Οι ξέγνοιαστοι καουμπόηδες της Θεσπρωτίας - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

Οι ξέγνοιαστοι καουμπόηδες της Θεσπρωτίας

Οι ξέγνοιαστοι καουμπόηδες της Θεσπρωτίας


Η κτηνοτροφία αποτελεί για τη Θεσπρωτία μια σημαντική οικονομική δραστηριότητα η οποία αφήνει ικανοποιητικό εισόδημα σε συμπατριώτες δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παραμείνουν στα χωριά, τα οποία όσο περνάνε τα χρόνια, ερημώνουνε.

Μια από τις πλέον επικερδείς κατηγορίες κτηνοτροφίας είναι αυτή των βοοειδών. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, σε ολόκληρη τη Θεσπρωτία, παρατηρείται ένα σημαντικό πρόβλημα, αυτό της μη επιτήρησης των ζώων, τα οποία κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα σε εθνικές οδούς και μέσα σε κατοικημένες περιοχές.

Δεκάδες είναι τα ατυχήματα που έχουν συμβεί με ανεπιτήρητα αγελάδια, ενώ ακόμη περισσότερες οι καταγγελίες και παράπονα συμπολιτών οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιές από τα ανεπιτήρητα ζώα. Δυστυχώς, αρκετοί κτηνοτρόφοι, αρκούνται στο να βγάζουν από το σταύλο τα αγελάδια τους το πρωί και απλώς πριν δύσει ο ήλιος να τα ξαναμαζεύουν, αφήνοντας τα όλη μέρα ανεπιτήρητα, δίχως να νοιάζονται αν εξαιτίας τους προκληθεί κάποιο τροχαίο δυστύχημα ή προκαλέσουν ζημιές σε ξένες ιδιοκτησίες!

Πολλές είναι οι καταγγελίες από όλες τις τοπικές κοινότητες της Θεσπρωτίας για το θέμα αυτό, παρόλα αυτά οι αρμόδιες αρχές, πετούν η μία το μπαλάκι στην άλλη, και γενικότερα δείχνουν μια ανεξήγητη αδιαφορία στις καταγγελίες...

Πριν λίγο καιρό η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου, κατόπιν πολλών καταγγελιών, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τόνιζε ότι η διαχείριση των ανεπιτήρητων ζώων είναι στην αρμοδιότητα των Δήμων... 


Ανακοίνωση για τη διαχείριση ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων

Από την Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνονται τα εξής:

«Μετά από πολλά ερωτήματα και καταγγελίες στην Περιφέρεια για ανεπιτήρητα ζώα, ενημερώνονται οι πολίτες ότι βάσει του Νόμου 4056/2012 (ΦΕΚ. 52 τ΄Α) άρθρο 17 η διαχείριση ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων (αιγοπρόβατα – βοοειδή) είναι αρμοδιότητα των δήμων, οι οποίοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή τους».

Οι Δήμοι με τη σειρά τους, στους διαμαρτυρόμενους συμπολίτες δηλώνουν αδυναμία να προβούν σε κάποιες ενέργειες, ενώ η αστυνομία πολλές φορές αδιαφορεί. Σε πρόσφατη καταγγελία προέδρου τοπικής κοινότητας προς το Α.Τ. Φιλιατών του δόθηκε η απάντηση ότι "δεν μπορούμε να έρθουμε γιατί δεν έχουμε περιπολικά..."!
Απορίας άξιο που πήγαν τόσα περιπολικά που έλαβε η Αστυνομική Δ/νση Θεσπρωτίας την τελευταία διετία και καμαρώνει ο κ. Γιόγιακας...!

Η πολιτεία οφείλει να ενισχύσει τους κτηνοτρόφους, ώστε να είναι σε θέση να έχουν και το απαιτούμενο προσωπικό για την επιτήρηση των ζώων, ωστόσο θα πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι και γι' αυτούς.

"Ερχόμαστε το καλοκαίρι να μείνουμε στο χωριό για να απολαύσουμε την ύπαιθρο και κάθε χρόνο φτιάχουμε τις ζημιές που προκαλούν τα γελάδια. Δεν μπορούμε να βάλουμε ούτε μια γλάστρα στην αυλή μας" μας έλεγε πριν καιρό μια κυρία η οποία έρχεται κάθε καλοκαίρι από την Αθήνα με το σύζυγό της για να περάσουν το καλοκαίρι στο χωριό τους.

Πιο εξοργιστική είναι η καθημερινότητα όσων ζουν μόνιμα στα χωριά. Δαπανούν σημαντικά ποσά για περιφράξεις ώστε να προστατεύουν τους κήπους και τα μποστάνια τους από τα γελάδια και καθημερινά επιδιορθώνουν τις ζημιές που δεν σταματούν ποτέ! 

Το χτένι έχει φτάσει στον κόμπο! Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες: Περιφέρεια, Δήμοι, Αστυνομία οφείλουν να παρέμβουν πριν θρηνήσουμε θύματα κι έπειτα κάνουν πως δεν άκουσαν τίποτα όλα αυτά τα χρόνια. Εκτός από το μεγάλο κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων, συχνά προκαλούνται έντονες διενέξεις μεταξύ κατοίκων των χωριών και των κτηνοτρόφων οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις, όμως μας έχει αναφερθεί, είναι ιδιαίτερα προκλητικοί, ως άλλοι καουμπόηδες στην άγρια Δύση και οι σερίφηδες, σφυρίζουν αδιάφορα...!

Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η Εισαγγελία Θεσπρωτίας έχει επίσης δεχτεί αρκετές καταγγελίες. Ή θα κάνουν κάτι ή θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι ζούμε στην άγρια Δύση με τις ανάλογες συνέπειες...!

Ενδεικτικά μερικά δημοσιεύματα από τον τοπικό ηλεκτρονικό Τύπο με τα προβλήματα που προκαλούνται από τα ανεπιτήρητα ζώα





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου