Ο Δώρης Δήμας για τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής Ηγουμενίτσας - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Ο Δώρης Δήμας για τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής Ηγουμενίτσας

Ο Δώρης Δήμας για τον απολογισμό της Δημοτικής Αρχής Ηγουμενίτσας

Ο προβλεπόμενος από τον νόμο απολογισμός του δημάρχου στο Δ.Σ. διήρκησε 2 ώρες. Άλλη μια ώρα χρειάστηκε για τον απολογισμό των προέδρων ΠΑΠΚΟ και ΔΕΥΑΗ. Συνολικά χρειάστηκαν τρεις ώρες για να παρουσιασθούν έργα που γίνανε και αυτά που δρομολογούνται για την πόλη μας τα τελευταία δυο χρόνια.

Πολλά τα έργα θα έλεγε κάποιος. Άρα χρειάζεται και ο απαραίτητος χρόνος για να μην αδικηθεί κανένα, και κύρια η Δ.Α. που τα υλοποιεί. Είναι όμως έτσι;

Εμείς πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει Δ.Α. που να μην κάνει έργα κατά τη διάρκεια της θητείας της. Πάντα και σε κάθε δήμο γίνονταν και θα γίνονται έργα, τόσο μικρά όσο και μεγαλύτερα. Προφανώς και η παρούσα Δ.Α. έχει κάνει έργα.

Το βασικό όμως κριτήριο σε έναν απολογισμό είναι πάντα αν και πόσο αυτά τα έργα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων του δήμου. Σε ποιά κατεύθυνση γίνονται και ποιόν εξυπηρετούν. Ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες; Λύνουν λαϊκά προβλήματα;

Στο δήμο μας τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται. Συνεχώς υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων. Δεν χρειαζόντανε 3 ώρες εισηγήσεων για να διαπιστωθεί αυτό. Οι κάτοικοι του δήμου μας πνιγόμαστε τον χειμώνα με τις βροχές, ζούμε με το φόβο των πυρκαγιών αφού τα κλαδιά που πευκοδάσους φθάνουν μέχρι τα μπαλκόνια των σπιτιών, ζούμε με το φόβο του σεισμού αφού δεν παίρνονται μέτρα αντισεισμικής προστασίας. Τα προβλήματα της καθημερινότητας όπως το κυκλοφοριακό, της στάθμευσης οξύνονται παρά τη βράβευση του δημάρχου από την Ε.Ε. για το ΣΒΑΚ. Παραμένει οξυμένο το πρόβλημα ύδρευσης τους καλοκαιρινούς μήνες στην Πέρδικα. Το δε λιμάνι οδεύει προς ιδιωτικοποίηση, αποκόπτοντας τους κατοίκους από το μεγαλύτερο μέρος του παραλιακού μετώπου.

Αυτή την πραγματικότητα προσπάθησαν να κρύψουν με τις εκτενείς εισηγήσεις. Πράγματι μπορεί κάποιος να πει πολλές αλήθειες για να κρύψει την αλήθεια.

Είναι αλήθεια π.χ. ότι έγινε το μουσικό σχολείο, και είναι θετικό. Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι η πλειοψηφία των νηπιαγωγείων στην πόλη στεγάζεται σε νοικιασμένες αίθουσες προορισμένες για μαγαζιά, με αυλή τον ακάλυπτο χώρο. Είναι αλήθεια ότι με τις βροχές πλημμυρίζουν σχολεία. Όπως και το ότι προϋπολογίστηκαν 1,7 εκ. ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση του συγκροτήματος του 1ου Γυμνασίου –Λυκείου, αλλά όχι και για μέτρα αντισεισμικής προστασίας σε αυτό το κτήριο που κατασκευάστηκε πριν από 50 χρόνια και έχουν γίνει πολλές προσθήκες.

Η Λ.Σ. και αυτά τα δύο χρόνια έχει τοποθετηθεί δημόσια τόσο στο Δ.Σ. όσο και με ανακοινώσεις στα ΜΜΕ τόσο για προβλήματα και όσο και για τις αποφάσεις και την δράση της Δ.Α. Θέλουμε όμως να επισημάνουμε κάποια που σημάδεψαν τον δήμο μας τα τελευταία χρόνια όπως:

- Η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και η διεκδίκηση της «χερσαίας ζώνης». Έχουμε κατά επανάληψη προβάλλει την θέση μας για λιμάνι και παραλιακό μέτωπο στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών. Τα κυβερνητικά σχέδια που είδαν το φως της δημοσιότητας υλοποιούν στην ουσία την απόφαση που πάρθηκε το 2017 στο Δ.Σ. μετά από εισήγηση, της διορισμένης από τον ΣΥΡΙΖΑ, διοίκησης της ΟΛΗΓ Α.Ε. Στον δε χώρο της μαρίνας προβλέπονται 6.000 τμ για εμπορική δραστηριότητα. Η Δ.Α. έκτος του ότι συμφωνεί με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού δεν αντιδρά και σε αυτά τα σχέδια, που παραδίδουν το παραλιακό μέτωπο για επιχειρηματικές δραστηριότητες, παρά τους λεονταρισμούς της του καλοκαιριού.

- Κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας της Δ.Α. ιδιωτικοποιήθηκε παρά πέρα ο τομέας αποκομιδής των απορριμμάτων Πλαταριά, Σύβοτα, Πέρδικα. Στον ίδιο τομέα η Δ.Α. έχει τις δικές της ευθύνες για την καθυστέρηση λειτουργίας των ΣΜΑ και τη λειτουργία της ΜΕΑ, που επιβαρύνει οικονομικά τους κατοίκους. Στο ίδιο διάστημα είχαμε αύξηση 20% στα δημοτικά τέλη. Το ποσοστό ανακύκλωσης στο δήμο μας με το ζόρι έφθασε το 2021 στο 10% των ΑΣΑ, σαφώς κάτω από το όριο που επιβάλλει η Ε.Ε., την οποία επικαλείται η Δ.Α. σε άλλα ζητήματα. Εμπόδιο στους στόχους για ανακύκλωση είναι και η θεσμοθέτηση της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας ΑΣΑ στην ΜΕΑ.

- Οι γιγαντιαίες αυξήσεις τιμών στην ενέργεια, τα καύσιμα και σε άλλα είδη επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του δήμου. Αυτές παρουσιάστηκαν πριν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο σαν αποτέλεσμα της ευρωενωσιακής στρατηγικής της απελευθέρωσης και του χρηματιστηρίου ενέργειας, του Ταμείου Ανάκαμψης και της «πράσινης μετάβασης», των νέων «πρασίνων φόρων». Ο πόλεμος τις αυξάνει ακόμα περισσότερο. Στο προσεχές διάστημα θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας του δήμου, (καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια, αποπεράτωση και ξεκίνημα νέων έργων ) και στη ΔΕΥΑΗ (τα αντλιοστάσια λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα).

Δεν πρέπει να περάσει από κανενός το μυαλό η σκέψη για αύξηση τοπικών φόρων. Αυτό το πρόβλημα μόνο με ένα τρόπο μπορεί να λυθεί, με αγωνιστική διεκδίκηση από το κεντρικό κράτος. Το οποίο έχει χρήματα για τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων ( 12,5 δις. Ταμείο Ανάκαμψης), για την ικανοποίηση του Νατοϊκού στρατιωτικού εξοπλισμού (4 δις το χρόνο) άσχετου με την αμυντική θωράκιση της χώρας (αεροπλάνα και φρεγάτες που παίρνουν μέρος στις Νατοϊκές επιχειρήσεις). Δεν διαθέτει όμως χρήματα για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Διαχρονικά οι κυβερνήσεις αναθέτουν αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς να τους δίνουν και τους αντίστοιχους πόρους. Αντίθετα από το 2010 και μετά η κρατική χρηματοδότηση έχει μειωθεί κατά 65%. Το κεντρικό κράτος έχει εισπράξει φόρους για λογαριασμό των δήμων πάνω από 10 δις. Ευρώ, τα οποία δεν μας τα αποδίδει. 

Η Δ.Α. έχει υποχρέωση να ενημερώνει του δημότες για αυτά και να διεκδικήσει γενναία κρατική χρηματοδότηση μαζί με το λαό. Όπως και άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια. Π.χ. μείωση του φόρου στα καύσιμα, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα, κατάργηση του ΦΠΑ στην ύδρευση και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, για λογαριασμό βιομηχανικού ρεύματος στη ΔΕΗΑΥ αντί οικιακού που ισχύει σήμερα κλπ.

Η Δ.Α. δυστυχώς δεν δείχνει διάθεση για αγωνιστική διεκδίκηση. Υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική του κεντρικού κράτους, σαν γρανάζι της κρατικής μηχανής. Και αυτό όχι επειδή είναι φίλα προσκείμενη στη Ν.Δ., αλλά επειδή έχει την ίδια αντίληψη, τους ίδιους στόχους και «όραμα» με το αστικό κράτος. Την ίδια πολιτική ακολουθούσε άλλωστε και με την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Λ.Σ. θα συνεχίσει να τοποθετείται και να αγωνίζεται στο Μ.Κ. με γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τους κατοίκους, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκουν στα φτωχά λαϊκά στρώματα, και να τους καλούμε σε αγώνα, μέσα από τα σωματεία τους, συλλόγους τους, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό.

Ηγουμενίτσα 10/4/2022
Για τη Λαϊκή συσπείρωση
Δώρης Δήμας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου