Λαϊκή Συσπείρωση Ηγ/τσας: "Η καλύβα του Χότζα και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού" - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Λαϊκή Συσπείρωση Ηγ/τσας: "Η καλύβα του Χότζα και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού"

Λαϊκή Συσπείρωση Ηγ/τσας: "Η καλύβα του Χότζα και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού"


Γνωστό το ανέκδοτο με τον Χότζα και την καλύβα, αλλά ας το πούμε ακόμη μια φορά. Εκεί που κάθεται ο Χότζας και αναπαύεται, σκάει μύτη εμπρός του απελπισμένος χωρικός. «Δεν με χωράει η καλύβα μου, έχω γυναίκα και παιδιά, τι θα κάνω ο φουκαράς». Τον κοιτάει ο Χότζας κι απαντά: «Βάλε μέσα τη γελάδα». Σαστίζει ο συγχωριανός, κάτι πάει να ψελλίσει, μα ο Χότζας εμμένει στη λύση.
Μετά από λίγες μέρες, κυλάει πάει στο παράπονο: «Χειρότερα είναι τώρα, πιο πολύ υποφέρουμε». Συνεχίζει ο Χότζας: «Βάλε μέσα και τις κότες». Σκύβει ο άλλος το κεφάλι, και μετά από μια βδομάδα παραπατάει από τη ζάλη. Το βιολί του ο Χότζας: «Βάλε μέσα και την κατσίκα».

Βλέποντας την παραζάλη και τα αδιέξοδα του χωρικού ο Χότζας, του λέει: «Βγάλε τώρα τη γελάδα». Μετά από ένα μήνα έβγαλε και τις κότες. Ε, πριν ακόμη βγάλει όλα τα ζώα, του φαίνονταν πως ζει σ’ ένα ευρύχωρο παλάτι.

Πού θέλουμε να καταλήξουμε; Ότι τόσο οι ανακοινώσεις του κυβερνητικού βουλευτή Βασίλη Γιόγιακα, όσο και οι δηλώσεις του δημάρχου Γιάννη Λώλου για τις εξελίξεις στο θέμα της «χερσαίας ζώνης» Ηγουμενίτσας αυτό θυμίζουν. Οι ανακοινώσεις προσφέρουν λύσεις αντίστοιχες με εκείνες του Χότζα. Καθότι σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε. Από ένα προσεκτικό διάβασμα των εξαγγελιών προκύπτει ότι «μας παίρνουνε το βόδι και μας δίνουν την ουρά». Παραδίνεται μαζί με το λιμάνι όλο το παραλιακό μέτωπο στους ιδιώτες για επιχειρηματική δραστηριότητα και οι «ταγοί» του τόπου μας πανηγυρίζουν από τις υποσχέσεις για την «παραχώρηση στον λαό » ενός πολύ μικρού κομματιού του.

Για αυτό και πιστεύουμε ότι πιο καλά περιγράφει την κατάσταση το παρακάτω ποίημα:

«Aς ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα
και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας,
ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος,
ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο,
ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο,
ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και
με τα μάτια ανοιχτά.
Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων,
ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη,
παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό.
Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου…
Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και
την πουτάνα την μάνα που σας γέννησε»*

Να είναι σίγουροι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι τοπικοί της εκπρόσωποι, ότι ο λαός της πόλης μας δεν μοιάζει καθόλου με το χωρικό του Χότζα. Κανείς σε αυτόν το δήμο "δεν τρώει κουτόχορτο". Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι το πρόβλημα της "χερσαίας ζώνης" προκύπτει από την ιδιωτικοποίηση της ΟΛΗΓ Α.Ε. Αυτό που μένει είναι αυτή η γνώση να μετατραπεί σε δύναμη και αγώνα για να εμποδιστούν οι η αρνητικές εξελίξεις για το λαό και την πόλη. Αυτό φοβούνται οι κυβερνώντες και για αυτό χρησιμοποιούν τερτίπια σαν και αυτά του Χότζα.

Για αυτό και πρέπει να βγούμε όλοι στους δρόμους με σύνθημα "λιμάνι και το παραλιακό μέτωπο για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων".

Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να υπερασπιστεί τα λαϊκά συμφέροντα.

Ηγουμενίτσα 14/9/2021
Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
Δώρης Δήμας

* Το ποίημα ανήκει στον κομμουνιστή Πορτογάλο συγγραφέα, ποιητή, δημοσιογράφο και σεναριογράφο, Ζοζέ Σαραμάγκου (1922-2010). Το 1998 απονεμήθηκε στον Σαραμάγκου το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου