ΑΡ.Π.Η για γεώτρηση ανίχνευσης υδρογονανθράκων: "Mε πληρωμένες ανακοινώσεις στα τοπικά ΜΜΕ προσπαθεί η πολυεθνική να μας πείσει πόσο θα ωφεληθούμε" - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

ΑΡ.Π.Η για γεώτρηση ανίχνευσης υδρογονανθράκων: "Mε πληρωμένες ανακοινώσεις στα τοπικά ΜΜΕ προσπαθεί η πολυεθνική να μας πείσει πόσο θα ωφεληθούμε"

ΑΡ.Π.Η για γεώτρηση ανίχνευσης υδρογονανθράκων: "Mε πληρωμένες ανακοινώσεις στα τοπικά ΜΜΕ προσπαθεί η πολυεθνική να μας πείσει πόσο θα ωφεληθούμε"

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
ΕΞΩ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

Mε πληρωμένες ανακοινώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης προσπαθεί η πολυεθνική εταιρεία να μας πείσει πόσο θα ωφεληθούμε από τη γεώτρηση ανίχνευσης υδρογονανθράκων που θα κάνει σε περιοχή του δήμου Ζίτσας.

Τρεις μύθους για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στη χώρα μας ακούμε διαρκώς τον τελευταίο καιρό :

· Ο πρώτος μύθος λέει ότι «περπατάμε ή κολυμπάμε» πάνω στον «μαύρο χρυσό» κι έχουμε την «μεγάλη ευκαιρία» που θα σώσει τη χώρα, τον τόπο μας και το λαό της περιοχής μας από την φτώχεια.

· Ο δεύτερος μύθος αφορά τη «δίκαιη ανάπτυξη», τις επενδύσεις που θα έρθουν, την ευημερία, τους κόμβους μεταφοράς ενέργειας, τις νέες θέσεις εργασίας.

· Ο τρίτος μύθος είναι ότι «η Ελλάδα έχει την «γεωστρατηγική ευκαιρία» αξιοποιώντας τις τριβές στις σχέσεις Η.Π.Α. – Τουρκίας. Πρόκειται για έναν επικίνδυνο μύθο που μπορεί να οδηγήσει σε τραγωδία ιστορικών διαστάσεων τον ελληνικό λαό και τους λαούς της Αν. Μεσογείου».

Από τη διαδικασία αυτή δεν έχει να ωφεληθεί το παραμικρό ο λαός της Ηπείρου κι όλος ο ελληνικός λαός. Θα συνεχίσει να πληρώνει ακριβά το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια.

Όπως ακριβώς συνέβη με τα πετρέλαια της Θάσου (τα ίδια έταζαν κι εκεί).

Όπως ακριβώς συμβαίνει τα τελευταία χρόνια που γέμισε η χώρα από ιδιωτικές επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες και μικρά υδροηλεκτρικά πληρωμένα με επιδοτήσεις από τη δικιά μας φορολογία και οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν είδαν κανένα όφελος από αυτά αλλά αντιθέτως πληρώνουν την ενέργεια όλο και πιο ακριβά.

Τα κέρδη πάνε στις τσέπες λίγων πολυεθνικών εταιρειών και μερίδων του ντόπιου κεφαλαίου.

Μια δεύτερη σημαντική παράμετρος είναι ότι όπως δείχνει η πλουσιότατη διεθνής εμπειρία, οι δραστηριότητες αυτές αφήνουν πίσω τους «κρανίου τόπο» παρά τις «περιβαλλοντικές μελέτες», αδιαφορώντας για τις συνέπειες στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή που ήδη συντελείται.

Συνέπειες που σχετίζονται με την υγεία και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής, για τις υφιστάμενες δραστηριότητες πρωτογενούς παραγωγής (γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία).

Να τονίσουμε ότι στην περιοχή που επελέγη (Γιουργάνιστα) και ισχυροί σεισμοί έχουν γίνει στο παρελθόν με μεγάλες ζημιές και μεγάλες κατολισθήσεις έχουν συμβεί (το συγκεκριμένο χωριό έχει αλλάξει θέση εξ αιτίας μεγάλων κατολισθήσεων παλαιοτέρα).

Η περιβαλλοντική καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη. Καθόλου τυχαία Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Κροατία έχουν απαγορεύσει τη διενέργεια νέων εξορύξεων για αυτόν ακριβώς το λόγο.

Το μοναδικό όφελος για τους εργαζόμενους είναι να εμποδίσουν τη ληστρική επιδρομή στον ορυκτό πλούτο.

Τα ψίχουλα ελεημοσύνης που προσφέρει η Πολυεθνική Εταιρεία σαν καθρεφτάκια και χάνδρες σε Ιθαγενείς είναι για να χρυσώσει το χάπι της ληστρικής επιδρομής στον ορυκτό μας πλούτο και στην καταστροφή του περιβάλλοντος

Καλούμε τους εργαζόμενους, τις πολιτικές οργανώσεις και συλλογικότητες, τις δημοτικές κινήσεις και παρατάξεις να συγκροτήσουν ένα μέτωπο αγωνιστικών δράσεων για να εμποδίσουν τα σχέδια αυτά.

Να ξεκουμπιστούν χωρίς καμία αποζημίωση τα αρπακτικά που λυμαίνονται τον τομέα της ενέργειας.

Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας που είναι εργαλείο κερδοσκοπίας

Η ενεργειακή υποδομή της χώρας (παραγωγή, διανομή) να περάσει σε δημόσιο κρατικό έλεγχο προς όφελος των εργαζομένων.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ 2-2-2023
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου