Ανεμογεννήτριες στα βουνά του Σουλίου: Ένα εθνικό έγκλημα - Του Βαγγέλη Τσιρώνη* - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Ανεμογεννήτριες στα βουνά του Σουλίου: Ένα εθνικό έγκλημα - Του Βαγγέλη Τσιρώνη*

Ανεμογεννήτριες στα βουνά του Σουλίου: Ένα εθνικό έγκλημα - Του Βαγγέλη Τσιρώνη*
Στη φωτογραφία ένα σουλιώτικο μονοπάτι και ίχνη από ένα «νταμπούρι» στην κορυφογραμμή της Μούργκας (1100 μ.)

Τελικά είναι αλήθεια! Δυστυχώς! Όπως μόλις τώρα βλέπω στο διαδίκτυο, η Εταιρεία «Gaia Comm ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΕΠΕ» έλαβε από το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας την άδεια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Δηλαδή άδεια εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα βουνά του Σουλίου! Πιο συγκεκριμένα έλαβε δύο άδειες. Μία στη θέση: «Θεσπρωτικά όρη-Ζακρόρραχη-Προφήτης Ηλίας-Αλογομάντρα-Τσούκκα-Μελίσσι-Σπηλιά Λαμπρούση» και η άλλη στη θέση «Όρη Σουλίου-Θεσπρωτικά Όρη (Πελεκητόν)-Κακούρι». Πρόκειται για κορυφογραμμές προς βόρεια και βορειοανατολικά του Σουλίου.

Δεν γνωρίζω όλες αυτές τις τοποθεσίες. Όμως τύχη αγαθή με είχε φέρει πριν λίγα χρόνια στην κορυφή της Μούργκας, στα 1100 περίπου μέτρα ακριβώς πάνω από το Σούλι, όπου και η θέση για τοποθέτηση ανεμογεννητριών: Προφήτης Ηλίας- Αλογομάντρα. Παίρνοντας τα πατήματα του μονοπατιού των Σουλιωτών από την Κιάφα, είχαμε ανέβει ως εκεί με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επιτόπιο ερευνητή της ιστορίας του Σουλίου κ. Τσιόδουλο Στέφανο. Βρήκαμε τότε εκεί ψηλά, στη θερινή του καλύβα, τον ογδοντάχρονο Σαμονιβιότη τσέλιγκα και ευπατρίδη κ. Κώστα Τόκα με τον εγγονό του Ανδρέα, όπου με περισσή χαρά και περηφάνια μας ξενάγησαν στον ηρωικό τόπο και μας έδειξαν τα μονοπάτια και τα «νταμπούρια» των Σουλιωτών και των Τούρκων. Με τα ονόματά τους μάλιστα! Και, ω του θαύματος, ήταν ακόμη φανερά!

Θα έλεγε κανείς, καλοπροαίρετα σκεπτόμενος, πως οι καλοί άνθρωποι των διαφόρων μεγάλων τέτοιων Εταιρειών, ελληνικών και διεθνών, δεν γνωρίζουν τίποτε για την Ιστορία των Σουλιωτών. Αναρωτιέμαι όμως: δεν γνωρίζουν ούτε οι έλληνες -τουλάχιστον οι ηγήτορες- την Ιστορία; Και καλά, πες πως δεν υπολόγισαν τη μόλυνση της παρθένας φύσης και τις φοβερές δυσκολίες που θα προκληθούν στους λίγους εναπομείναντες κτηνοτρόφους της «Λάκκας Σούλι» Ιωαννίνων καθώς και της Σαμονίβας και Αυλοτόπου Σουλίου που ανεβάζουν στην περιοχή τα κοπάδια τους τα καλοκαίρια –δεν τους φτάνουν τόσες άλλες που έχουν!- Δεν γνωρίζουν άραγε πως στις κορυφογραμμές αυτές είχαν δοθεί σκληρές μάχες των Σουλιωτών με τα στρατεύματα του Αλή Πασά όταν υπερασπίζονταν την ελευθερία της μικρής πατρίδας τους και έδιναν το πιο ωραίο παράδειγμα στους υπόδουλους αδελφούς της άλλης Ελλάδας;

Έλεος κύριοι υπεύθυνοι έλληνες! Δεν γνωρίζετε πως στις κορυφογραμμές αυτές, που παραχωρείτε για να κατασκευαστούν γεννήτριες παραγωγής ρεύματος, υπάρχουν ακόμη τα ίχνη των μονοπατιών και «νταμπουριών» των Σουλιωτών και των Τούρκων του Αλή Πασά και του Ομέρ Βρυώνη; Δεν σας περνάει καθόλου απ’ το νου πως τα ιστορικά αυτά μνημεία και ζωντανοί -ευτυχώς ακόμη(!)- μάρτυρες της θυσίας των Σουλιωτών ηρώων και Σουλιωτισσών ηρωίδων θα καταστραφούν ολοσχερώς και θα χαθούν δια παντός από προσώπου γης; Και πρόκειται για κείνους τους Σουλιώτες και Σουλιώτισσες που ο Αδαμάντιος Κοραής αποκάλεσε «καύχημα του γένους μου» και σε ένα γράμμα του στις 23 Απριλίου του 1803 από το Παρίσι τους έγραψε και τούτο: «…Η Ελλάς, με τα δάκρυα εις τους οφθαλμούς, εσάς βλέπει, εις εσάς καυχάται, από σας μετά τον Θεόν ελπίζει την ελευθερίαν των λοιπών αυτής τέκνων και αδελφών σας, όσοι αναστενάζουσιν υποκάτω εις τον ανυπόφορον ζυγόν των αχρειεστάτων αγαρηνών…»!

Ω έλληνες υπεύθυνοι. Αλήθεια δεν πέρασε καθόλου απ’ το νου σας πως, εκεί που τα φοβερά τρυπάνια των Εταιρειών θα σκάβουν ανελέητα την ιερή αυτή γη, θα βρίσκουν τα κόκαλα των Σουλιωτών ηρώων και Σουλιωτισσών ηρωίδων που έπεσαν μαχόμενοι τον ωραίο αγώνα για την Ελευθερία και την Πατρίδα. Και τι άραγε θα τα κάνουν τότε αυτά τα κόκαλα; Πού θα τα πετάξουν;

Όχι, κύριοι! Δεν πρόκειται για ένα απλό οικολογικό ατόπημα σε βάρος της παρθένας φύσης της ευρύτερης περιοχής του Σουλίου. Ούτε για ένα ακόμη μέτρο σε βάρος των λιγοστών και εγκαταλειμμένων στη μοίρα τους κατοίκων που μοχθούν για την επιβίωσή τους. Χωρίς περιστροφές πρόκειται για εθνικό έγκλημα και είναι ιστορικό και εθνικό σας χρέος να το προλάβετε!

 Βαγγέλης Τσιρώνης
Φιλόλογος - Συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου