Τοποθέτηση του Γιάννη Γόγολου για τον απολογισμού του Δημάρχου - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Τοποθέτηση του Γιάννη Γόγολου για τον απολογισμού του Δημάρχου


Φίλες και φίλοι
Αγαπητοί συμπολίτες
Μια από τις κορυφαίες διαδικασίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «Ο απολογισμός του έργου της δημοτικής αρχής» όπως προκύπτει από την υφιστάμενη νομοθεσία, υποβαθμίστηκε και χρησιμοποιήθηκε από τον κ. Δήμαρχο, ως βήμα για την  εκφώνηση ενός άχρωμου απολογισμού, στο τέλος του οποίου δεν υπήρχαν καν πολίτες να τον ακούσουν. 
Επί δυόμιση περίπου ώρες μας ανάγνωσε ένα κείμενο – περιγραφή από δράσεις, που αν μη τι άλλο αποτελούν συμβατική υποχρέωση κάθε Δήμου σε όλη τη χώρα, δίνοντας παράλληλα υποσχέσεις γι αυτά που δεν έπραξε, όχι μόνο το 2018, αλλά για πέντε χρόνια ασκώντας τη διοίκηση του Δήμου Ηγουμενίτσας. Μας περιέγραψε δράσεις του Δήμου οι οποίες γίνονταν και θα γίνονται στο μέλλον, χωρίς να φαίνεται πουθενά και 2018 ότι έστω και τον τελευταίο χρόνο βάλατε θετικό πρόσημο στο Δήμο. Για την τελευταία χρονιά ήλπιζα πως θα έμπαινε κάποιος «βηματοδότης» στην υπολειτουργία του Δήμου. Η΄ απαξιώνονται οι πολίτες ή τους πέφτει πολύ βαρύ καθήκον  αυτό. 
Προφανώς θα είχε κατά νουν πως τα προβλήματα του Δήμου επιλύονται με τα «πολλά λόγια» και όχι με τον απαιτούμενο προγραμματισμό, τη μέθοδο, το διεκδικητικό πλαίσιο και την αποφασιστικότητα των αποφάσεων.
Αποτελεί ερωτηματικό γιατί δεν έγινε αναφορά κατά τη διαδικασία, στο Δείκτη Αποτελεσματικότητας των Δήμων που εκπόνησε το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ) για το 2018, βάσει των επιδόσεων των δήμων όλης της χώρας σε 3 βασικά πεδία: Την Οικονομική Διαχείριση, τη Διαφάνεια και τη Λογοδοσία και τις Υπηρεσίες προς τους Δημότες. Προφανώς, διότι δεν υπάρχει σε καμία λίστα των Δήμων που είχαν υψηλές επιδόσεις (όπου υπήρχαν όμοροι δήμοι). Πως άλλωστε να αναφερθείς ότι έχεις αξιολογηθεί στην 142 θέση από τους 168 στον τομέα της  Απόκλισης Κόστους προσωπικού, στην 135 θέση από τους 168 στον τομέα Δαπάνες ανά κάτοικο  από τους 168  της κατηγορίας Μεσαίοι Δήμοι  όπου έχουμε καταταχθεί.
Πέραν τούτων επισημαίνω:
Η καθημερινότητα των πολιτών, δεν βελτιώθηκε. Η καθαριότητα, το υψηλό τίμημα για το νερό, η κακή κατάσταση των δρόμων και των πεζοδρομίων, το πράσινο, το σκοτάδι που καλύπτει τους δρόμους από την έλλειψη λαμπτήρων, το κυκλοφοριακό πρόβλημα, η στάθμευση των αυτοκινήτων, τα αδέσποτα, οι καταλήψεις χώρων δεν ήταν στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής.
Τα σχολεία, το δεύτερο σπίτι των παιδιών μας, εγκαταλείφτηκαν στο χρόνο και παραμένουν χώροι διδασκαλίας από την αξιοσύνη και το ενδιαφέρον των δασκάλων και των καθηγητών.
Ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός στηρίχθηκε από τη Δημοτική Αρχή αλά καρτ, τόσο στις δράσεις όσο και  τις χρηματοδοτήσεις. Με ποιο κριτήριο άραγε; 
Οι απ΄ ευθείας  αναθέσεις  έργων σε εργολήπτες του δήμου, παρέμειναν σταθερές αν και αναφέρθηκε η μείωση τους από τον κ. Δήμαρχο. 661.000 το 2017, 667.000 το 2018, κατ’ ακολουθίαν με τα προηγούμενα χρόνια. Σταθερές, με αυξητική τάση «δίκην αντιμισθίας». 
Η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας για την οποία έγινε αρκετή αναφορά, θα αναφέρω μόνο δύο αριθμούς: Έσοδα από μισθώσεις 31.000, οφειλές από την ίδια πηγή 1.756.000. Κάποιοι πληρώνουν και άλλοι δεν πληρώνουν. Ουδέν σχόλιον.
  
Τι περιμέναμε να ακούσουμε και να το επικροτήσουμε:
Την ολοκλήρωση της δημιουργίας ενός «έξυπνου Δήμου», πλήρως ψηφιοποιημένου, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.
Την προοπτική που δώσατε στην ανάπτυξη του τουρισμού και του πρωτογενούς τομέα. Τους τρόπους που αξιοποιήθηκαν οι δυνατότητες που μας δίνει το φυσικό περιβάλλον και η γεωγραφική θέση του Δήμου. 
Τις προτάσεις και τις μελέτες που έχετε στο συρτάρι για έργα ιεραρχικά και με γεωγραφική αναλογικότητα και κριτήριο τη λύση των πολλών προβλημάτων του Δήμου.
Ότι σας απασχόλησε η διαχείριση των απορριμμάτων ως σύγχρονο και σύνθετο πρόβλημα και πως η ανακύκλωση έχει γίνει με τις δράσεις σας μια καλή πρακτική για μικρούς και μεγάλους.
 Ότι βελτιώθηκαν με τις παρεμβάσεις σας τα κυκλοφοριακά προβλήματα στην πόλη της Ηγουμενίτσας. Πως δημιουργήθηκαν οι συνθήκες ώστε το παρκάρισμα να μην είναι εμπόδιο στις αγορές μας από τις τοπικές επιχειρήσεις. Πώς θα μπει το ποδήλατο στη ζωή μας, όχι μόνο σαν αναψυχή και άθληση, αλλά ως μετακίνηση στην καθημερινότητά μας.
Τι έγινε με τη δημιουργία χώρων δημιουργικής απασχόλησης για όλη την οικογένεια. Από τα υπαίθρια όργανα γυμναστικής για τους μεγάλους και τις παιδικές χαρές για τα παιδιά, έως τα πράσινα σημεία μέσα στον αστικό ιστό για τη γιαγιά και τον εγγονό, που για αρκετές ώρες την ημέρα έχει την ευθύνη της απασχόλησής του.
Ότι έγιναν παρεμβάσεις στους αθλητικούς χώρους, ώστε αναβαθμισμένοι πλέον να πληρούν τις προδιαγραφές για την οργάνωση διεθνών αγώνων, με όφελος την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού.
Ότι υπάρχουν πλέον οι χώροι που θα βρουν έκφραση η μουσική, το θέατρο και οι τέχνες.
Κι αν δεν έγινε τίποτε από τα παραπάνω, τί έγινε με την ανθρωπιά μας. Για τους συμπολίτες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη; Για τους άστεγους και τους πεινασμένους που είναι δίπλα μας πλέον;
              
Γιάννης Γόγολος
Υποψήφιος Δήμαρχος  Ηγουμενίτσας
Επικεφαλής του συνδυασμού
Ανεξάρτητη Δημοτική Συνεργασία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου