Ο Μάριος Κάτσης σε συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων στο Κτηματολόγιο - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Ο Μάριος Κάτσης σε συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων στο Κτηματολόγιο

Ο Μάριος Κάτσης σε συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων στο Κτηματολόγιο

Συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο Κτηματολόγιο πραγματοποίησαν οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του φορέα και για την 9η τροπολογία που καταθέτει η κυβέρνηση της ΝΔ για το Κτηματολόγιο.

Στη συνάντηση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμετείχαν, ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μάριος Κάτσης, η Αναπληρώτρια τομεάρχης, Νατάσα Γκαρά, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης, Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων στο Κτηματολόγιο (Σ.Ε.ΚΤ.) συμμετείχαν ο Πρόεδρος, Θωμάς Καντερές, και ο Γ. Γραμματέας, Γιάννης Καψουλάκης.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον τρόπο αντιμετώπισης του θεσμού της κτηματογράφησης από τον κ.Πιερρακάκη και από την κυβέρνηση ΝΔ. Οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισαν πως είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να υλοποιήσει το νόμο 4512/2018 και επιλέγει λύσεις μέσω τροπολογιών ώστε να αποφύγει την ουσιαστική συνένωση των υποθηκοφυλακείων με τα κτηματολογικά γραφεία. Μέσα στο μήνα Μάρτιο, κατατέθηκαν δύο ακόμα σχετικές τροπολογίες. Από τις αρχές Μαρτίου οι Προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων χάνουν το δικαίωμα ελέγχου στις πρώτες εγγραφές και από σήμερα δικηγόροι μπορούν να προχωρούν σε έλεγχο νομιμότητας και καταχώρηση πράξεων. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο δεν θα καταχωρούνται σωστά οι τίτλοι, αλλά και ότι το κτηματολόγιο δεν θα έχει τη δυνατότητα να στηρίξει το κράτος δικαίου και τη συνέχεια των τίτλων με ξεκάθαρους κανόνες.

Τόσο ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.ΚΤ., όσο και ο Γενικός Γραμματέας ενημέρωσαν αναλυτικά και διεξοδικά για την κατάσταση που επικρατεί στον Φορέα. Εκτός από την υποστελέχωση, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε αυτόν, έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η Διοίκηση του Φορέα δημιουργεί τεχνητά προβλήματα στη λειτουργία του με αποτέλεσμα, ο άλλοτε σύγχρονος Φορέας του Ελληνικού Δημοσίου να εμφανίζει πλέον στοιχεία διάλυσης. Ειδικότερα, αναφέρθηκαν στο γεγονός ότι ο Φορέας παραμένει υποστελεχωμένος, οι εργαζόμενοι δεν αμείβονται για όσα προσφέρουν, δεν τους παρέχονται τα απαραίτητα εργαλεία και ο κατάλληλος εξοπλισμός (τηλέφωνα, υπολογιστές, χαρτί) για να κάνουν την δουλειά τους, ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά εξαγριωμένους πολίτες και επαγγελματίες με κίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα, χωρίς να υπάρχει επαρκής καθοδήγηση, ούτε κανόνες ορθής λειτουργίας, τόσο των κεντρικών όσο και των περιφερειακών δομών του Φορέα στο πλαίσιο του δημοσίου.

Συζήτησαν ακόμα για τον ρυθμό απορρόφησης των υποθηκοφυλακείων και τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί και για το μεγάλο ποσό των εσόδων που συλλέγονται πλέον από το Ελληνικό Κτηματολόγιο που μένουν αναξιοποίητα.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισαν τη σημασία ολοκλήρωσης του έργου του Κτηματολογίου, χωρίς αστερίσκους και κενά, και τον ουσιαστικό ρόλο των εργαζόμενων σε αυτή τη διαδικασία. Τόνισαν επιπλέον ότι, για το λόγο αυτό, απαιτείται ο έλεγχος των πράξεων να είναι υπό δημόσιο έλεγχο, όχι μόνο για την προστασία της δημόσιας περιουσίας αλλά και για την ασφάλεια της ιδιοκτησίας των πολιτών. Κατέθεσαν επίσης την ανάγκη να ενισχυθεί άμεσα ο Φορέας με προσλήψεις προσωπικού σε όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες.

Συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η επικοινωνία μεταξύ των δυο μερών για την προστασία του Ελληνικού Κτηματολογίου και του προσωπικού του και για την απόδοση ενός σύγχρονου Κτηματολογίου στους πολίτες και στην κοινωνία που θα συμβάλει στην ψηφιακή διαχείριση της γης και στην ανάπτυξη της χώρας με σεβασμό στο περιβάλλον. Οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεσμεύτηκαν τέλος, για την ανάληψη κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών για το θέμα του Κτηματολογίου και τη στήριξη του έργου του αλλά και των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου