Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Γιώργου Κώτση για τους Φιλιάτες - "Φιλιάτες: Ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία" - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Γιώργου Κώτση για τους Φιλιάτες - "Φιλιάτες: Ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία"

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Γιώργου Κώτση για τους Φιλιάτες - "Φιλιάτες: Ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία"

Εκδόθηκε το νέο βιβλίο "Φιλιάτες- Ιστορικά και Λαογραφικά στοιχεία" του Γιώργου Κώτση -τ. εκδότη της εφημερίδας "Τα ΝΕΑ των Φιλιατών".

Το νέο βιβλίο αποτελείται από 304 σελίδες με ωραίο εξώφυλλο, όπου απεικονίζεται άποψη της πόλης των Φιλιατών από μακριά, στην αγκαλιά των καταπράσινων λόφων- απολήξεων του βουνού Άι Ηλίας, με ευρύτερο φόντο το Ιόνιο και την Κέρκυρα.

Το νέο βιβλίο είναι το δεύτερο του συγγραφέα για τους Φιλιάτες και έρχεται να συμπληρώσει και αντικαταστήσει το πρώτο, "Κάτι για το Φιλιάτι" το οποίο είχε κυκλοφορήσει το 2011 και είχε εξαντληθεί.

Στις σελίδες του νέου βιβλίου καταγράφονται πολλά γνωστά αλλά και άγνωστα, πρωτοδημοσιευμένα ιστορικά στοιχεία, για την πόλη και την περιοχή των Φιλιατών τα οποία συντελούν στο να αποτελεί αυτό μια μοναδική πηγή για τον κάθε Φιλιαταίο, Θεσπρωτό, φιλίστορα και μη.

Μέσα από τα κείμενά του ο αναγνώστης θα δει τους λόγους που συντρέξανε ώστε οι Φιλιάτες να εξελιχθούν -από μικρό χωριό το 1551- σε κυρίαρχη πόλη μιας ευρείας περιοχής με 60 και πλέον χωριά.

Επίσης θα διαβάσει περιγραφές των ξένων περιηγητών που πέρασαν από την περιοχή των Φιλιατών από το 1810 και μετά.

Ακόμη θα μελετήσει το μοναδικό Μητρώο Αρρένων Φιλιατών με τα ονοματεπώνυμα και τα επαγγέλματα από το 1829 έως το 1913.

Το βιβλίο αποτελεί τη μοναδική πηγή στην οποία μπορεί να μάθει κανείς για τους διατελέσαντες πρόεδρους και δήμαρχους των Φιλιατών από την απελευθέρωση και μετά. Επίσης, μοναδική πηγή ενημέρωσης για πολλά ιστορικά γεγονότα των Φιλιατών, όπως για το πότε υπήρξε έδρα Μητροπολίτη, ποια ήταν η Εβραϊκή παροικία, πότε και πως ιδρύθηκαν οι σύλλογοι, τα σχολεία τα ιδρύματα και πολλά από την καθημερινότητα της ζωής και της αγοράς των περασμένων χρόνων.

Τέλος, το βιβλίο διανθίζεται 354 φωτογραφίες -ορισμένες σπάνιες- οι οποίες, έντεχνα επιλεγμένες, συμπληρώνουν τα εξιστορούμενα.

Το τηλ. του συγγραφέα 6936 135 667.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου