Κοινωνική πολιτική και τοπική αυτοδιοίκηση - Της Βασιλικής Τσώτου - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

Κοινωνική πολιτική και τοπική αυτοδιοίκηση - Της Βασιλικής Τσώτου

Κοινωνική πολιτική και τοπική αυτοδιοίκηση - Της Βασιλικής Τσώτου

Το κράτος πρόνοιας αποτελεί εκείνη τη μορφή κράτους που συμπεριλαμβάνει μεταξύ των θεμελιωδών σκοπών του την αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ το κοινωνικό κράτος αποτελεί ένα υποσύνολο, μια συγκεκριμένη μορφή θεσμικής οργάνωσης του κράτους πρόνοιας, που αναπτύχθηκε ιδίως σε χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης και συναρτάται με ιδιαίτερα οργανωτικά και κανονιστικά χαρακτηριστικά.

Μπορεί το κοινωνικό κράτος να είναι επιταχυντής ανάπτυξης; Για να λειτουργεί το κοινωνικό κράτος ως επιταχυντής της ανάπτυξης ("κράτος κοινωνικής επένδυσης") πρέπει να συνδυάζει υψηλές επιδόσεις σε τρεις τομείς:

- αποτελεσματική προστασία των πολιτών στους οποίους προέκυψαν απρόβλεπτα γεγονότα (π.χ. επιδόματα ανεργίας, υπηρεσίες υγείας),

- διευκόλυνση της απασχόλησης μέσω υπηρεσιών (π.χ. βρεφονηπιακοί σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι) και ρυθμίσεων (π.χ. γονικές άδειες) που επιτρέπουν στα νέα ζευγάρια, και ιδίως στις γυναίκες, να συνδυάζουν αρμονικά εργασία και οικογένεια,

- επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο των πολιτών (δηλαδή στην καλή υγεία και στις δεξιότητές τους), ώστε να ζουν καλύτερα ως άτομα, και να είναι παραγωγικότεροι ως εργαζόμενοι και επιχειρηματίες.

Πιο συγκεκριμένα, για το Δήμο Ηγουμενίτσας υπάρχουν ήδη κοινωνικές δομές, όπως το Κέντρο κοινότητας, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», τα Κ.Η.Φ.Η. τα Κ.Α.Π.Η. και τα Κ.Δ.Α.Π. Ο στόχος μας είναι η συνέχιση της λειτουργίας αυτών των δομών και η δημιουργία νέων όπως:

· Κοινωνικό Ιατρείο

· Συμβουλευτικό Κέντρο για γυναίκες με την υποστήριξη της ΓΓΙΦ

· Κέντρο ημερήσιας φροντίδας ανθρώπων που πάσχουν από άνοια

Ταυτόχρονα η νέα προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ εξασφαλίζει πόρους για τη δημιουργία νέων σχολικών μονάδων. Υπό αυτό το πρίσμα, αποτελεί άμεση προτεραιότητα η μετεγκατάσταση τόσο του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου όσο και του ΕΝΕΓΥΛ.

Τέλος, υπάρχουν προγράμματα τα οποία είναι αυτοχρηματοδοτούμενα, όπως για παράδειγμα η «Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.» Η Στέγη ΔΕΝ είναι ίδρυμα, είναι η επαφή με μια λειτουργική καθημερινότητα που δεν σχετίζεται με εγκλεισμό. Συντελεί αποφασιστικά στην αποϊδρυματοποίηση των Ατόμων με Αναπηρία.

Τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα που τρέχουν για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 θα έχουν ιδιαίτερη στόχευση τόσο στην κοινωνική πολιτική όσο και στην εκπαίδευση. Ενδεικτικά αναφέρω

· Πρόγραμμα CERV (Citizens , Equality, Rights and Values)

Στόχος του προγράμματος η προστασία και η προαγωγή των δικαιωμάτων και των αξιών όπως διατυπώνονται στις συνθήκες της ΕΕ.

· Πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» Το πρόγραμμα επενδύει σε δράσεις που ενισχύουν την πολιτιστική πολυμορφία.

· Πρόγραμμα Erasmus + To Πρόγραμμα αφορά στην Εκπαίδευση την κατάρτιση, τη νεολαία τον αθλητισμό.

· Horizon Europe (Πρόγραμμα επιστημονικής έρευνας και καινοτομίας).

· LIFE (Περιβάλλον και Δράση για το κλίμα) Το Πρόγραμμα έχει στόχο να συμβάλλει στη στροφή προς μια οικονομία.

· EU4HEALTH PROGRAMME (Το Πρόγραμμα στοχεύει στη βελτίωση και προαγωγή της υγείας).

Σε όλα τα παραπάνω προγράμματα μπορούν να συμμετέχουν φορείς όπως οι Δήμοι. Απαιτείται στόχευση και σχεδιασμός. Υποστήριξη και στελέχωση του γραφείου Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Δήμου.

Οι δομές κοινωνικής προστασίας λοιπόν, αποτελούν για το συνδυασμό μας, πρωταρχικό στόχο. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν, ώστε ο Δήμος Ηγουμενίτσας να γίνει ένας σύγχρονος Δήμος με κοινωνική ενσυναίσθηση, αγάπη για το συνάνθρωπο, ίσα δικαιώματα χωρίς αποκλεισμούς και φοβίες.

Αγαπητές συμπολίτισσες και αγαπητοί συμπολίτες ήρθε η ώρα ο Δήμος να αλλάξει μορφή. Να γίνει ο Δήμος που θέλεις και αξίζει να ζεις.

Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε ρότα.

*Η Βασιλική Τσώτου είναι Μαθηματικός με ειδίκευση στις επιστήμες της Αγωγής, πρώην αντιδήμαρχος Κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Ηγουμενίτσας και είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό του Παναγιώτη Νταή «Συμμαχία Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου