Χαμηλά η Ήπειρος στον τουρισμό κρουαζιέρας... Η εικόνα για Ηγουμενίτσα και Πάργα - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

Χαμηλά η Ήπειρος στον τουρισμό κρουαζιέρας... Η εικόνα για Ηγουμενίτσα και Πάργα

Χαμηλά η Ήπειρος στον τουρισμό κρουαζιέρας... Η εικόνα για Ηγουμενίτσα και Πάργα

Μικρή αύξηση κατέγραψαν οι κρουαζιέρες στην Ήπειρο κατά το 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ένωση Λιμένων Ελλάδος. Όμως η διαφορά με άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας στις αφίξεις είναι τεράστια.

Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας το 2022 έδεσαν μόλις 11 κρουαζιερόπλοια που είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2019. Οι αφίξεις επιβατών ήταν 4.323.

Περισσότερα κρουαζιερόπλοια επέλεξαν την Πάργα καθώς ανήλθαν σε 13 με μικρότερο αριθμό αφίξεων αφού αυτές ήταν μόλις 1.348.

Την πρωτιά στην χώρα έχει η Σαντορίνη με 686 κρουαζιερόπλοια και αφίξεις που ξεπερνούν τις 800 χιλιάδες.

Και για να υπάρξει μέτρο σύγκρισης και να καταφανεί το τεράστιο έλλειμμα της Ηπείρου αρκεί να αναφερθεί ότι στην Κέρκυρα έδεσαν 392 κρουαζιερόπλοια και οι αφίξεις ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο, ενώ στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Μύκονος, το Ηράκλειο, το Κατάκολο, τα Χανιά, η Ιθάκη και η Κεφαλονιά, η Πάτμος και το Ναύπλιο.

Στον αριθμό επιβατών προηγούνται η Σαντορίνη, η Μύκονος, ο Πειραιάς, η Κέρκυρα, η Ρόδος, το Ηράκλειο και το Κατάκολο, ενώ ψηλά βρίσκονται επίσης τα Χανιά, η Κεφαλονιά-Ιθάκη, η Πάτμος, το Λαύριο, η Θεσσαλονίκη, ο Βόλος και το Ναύπλιο. 

Είναι αξιοσημείωτο ότι σε σχέση με το 2021, παρατηρείται αύξηση στις αφίξεις σε όλους τους προορισμούς και ιδιαίτερα στο Λαύριο κατά 291%, στη Θεσσαλονίκη και στη Σαντορίνη κατά 259%, στη Μύκονο κατά 141%, στο Βόλο κατά 114%, στην Κέρκυρα 96%, στη Ρόδο 95% και στο Ηράκλειο κατά 92%. Σημαντικά ενισχυμένο εμφανίζεται και το homeporting στα ελληνικά λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, του Λαυρίου, της Κέρκυρας και του Ηρακλείου, όπου προσφέρεται η σχετική δυνατότητα στους επιβάτες.

Το έτος 2022 οι συνολικές αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στα Ελληνικά λιμάνια ανήλθαν στις 4.614 και ο αριθμός επιβατών σε 4.381.876. Η αύξηση στις αφίξεις σε σχέση με το 2021 ήταν κατακόρυφη και ανέρχεται σε ποσοστό 123,5%, ενώ στους επιβάτες ακόμη μεγαλύτερη στο 209%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Λιμένων θετική είναι και η πορεία των συνολικών εσόδων από την κρουαζιέρα. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις τοπικές κοινωνίες, για τις περιφέρειες αλλά και συνολικά για τη χώρα, όσον αφορά την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Παράλληλα, οι προοπτικές για το 2023, με βάση τα σημερινά στοιχεία είναι πολύ ευοίωνες με μία μεσοσταθμική αύξηση περίπου 15% στις κρατήσεις στο σύνολο σχεδόν των προορισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου