Παρουσιάστηκε στην Ηγουμενίτσα το βιβλίο της Άννας Στεργίου "Η Κυρά του Δράκου" (+ΒΙΝΤΕΟ) - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Παρουσιάστηκε στην Ηγουμενίτσα το βιβλίο της Άννας Στεργίου "Η Κυρά του Δράκου" (+ΒΙΝΤΕΟ)

Παρουσιάστηκε στην Ηγουμενίτσα το βιβλίο της Άννας Στεργίου "Η Κυρά του Δράκου" (+ΒΙΝΤΕΟ)

«Η Κυρά του Δράκου» τιτλοφορείται το νέο βιβλίο της συμπατριώτισσας δημοσιογράφου – κοινοβουλευτικής συντάκτριας Άννας Στεργίου (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κομνηνός και ήδη εξαντλήθηκε η α΄ έκδοση), το οποίο παρουσιάστηκε στην Ηγουμενίτσα σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσαν το Βιβλιοπωλείο Μητσέλου και οι Εκδόσεις Κομνηνός και πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, στο πολιτιστικό κέντρο «Πάνθεον».

Το θέμα του βιβλίου είναι μια φανταστική ιστορία αγάπης που εκτυλίσσεται στην Κρήτη με φόντο τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και τα όσα συνέβησαν τότε, ειδικά στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αφού πρωταγωνίστρια του βιβλίου είναι μια νεαρή φοιτήτρια από την πρωτεύουσα, η οποία ερχόμενη στο νησί για τις σπουδές της, γνωρίζει κάτω από περίεργες συνθήκες τον Δράκο Σαπουντζή, έναν άνθρωπο παράξενο αλλά συνάμα και αυθεντικό, που ζει στα βουνά της Κρήτης, απομονωμένος από τον πολύ κόσμο, ασχολούμενος με την κτηνοτροφία.

Ο Δράκος θα ερωτευτεί τη φοιτήτρια, ενέργεια που θα προκαλέσει αντιδράσεις και θα γεννήσει το ερώτημα: θα μπορέσει αυτός ο έρωτας να καρποφορήσει εν μέσω κοινωνικών αντιφάσεων, τοπικών παραδόσεων και πολιτισμικής διαφορετικότητας; Επίσης, ποιο θα είναι το τέλος της ιστορίας, στην εξέλιξη της οποίας μπαίνουν πλέον όχι μόνο τα διλήμματα της αγάπης, αλλά και ζητήματα φιλίας, προδοσίας και απονομής δικαιοσύνης, με τον ιδιαίτερο τρόπο που το θέμα αυτό αντιμετωπίζεται στην Κρήτη, ακόμη και σήμερα.

Το βιβλίο παρουσίασαν ο καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών κ. Παντελής Κυπριανός, ο οποίος ανέλυσε με περιεκτικό τρόπο την πλοκή της μυθοπλασίας, αναφερόμενος στους ξεχωριστούς πόλους – κόσμους της ιστορίας (τον κόσμο της ορεινής Κρήτης και τον κόσμο της φοιτητικής ζωής) και στο πως αυτοί τελικά συνδέονται, χωρίς φυσικά να αποκαλύψει το τέλος της, αφήνοντας την αγωνία στους αναγνώστες του βιβλίου.

Στη συνέχεια, η κα. Μερόπη Τζούφη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ιωαννίνων και τέως Υφυπουργός Παιδείας, αναφέρθηκε στο ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής που εξελίσσεται η ιστορία, επισημαίνοντας τη μεγάλη σημασία των γεγονότων για την πορεία των εκπαιδευτικών θεμάτων στη χώρα μας, αλλά και επιχειρώντας μια σύνδεση με αντίστοιχα προβλήματα του παρόντος, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο και μια ιδιότυπη επικαιρότητα του βιβλίου.

Τέλος, ο κ. Γιώργος Κεφαλάς, αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και παραγωγός γάλακτος, με αφορμή το γεγονός της ενασχόλησης με την κτηνοτροφία ενός εκ των κεντρικών προσώπων του βιβλίου, στάθηκε ιδιαίτερα στις δυσκολίες που συναντούν διαχρονικά οι νέοι που επιλέγουν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του κτηνοτρόφου, ειδικά στην ελληνική επαρχία, δυσκολίες που σχετίζονται με τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, αλλά συχνά και με τις έντονες κοινωνικές προκαταλήψεις. Δυσκολίες επίσης, που αποτυπώνονται ανάγλυφα και γλαφυρά στο βιβλίο, το οποίο όπως ανάφερε, παρά το μέγεθός του, διαβάζεται με μεγάλη ευκολία, παρασύροντας στην κυριολεξία τον αναγνώστη στην πλοκή της ιστορίας του.

Για το βιβλίο μίλησε φυσικά και η συγγραφέας Άννα Στεργίου, η οποία τόνισε ότι παρότι πρόκειται για μυθοπλασία με τους πρωταγωνιστές και γενικά τους συμμετέχοντες να είναι φανταστικά πρόσωπα, το βιβλίο αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν την περίοδο 1990 – 1991 και τα οποία εν πολλοίς καθόρισαν τις πολιτικές πεποιθήσεις της γενιάς της συγγραφέως. Ανέφερε επίσης τη σημασία που έχει η χρήση της κρητικής διαλέκτου στο βιβλίο, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας για τη διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά βεβαίως και στην διατήρηση της αυθεντικότητας του κειμένου. Για τη διευκόλυνση μάλιστα των μη Κρητικών αναγνωστών, στο τέλος του βιβλίου υπάρχει και το σχετικό γλωσσάρι λέξεων και εκφράσεων.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Βάσω Γκόρου, αναφερόμενη –μεταξύ άλλων– στη δημοσιογραφική και λογοτεχνική πορεία της συγγραφέως, η οποία έχει εργαστεί σε αθηναϊκά, περιφερειακά και τομεακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, έχει εκδώσει συνολικά 5 βιβλία και ήδη βρίσκεται στη διαδικασία συγγραφής του επόμενου με θέμα τις κοινωνικές ανισότητες στον πράσινο και ψηφιακό καπιταλισμό.


Στην εκδήλωση παρέστησαν δεκάδες συμπολίτες, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μάριος Κάτσης.

Στην Ηγουμενίτσα “Η κυρά του Δράκου” διατίθεται από το βιβλιοπωλείο Μητσέλου.

ΠΗΓΗ: vdella.com

(Δείτε στο παρακάτω βίντεο του paramythianews.gr την παρουσίαση του βιβλίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου