Θεόδωρος Ιωάνν. Λάμπρου (Θεοδώρου), ο 23χρονος γεωργός Κων/νος Σπυρ. Αθανασίου, η 26χρονη σύζυγός του Ανθούλα Κ. Αθανασίου, το 1 έτους βρέφος τους Γιαννούλα Αθανασίου, ο 46χρονος γεωργός Γεώργιος Ευαγγ. Μπαλάσκας, ο 20χρονος βοσκός Κων/νος Γεωργ. Μπαλάσκας, η 75χρονη νοικοκυρά Πανάγιω Μπαλάσκα, η 8χρονη μαθήτρια Αντωνία Βασ. Μπάτση, η 56χρονη Παρασκευή Μπάτση, η 13χρονη μαθήτρια Αικατερίνη Γεωργ. Κεφάλα και η 9χρονη μαθήτρια Σταματία Δημ. Νικολάου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου