Αναδασμός κάμπου Μαργαριτίου: 26 χρόνια σε στασιμότητα - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι

https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024

Αναδασμός κάμπου Μαργαριτίου: 26 χρόνια σε στασιμότητα

Αναδασμός κάμπου Μαργαριτίου: 26 χρόνια σε στασιμότητα

Ο αναδασμός του κάμπου Μαργαριτίου στη Θεσπρωτία είναι η επιτομή της γραφειοκρατικής αποτυχίας και της αδυναμίας συντονισμού στη διαχείριση δημοσίων έργων. Ξεκίνησε το 1998 από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας και, παρά την υποσχόμενη προοπτική για αναδιάρθρωση της αγροτικής γης και υποστήριξη της τοπικής παραγωγής, το έργο παραμένει ημιτελές 26 χρόνια μετά.

Το 2010, η ευθύνη για το έργο πέρασε στην Περιφέρεια Ηπείρου. Έκτοτε, οι ελπίδες για ολοκλήρωση μετατράπηκαν σε απογοήτευση, καθώς το έργο βρίσκεται ακόμα μπλοκαρισμένο σε γραφειοκρατικά εμπόδια, αντικρουόμενες αρμοδιότητες και έλλειψη πολιτικής βούλησης.

Ο αναδασμός του κάμπου Μαργαριτίου στη Θεσπρωτία συζητήθηκε κατά τη λογοδοσία της Περιφερειακής Αρχής Ηπείρου, ύστερα από ερώτηση της ανεξάρτητης περιφερειακής συμβούλου Μάγδας Τάτση. Το έργο, εξακολουθεί να παραμένει μπλοκαρισμένο, αποτελώντας χαρακτηριστικό παράδειγμα διαχειριστικής αποτυχίας και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, με τις δασικές υπηρεσίες να θέτουν συνεχώς εμπόδια, τις αντιρρήσεις για δασικούς χάρτες να εκκρεμούν, και τις αρμόδιες υπηρεσίες να μην έχουν ολοκληρώσει βασικές μελέτες. Στην περιοχή, οι αγρότες βιώνουν την απόλυτη εγκατάλειψη, ενώ οι προσδοκίες για βελτίωση της αγροτικής παραγωγής παραμένουν ανεκπλήρωτες.

Όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση, έχουν συσταθεί δύο βασικές επιτροπές για τη διεκπεραίωση του έργου:Η Επιτροπή Αναδασμού, η οποία συγκροτήθηκε το 2018, σχεδόν 20 χρόνια μετά την έναρξη του έργου.
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που επίσης συγκροτήθηκε το 2018, αλλά αναθεωρήθηκε το 2022.

Παρά τις επιτροπές και τις διαδοχικές συσκέψεις, η πρόοδος είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Στη διάρκεια των ετών, πραγματοποιήθηκαν πολυάριθμες συνεδριάσεις και πρακτικά, ενώ υπεβλήθησαν 532 ενστάσεις ιδιοκτητών σχετικά με τα δικαιώματα στις εκτάσεις.

Από το 1998 έως σήμερα, το έργο έχει περάσει από αναρίθμητα στάδια και ελέγχους:Το 2009 εκδόθηκε Διαπιστωτική Απόφαση για την ολοκλήρωση των έργων υποδομής (εκτός του κτιρίου διοίκησης).

Το 2018 συγκροτήθηκε η Επιτροπή Αναδασμού, ενώ το 2020 ξεκίνησε η επεξεργασία των δασικών χαρτών, χωρίς να έχουν εξεταστεί οι αντιρρήσεις έως σήμερα.
Το διάστημα 2020-2022 το έργο… έπεσε θύμα του κορονοϊού: Οι επιτροπές δεν μπορούσαν να… συνεδριάσουν λόγω της απαγόρευσης συναθροίσεων!
Το 2023 η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εξέτασε την ποιοτική κατάταξη των γαιών, ενώ στις αρχές του 2024 πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη για τον συντονισμό των διαδικασιών.

Ωστόσο, οι αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες, οι καθυστερήσεις από τα δασαρχεία και τα ανεπαρκή στοιχεία που υποβλήθηκαν από αναδόχους μελετητές έχουν οδηγήσει το έργο σε αδιέξοδο.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις για προτεραιοποίηση του έργου, δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες. Ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης ανέφερε ότι το έργο προχωρά με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, κυρίως λόγω της εμπλοκής των δασικών υπηρεσιών, οι οποίες εμποδίζουν την ολοκλήρωση των διαδικασιών, ενώ υποστήριξε πως ο Νόμος 4685/2020, που αφαιρεί αρμοδιότητες από τα δασαρχεία, παραμένει ανεφάρμοστος. Η Περιφέρεια Ηπείρου, σημείωσε ο Περιφερειάρχης, έχει εντείνει τις προσπάθειες, με πρόσφατη σύσκεψη στις αρχές Νοεμβρίου, για την επίλυση των προβλημάτων και τη συντονισμένη δράση των εμπλεκόμενων φορέων.

Ο κ. Καχριμάνης επεσήμανε επίσης ότι έχουν υπάρξει συνεχείς επαφές με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά δεν έχει δοθεί ακόμα σαφής κατεύθυνση για την εφαρμογή του νόμου…

Πρόκειται για 26 χρόνια καθυστερήσεων, εξαιτίας όχι μόνο των δασικών υπηρεσιών, αλλά και της απουσίας συντονισμού και της έλλειψης πολιτικής αποφασιστικότητας. Από τη σύσταση του έργου έως σήμερα, έχουν γίνει πολυάριθμες αλλαγές σε πολιτικό και διοικητικό επίπεδο, χωρίς όμως να εξασφαλιστεί η πρόοδος.

Η αποτυχία του αναδασμού έχει σοβαρές συνέπειες για τους αγρότες του Μαργαριτίου, οι οποίοι βλέπουν τις καλλιέργειες τους να παραμένουν στάσιμες και την περιοχή τους χωρίς αναπτυξιακές προοπτικές. Η στασιμότητα αυτή υπονομεύει την αγροτική επιχειρηματικότητα, στερώντας από τη Θεσπρωτία την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί έναν από τους σημαντικότερους φυσικούς της πόρους.

Απαιτείται άμεση πολιτική παρέμβαση για να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να εφαρμοστεί ο νόμος που αφαιρεί τη διαχείριση από τις δασικές υπηρεσίες. Επιπλέον, η Περιφέρεια Ηπείρου πρέπει να παρουσιάσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου, δεσμευόμενη να παρέχει συνεχή ενημέρωση για την πρόοδο.

Ο αναδασμός του κάμπου Μαργαριτίου δεν μπορεί να αποτελεί άλλο ένα “έργο-φάντασμα”. Μετά από 26 χρόνια, ήρθε η ώρα να δοθούν λύσεις, όχι δικαιολογίες. Είναι πλέον καιρός να μετατραπούν οι συσκέψεις και οι επιτροπές σε δράση. Οι αγρότες του Μαργαριτίου δεν μπορούν να περιμένουν άλλο…

ΠΗΓΗ: vdella.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου