Στους Δήμους η χερσαία ζώνη του Λιμένα και ανταποδοτικό τέλος - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

Στους Δήμους η χερσαία ζώνη του Λιμένα και ανταποδοτικό τέλος

Στους Δήμους η χερσαία ζώνη του Λιμένα και ανταποδοτικό τέλος

Ρεπορτάζ: Βάσω Γκόρου
ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Η παραχώρηση της διαχείρισης των τμημάτων της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Ηγουμενίτσας στον Δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, απ’ ευθείας, χωρίς τη μεσολάβηση της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, ανακοινώθηκε σήμερα, από τον Υπουργό Ναυτιλίας Ιωάννη Πλακιωτάκη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λιμάνι.

Ο κ. Πλακιωτάκης, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Υποδομών Γεώργιο Καραγιάννη και το Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρη Πολίτη, παρουσίασε σε σύσκεψη στην οποία μετείχαν οι Δήμαρχοι Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, Ιωάννης Λώλος και Σπυρίδων Παππάς, τις διατάξεις εκείνες που περιλαμβάνονται στην Τροποποιημένη Σύμβαση Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΛΗΓ ΑΕ, που αφορούν στην ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των ΟΤΑ για απόδοση στους Δήμους, των εκτάσεων που θα αποχαρακτηριστούν από χερσαία ζώνη, καθώς δεν εξυπηρετούν λιμενικές δραστηριότητες, αλλά ανάγκες άθλησης και αναψυχής της τοπικής κοινωνίας.


Έτσι, σύμφωνα με το Σχέδιο του κυρωτικού Νόμου που παρουσιάστηκε: «Οι περιοχές της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Ηγουμενίτσας, του Αλιευτικού Καταφυγίου Πλαταριάς και του Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών Συβότων που αποχαρακτηρίζονται… αποδίδονται από το Ελληνικό Δημόσιο κατά διαχείριση στον οικείο ΟΤΑ Δήμο Ηγουμενίτσας. Η περιοχή του Αλιευτικού Καταφυγίου Σαγιάδας που αποχαρακτηρίζεται… αποδίδεται από το Ελληνικό Δημόσιο στον οικείο ΟΤΑ Δήμο Φιλιατών».

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Πλακιωτάκης, με άλλη διάταξη, οι δύο Δήμοι θα εισπράττουν ως ανταποδοτικά τέλη το 3,5% των ετήσιων εσόδων της ΟΛΗΓ ΑΕ. Για την κατανομή του ποσού ανάμεσα στους δύο Δήμους θα απαιτείται απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Ναυτιλίας.


Παραδειγματικά αναφέρθηκε ότι το ποσό αυτό, για το προηγούμενο φορολογικό έτος θα ήταν περίπου 210.000 ευρώ.

Την ικανοποίησή τους για τις νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις εξέφρασαν οι Δήμαρχοι Ηγουμενίτσας και Φιλιατών, καθώς όπως είπαν, με τον τρόπο αυτό λύνεται ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλάνιζε την τοπική κοινωνία.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πλακιωτάκης, επεσήμανε για μια ακόμα φορά ότι η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του οποίου αγοράστηκε πρόσφατα από επενδυτικό σχήμα συμφερόντων του Ομίλου Grimaldi, θα δημιουργήσει νέες προοπτικές ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή.


Ο κ. Καραγιάννης στις δηλώσεις του στάθηκε στην πρόοδο των εργασιών της Γ’ Φάσης του Λιμένα Ηγουμενίτσας, η οποία εκτιμάται ότι θα παραδοθεί τον προσεχή Νοέμβριο, ενώ σημείωσε ότι στις προτεραιότητες του Υπουργείου είναι ο κάθετος άξονας της Εγνατίας, από Ηγουμενίτσα έως το Μαυρομάτι, τμήμα του οποίου είναι και η περιφερειακή οδός της πόλης της Ηγουμενίτσας, έργα για τα οποία οι μελέτες ολοκληρώνονται έως το τέλος του έτους. Απαντώντας σε ερώτηση για τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου, σημείωσε ότι «Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, καθώς μετά τα Τέμπη οι προτεραιότητες της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι διαφορετικές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου