Ηγουμενίτσα: Πραγματοποιήθηκε ημερίδα για το βλαχόφωνο ελληνισμό (+ΒΙΝΤΕΟ) - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Ηγουμενίτσα: Πραγματοποιήθηκε ημερίδα για το βλαχόφωνο ελληνισμό (+ΒΙΝΤΕΟ)

Ηγουμενίτσα: Πραγματοποιήθηκε ημερίδα για το βλαχόφωνο ελληνισμό (+ΒΙΝΤΕΟ)

Με την παρουσία του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας Μάριου Κάτση, του Αντιπεριφερειάρχη Θεσπρωτίας Θωμά Πιτούλη, της θεματικής Αντιπεριφερειάρχου Ρεγγίνας Δηλαβέρη, του Αντιδήμαρχου Ηγουμενίτσας Δονάτου Μαρτίνη, του προέδρου του Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας Αλέξανδρου Πάσχου, του ηγουμένου της Ι.Μ. Γηρομερίου π. Μεθόδιου και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 στην κατάμεστη αίθουσα του ΠΑΝΘΕΟΝ στην Ηγουμενίτσα η Ημερίδα με τίτλο «Βλαχόφωνος Ελληνισμός: Ιστορία, Εθνικοί Αγώνες και Μελλοντικές προοπτικές»,

που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων σε συνεργασία με το Σύλλογο Βλάχων Θεσπρωτίας.

Στις εμπεριστατωμένες εισηγήσεις τους, οι ομιλητές, Μιχάλης Τρίτος ομ. καθηγητής ΑΠΘ, Μιχάλης Μαγειρίας, πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ και της ΠΒΑ και Αντώνης Μπέζας, πρ. υπουργός και βουλευτής Θεσπρωτίας, αναφέρθηκαν στην προσφορά των βλαχόφωνων Ελλήνων στην Επανάσταση του 1821, στην συμβολή τους στην ίδρυση του νεοελληνικού Κράτους, στο έργο που επιτελούν οι συλλογικοί φορείς των Βλάχων στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και στο λεγόμενο βλάχικο ζήτημα και τα προβλήματα που αυτό έχει προκαλέσει στη χώρα μας.

Στο τέλος ο Πρόεδρος της ΠΟΠΣΒ και Π.Β.Α. κ. Μιχάλης Μαγειρίας παρέδωσε τη σημαία της Ομοσπονδίας στον Πρόεδρο του Συλλόγου Βλάχων Θεσπρωτίας ώστε η σημαία να ηγηθεί του τμήματος που θα παρελάσει, διότι ο Σύλλογος θα λάβει μέρος για πρώτη φορά σε παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της παλιγγενεσίας στις 25 Μαρτίου.

(Δείτε στο παρακάτω βίντεο ολόκληρη την ημερίδα)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου