Έγκριση του Προϋπολογισμού του Δήμου Ηγουμενίτσας - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Έγκριση του Προϋπολογισμού του Δήμου Ηγουμενίτσας

Έγκριση του Προϋπολογισμού του Δήμου Ηγουμενίτσας

Με την αριθμ. 4/2022 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2022, ύψους 45.925.520,00 ευρώ.

Ο νεοψηφισθείς προϋπολογισμός συντάχθηκε σύμφωνα με τις γενικές αρχές για τη διαχείριση των οικονομικών φορέων Γενικής Κυβέρνησης, είναι ρεαλιστικός, μετρήσιμος και αποτυπώνει την πραγματική φέρουσα οικονομική ικανότητα του Δήμου. Σε αυτόν έχουν εγγραφεί όλες οι δαπάνες και τα έσοδα του Δήμου, τα οποία αναμένονται να πληρωθούν και αντίστοιχα να εισπραχθούν, κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους (χωρίς καμιά υπερεκτίμηση των εσόδων, αφού κάτι τέτοιο θα καθιστούσε τον προϋπολογισμό ελλειμματικό).

Είναι δε αναπτυξιακός, αφού για πρώτη φορά από το έτος 2010 και μετά, το υψηλότερο ποσοστό, ήτοι 57,88% του προϋπολογισμού, αφορά σε έργα και επενδύσεις, που εξασφαλίζουν την αναπτυξιακή δυναμική του Δήμου. Η χρηματοδότηση δε, είναι πλήρως εξασφαλισμένη και προέρχεται από την ένταξή τους σε ανταγωνιστικά προγράμματα (ΕΣΠΑ, Φιλόδημος, ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, Ευρωπαϊκά Προγράμματα κ.λ.π), δίνοντας πνοή ανάπτυξης σε όλο το Δήμο.

Για το έτος 2022 λοιπόν, και δεδομένων των απαιτητικών συγκυριών (οικονομική και υγειονομική κρίση, πολυνομία, μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ, περικοπή πόρων, συνθήκες εκτάκτων αναγκών κ.α), η στοχοθεσία του Δήμου μας, όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από τους πίνακες εσόδων-εξόδων, συνοψίζεται στα εξής:

- βελτίωση υποδομών με έργα κατασκευής –επέκτασης –ανακαίνισης-συντήρησης, ακολουθώντας τη θεσμοθετημένη διαδικασία της διαβούλευσης.

- αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου.

- επιδίωξη συνεργασιών για ανάπτυξη δράσεων σε τοπικό, περιφερειακό εθνικό και διεθνές επίπεδο.

- ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας και ανταπόκρισης των δημοτικών υπηρεσιών.

- ορθολογική διαχείριση της δημοτικής περιουσίας

- ανάπτυξη δράσεων κοινωνικής πολιτικής και ενίσχυση της συνοχής της.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στον προϋπολογισμό, οι οφειλές παρελθόντων οικονομικών ετών του Δήμου, έχουν ελαχιστοποιηθεί κάτι που οφείλεται κατά βάση στο νοικοκύρεμα και τη χρηστή διοίκηση του Δήμου, καθώς και στη μεγάλη προσπάθειά μας για την ένταξη αυτών σε χρηματοδότηση κάλυψης ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Ο Αντιδήμαρχος
Βασίλειος Γκόλιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου