Η Λαϊκή Συσπείρωση για τον προϋπολογισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τον προϋπολογισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τον προϋπολογισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας

Κατά αρχάς η παρέμβαση του Οικονομικού Παρατηρητηρίου είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος για την καταψήφιση του προϋπολογισμού. Η παρέμβαση αυτή είναι η επιτομή της γραφειοκρατίας, της υποκρισίας και του παραλογισμού. Είναι γνωστό ότι η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου λειτουργεί με την πολιτική της ανταποδοτικότητας, για αυτό και απαιτεί ισοσκελισμένους ισολογισμούς. Με βάση αυτήν την αρχή το Δ.Σ. αποφάσισε αύξηση των δημοτικών τελών για το 2021 κατά 21% προβλέποντας έσοδα 3.147.000 ευρώ. Την απόφαση αυτή η Λ.Σ. καταψήφισε τονίζοντας την αντίθεση μας στην αντιλαϊκή πολιτική της ανταποδοτικότητας. Σημειώσαμε δε ότι σε τέτοιους καιρούς της φτώχειας και της ανεργίας είναι αδύνατο να εφαρμοστεί. Γιατί «ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος». 

Πράγματι τα έσοδα για το 2021 ήταν 1.839.998,66 ευρώ. Οπότε το Παρατηρητήριο με βάση αυτό το ποσό και τους μαθηματικούς γραφειοκρατικούς τύπους απαίτησε η εγγραφή στα έσοδα να είναι 2.330.000 ευρώ. Προφανώς το κεντρικό κράτος αυτοαναιρείται. Ωστόσο το πρόβλημα δεν είναι οι αριθμοί. Αλλά η ίδια η λειτουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας, δεδομένου ότι η ληστρική σύμβαση με την ΜΕΑ, η καθυστέρηση της λειτουργίας των ΣΜΑ, η άνοδος της τιμής των καυσίμων καθώς και επιβολή του τέλους ταφής θα αυξήσουν κατά πολύ τα κόστη το 2022. Τα νούμερα έτσι και αλλιώς δεν βγαίνουν όσο και να προσπαθήσουν να τα φορτώσουν στις λαϊκές πλάτες. Για να δοθεί λύση μονόδρομος είναι η αγωνιστική διεκδίκηση για γενναία κρατική χρηματοδότηση, και όχι τα λογιστικά μαγειρέματα. Αυτό όμως είναι έξω από τη φιλοσοφία και την τακτική της Δημοτικής Αρχής.

Το επιχείρημα της Δ.Α. είναι ότι προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός γιατί προτείνονται έργα που μπορεί να χρηματοδοτηθούν, γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα. Η πραγματικότητα όμως που ζούμε είναι να καιγόμαστε τα καλοκαίρια, να πνιγόμαστε κάθε χειμώνα με τις βροχοπτώσεις και να τρέμουμε τους σεισμούς. Αυτήν ή την αποδέχεσαι μοιρολατρικά ή αγωνίζεσαι να την ανατρέψεις. Όταν τα προτεινόμενα κονδύλια για αντισεισμική, αντιπλημμυρική και αντιπυρική προστασία είναι μικρά έως και ανύπαρκτα, υπηρετώντας την πολιτική «κόστους οφέλους» της Ε.Ε., τότε στην ουσία η Δ.Α. την αποδέχεται. 

Π.Χ. Όταν δεν προβλέπονται κονδύλια για αντισεισμική προστασία, για συντήρηση και επισκευή σχολικών κτηρίων αλλά για την "ενεργειακή αναβάθμιση" του 1ου Γυμνασίου και Λυκείου δίνονται 1.753.157,83 ευρώ ,τότε σε πιθανό σεισμό δεν θα φταίει η «κακιά μας η ώρα» αλλά η εγκληματική πολιτική επιλογή να μην θωρακισθεί αντισεισμικά το συγκρότημα ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες ενός πραγματικά απρόβλεπτου και βίαιου φυσικού φαινομένου.

Πολλές κριτικές παρατηρήσεις είχαμε για τον προτεινόμενο προϋπολογισμό. Η κριτική όμως εστιάζεται στη στάση της προς τη Δ.Α. απέναντι στα προβλήματα. Πράγματι τι έργα θα μπορούσαν να γίνουν στον δήμο μας με 497.580 ευρώ ΣΑΤΑ; Πως γίνεται να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων με μια διαρκώς μειούμενη κρατική χρηματοδότηση; Είναι σε όλους γνωστό ότι αυτή έχει μειωθεί κατά 65% τα τελευταία χρόνια, όπως και το ότι το κεντρικό κράτος χρωστά περίπου 13 δις. ευρώ στους δήμους από φόρους που εισέπραξε για λογαριασμό τους αλλά ποτέ δεν τους απέδωσε, ότι μας δίνονται διαρκώς αρμοδιότητες χωρίς να δίνονται τα ανάλογα κονδύλια….. 

 Είναι επίσης γνωστή η ληστρική σύμβαση με την «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» για τη λειτουργία ΜΕΑ. Για όλα αυτά και πολλά ακόμα άλλα που έχουν σχέση με την καθημερινότητα των δημοτών μας είχε υποχρέωση η Δ.Α. να αντιδράσει δυναμικά, να ενημερώσει το λαό και να τον καλέσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Πράγμα που δεν κάνει. Το κάνει όμως αυτές τις μέρες η αγωνιστική Δ.Α της Πάτρας. Θα μπορούσε να παραδειγματισθεί από αυτό. Ωστόσο συνεχίζει να υλοποιεί τη γραμμή της κυβέρνησης και Ε.Ε. Με αυτές τις σκέψεις καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό του δήμου Ηγουμενίτσας που υλοποιεί αυτήν την πολιτική.

Η Λ.Σ για ακόμα μια φορά θα τονίσουμε ότι δεν είναι νομοτέλεια αυτό που συμβαίνει αυτές τις μέρες στους κατοίκους της Αττικής με το χιονιά, ούτε στο παρελθόν σε Μάτι και Εύβοια με τις φωτιές, ούτε στη Μάνδρα (και στον Καλαμά κάθε χρόνο) με τις πλημμύρες. Αυτά είναι αποτελέσματα εγκληματικών πολιτικών. Σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία δίνουν τη δυνατότητα για τη ριζική βελτίωση της ζωής του λαού και την αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και των φυσικών φαινομένων. 

Το πρόβλημα είναι ότι το αστικό κράτος θυσιάζει τη ζωή, την υγεία και τις ανάγκες του λαού στο όνομα των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, γιατί προς τα εκεί κατευθύνεται η κρατική χρηματοδότηση και όχι για τις αναγκαίες υποδομές. Σήμερα γίνεται όλο και πιο καθαρό ότι επιχειρηματική δράση και λαϊκές ανάγκες δε συναντιούνται πουθενά. Αστικό κράτος - αστικές κυβερνήσεις και προστασία του λαού είναι σε απέναντι όχθες.

Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό του δήμου μας να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα. Να κάνουν και την οργή και αγανάκτηση τους αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και οδηγεί τα λαϊκά στρώματα στην φτώχεια και την εξαθλίωση.

Γιατί σωτήρες δεν υπάρχουν. «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό».

Ηγουμενίτσα 28/01/2022
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Δώρης Δήμας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου