Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων στον όμιλο Avramar, ζητάνε βουλευτές του ΚΚΕ - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων στον όμιλο Avramar, ζητάνε βουλευτές του ΚΚΕ

Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων στον όμιλο Avramar, ζητάνε βουλευτές του ΚΚΕ

Ερώτηση προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με τις εξελίξεις στον όμιλο Avramar και τις συνέπειες που αυτές έχουν στους εργαζόμενους του ομίλου και το σύνολο του ελληνικού λαού, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Έξαρχος, Νίκος Καραθανασόπουλος, Διαμάντω Μανωλάκου και Λεωνίδας Στολτίδης:

«H Avramar είναι ο μεγαλύτερος όμιλος ιχθυοκαλλιέργειας στη Μεσόγειο και η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής μεσογειακού ψαριού στον κόσμο. Στην Ελλάδα ελέγχει πάνω από το 60% της εγχώριας παραγωγής. Στον Όμιλο εργάζονται σχεδόν 2000 εργαζόμενοι. Συνολικά διαθέτει 10 ιχθυογενετικούς σταθμούς στην Ελλάδα και 2 στην Ισπανία στους οποίους παράγονται περισσότερα από 245 εκατομμύρια ιχθύδια τον χρόνο, 63 μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στην Ελλάδα και 9 στην Ισπανία, 3 μονάδες παραγωγής ιχθυοτροφών στην Ελλάδα με την παραγωγική τους δυναμική να ξεπερνά τους 170.000 τόνους ετησίως, όπως και 10 συσκευαστήρια συν ένα στην Ισπανία, καθώς και 3 μεταποιητικές μονάδες στην Ελλάδα και μία στην Ισπανία.

Σήμερα η εν λόγω εταιρεία επικαλείται προβλήματα ρευστότητας, προσφεύγοντας στις εγχώριες τράπεζες ζητώντας νέα χρηματοδότηση 50 εκατομμυρίων ευρώ, αναδιάρθρωση των δανείων της, δάνεια ύψους 450 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων εγγυητής είναι το ελληνικό δημόσιο μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Δάνεια και εγγυήσεις, που αποτέλεσαν τμήμα συμφωνίας για την εξαγορά των τεσσάρων ηγετικών εταιριών στον κλάδο συνενώνοντας τις εταιρείες Νηρέας, Σελόντα και Περσεύς και του ομίλου Andromeda το 2019. Η εξαγορά τότε είχε παρουσιαστεί και από την κυβέρνηση και την ΕΕ ως σχέδιο σωτηρίας των επιμέρους χρεωμένων εταιριών.

Επιπλέον, φημολογείται ότι θα υπάρχει νέο δάνειο με κρατικές εγγυήσεις για την πληρωμή και την εξυπηρέτηση των δανείων.

Η μέχρι τώρα διαχείριση της εταιρίας δείχνει ρευστοποιήσεις κεφαλαίου, με πωλήσεις μονάδων της, σε εκποίηση αποθεμάτων, διαμορφώνοντας ανασφαλείς συνθήκες εργασίας σε εκατοντάδες εργαζόμενους.

Οι συγκεκριμένες εξελίξεις προδιαγράφουν νέες επιχειρηματικές συμφωνίες με τις όποιες αρνητικές εξελίξεις να τις επωμίζονται και πάλι οι εργαζόμενοι, που ήδη ασφυκτιούν με τους χαμηλούς μισθούς, την εντατικοποίηση της εργασίας τους που οδηγεί σε αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

- Να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα του συνόλου των εργαζομένων ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

-Να διασφαλιστεί ότι ο ελληνικός λαός δεν θα πληρώνει μέσα και από τη διαδικασία των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου τα χρέη των επιχειρήσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου