Ομιλία του Μάριου Κάτση στο συνέδριο digital economy forum 2022 (+ΒΙΝΤΕΟ) - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Ομιλία του Μάριου Κάτση στο συνέδριο digital economy forum 2022 (+ΒΙΝΤΕΟ)

Ομιλία του Μάριου Κάτση στο συνέδριο digital economy forum 2022 (+ΒΙΝΤΕΟ)

Στο συνέδριο του digital economy forum 2022 που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, μίλησε ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Μάριος Κάτσης, παρουσία του Προέδρου Αλέξη Τσίπρα.

Ο βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ξεκίνησε την τοποθέτηση του λέγοντας ότι η ψηφιοποίηση της χώρας πρέπει να τα συμπεριλαμβάνει όλα, «κράτος, επιχειρήσεις, πολίτες και τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση. Πρέπει να καρπωθούμε τα οφέλη των νέων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το Internet of Things, το blockcain, τα drones κτλ, και από την άλλη να έχουμε θεσμοθετήσει και εφαρμόσει τα λεγόμενα check and balances ώστε η ψηφιακή μετάβαση να υπηρετεί τον άνθρωπο. Δεν πρέπει να οδηγηθούμε ούτε σε μια αποχαλίνωση της αγοράς που θα ανοίξει την ψαλίδα, ούτε σε ψηφιακό ολοκληρωτισμό που θα πλήξει τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ταυτόχρονα πρέπει να αμβλύνουμε τις ανισότητες και όχι να δημιουργήσουμε νέες».


Στη συνέχεια ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανέλυσε το σχέδιο για την επόμενη μέρα όπως αυτό παρουσιάστηκε και από τον Πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μίλησε νωρίτερα στο εν λόγω συνέδριο.

Όπως τόνισε ο Μάριος Κάτσης, «έχουμε μπροστά μας τη μεγάλη ευκαιρία του RRF και του νέου ΕΣΠΑ όπου υπάρχουν σημαντικοί πόροι για τα επόμενα χρόνια έως και το 2027. Αυτό που απαιτείται για να μην σπαταλήσουμε αυτή την ευκαιρία για τον κλάδο ΤΠΕ, είναι ένα σχέδιο που το διέπουν 3 λέξεις: Αποτελεσματικότητα, Ευελιξία, Διαφάνεια.

Αποτελεσματικότητα, γιατί χρειαζόμαστε τάχιστη απορροφητικότητα των κονδυλίων, ταχύτητα και αξιοπιστία στις πληρωμές ώστε να μην χαθούν πόροι. Οι πόροι του ταμείου ανάκαμψης που κατά 20% κατευθύνονται στην Ψηφιακή Μετάβαση έχουν χρονικά ορόσημα. Εάν δεν απορροφηθούν, τα χρήματα επιστρέφουν πίσω και τότε θα πρέπει να βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση ή να απεντάξουμε χρήσιμα ψηφιακά έργα, ή να τα χρηματοδοτήσουμε από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ που είναι περιορισμένο, ή να δανειστούμε τη στιγμή που τα επιτόκια είναι σε μνημονιακά επίπεδα, άνω του 5% με το λεγόμενο Mητσοτάκης effect.

Το σχέδιο Ελλάδα 2.0 που υλοποιεί η κυβέρνηση για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέχρι και 31.08.2022 είχε εισροές 7.52 δις € και δαπάνες μόλις 2 δις €. Εάν δε, εξαιρεθούν οι λογιστικές δαπάνες τότε οι πραγματικές πληρωμές ανέρχονται μόλις στα 0.6 δις €. Αυτό τι σημαίνει στην πράξη; ότι υπάρχουν λιμνάζοντες πόροι ύψους 5.5 δις € ποσό ιδιαίτερα υψηλό, και ότι ο στόχος της απορροφητικότητας που είχε θέσει η κυβέρνηση για το 2021 δεν επετεύχθη, ενώ είναι ανέφικτος και ο στόχος για το 2022.

Απαιτείται ευελιξία στις δομές των αναθετουσών αρχών, ευελιξία στο σχεδιασμό και την υλοποίηση δημόσιων πολιτικών. Θέλουμε την επαναδιαπραγμάτευση του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να υλοποιήσουμε την πολιτική μας, ωστόσο οποιοδήποτε έργο είναι κοινωνικά χρήσιμο ή έχει ήδη συμβασιοποιηθεί θα συνεχίσει και θα ολοκληρωθεί απρόσκοπτα.

Τέλος ως προς τη διαφάνεια, χρειαζόμαστε καλοσχεδιασμένα έργα που τηρούν τα ορόσημα, χωρίς να σπαταλούν επιπλέον πόρους, όπου οι πληρωμές θα γίνονται στην ώρα τους, ώστε και οι επιχειρήσεις να κάνουν τον προγραμματισμό τους με ασφάλεια. Επίσης απαιτείται δίκαιη κατανομή των πόρων. Όχι αυτό το πάρτι αδιαφάνειας και παλαιοκομματισμού στο οποίο έχει επιδοθεί η κυβέρνηση».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έκανε μία σύντομη αναφορά σε μερικά ειδικά ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση της ψηφιοποίησης της χώρας.

«Το πρόγραμμα ict 4 growth χρειάζεται διεύρυνση ώστε να καλύψει περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πρέπει να προχωρήσει επιτέλους το ΣΥΖΕΥΞΙΣ γιατί παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις, όπως και οι οπτικές ίνες στα σχολεία, fiber to the school. Το έργο ULTRAFAST BROADBAND είναι έργο βασικής υποδομής για τα δίκτυα νέας γενιάς και πρέπει να ολοκληρωθεί στην ώρα του. Το έργο Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθεί, γιατί είναι απαράδεκτο που δεν έχει ακόμα τελειώσει.

Πρέπει να προχωρήσει η αρχιτεκτονική της κυβερνοασφάλειας που σχεδίασε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 με την οδηγία NIS. Χρειάζονται κεντρικά soc και στον εθνικό CERT και στην Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, αλλά και τοπικά mini socs όπου έχουμε τράπεζες, data, και κρίσιμες υποδομές. Tέλος χρειάζεται ψηφιακή κατάρτιση για όλους, ώστε να περάσουμε στην επόμενη μέρα όλοι μαζί. Χωρίς να μείνει κανείς αβοήθητος και περιθωριοποιημένος επειδή δεν έχει ψηφιακές δεξιότητες».

Πριν κατέβει από το βήμα, ο Μάριος Κάτσης σχολίασε την τοποθέτηση της κυρίας Κεραμέως σχετικά με τη συμβολή του Υπουργείου Παιδείας στην εισαγωγή στις νέες τεχνολογίες λέγοντας, «το γεγονός ότι με τη βάση εισαγωγής και την υποβάθμιση των ιδρυμάτων όλο και λιγότεροι εισάγονται στα πανεπιστήμια, και ειδικά μηχανικοί πληροφορικής, δεν αποτελεί εχέγγυο για να μεταβεί η χώρα στη νέα εποχή».

(Δείτε την ομιλία του Μ. Κάτση στο παρακάτω βίντεο)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου