Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τα γυμναστήρια και οι σχολές χορού στη Θεσπρωτία – Στη βουλή το θέμα από τον Μάριο Κάτση - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τα γυμναστήρια και οι σχολές χορού στη Θεσπρωτία – Στη βουλή το θέμα από τον Μάριο Κάτση

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τα γυμναστήρια και οι σχολές χορού στη Θεσπρωτία – Στη βουλή το θέμα από τον Μάριο Κάτση 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατέθεσε ο Μάριος Κάτσης, σχετικά με το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν πλέον τα γυμναστήρια και οι σχολές χορού στη Θεσπρωτία. Αυτές οι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές για τρεις μήνες στο πρώτο lockdown, ενώ ξαναμπήκαν σε αναστολή λειτουργίας τον περασμένο Νοέμβριο, και είναι άγνωστο το πότε και με ποιους όρους θα επαναλειτουργήσουν. 

Τόσο τα γυμναστήρια, όσο και οι σχολές χορού χρησιμοποιούν εγκαταστάσεις πολλών τετραγωνικών μέτρων, με αποτέλεσμα να έχουν μεγάλα ανελαστικά κόστη παρά το ότι έχει ανασταλεί η λειτουργία τους. Σε όλο αυτό το διάστημα, οι ιδιοκτήτες αυτών των επιχειρήσεων καλούνται να καλύψουν αυτά τα κόστη, παράλληλα να είναι συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, και να αποπληρώνουν τις δόσεις δανείων που πήραν για την επένδυσή τους, όταν οι επιχειρήσεις τους έχουν μηδενικά έσοδα και σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. 

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να συσσωρεύουν χρέη από τις όποιες αναστολές πληρωμών εφαρμόζει η κυβέρνηση, αναστολές που δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα επιβίωσης των επιχειρήσεων καθώς απλά το μεταθέτουν χρονικά μερικούς μήνες, αλλά και από τα ποσά των επιστρεπτέων προκαταβολών που θα πρέπει στο μέλλον να αποπληρώσουν. Ακόμα όμως και όταν μελλοντικά επαναλειτουργήσουν αυτές οι επιχειρήσεις, θα απαιτηθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα προσαρμογής, ώστε να επανακάμψει η βάση των πελατών τους στα προ κορωνοϊού επίπεδα. 

Εξαιτίας όλων αυτών, οι ιδιοκτήτες των εν λόγω επιχειρήσεων, αλλά και οι εργαζόμενοι σε αυτές, έχουν βρεθεί σε απόγνωση βλέποντας τον ορατό κίνδυνο του λουκέτου. 

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας, Μάριος Κάτσης, ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό, να συνυπολογιστούν οι ιδιαιτερότητες των συγκεκριμένων κλάδων, και να προχωρήσει ο σχεδιασμός στοχευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων από το Υπουργείο, ώστε να στηριχθεί έμπρακτα και αποτελεσματικά η προσπάθειά τους να μείνουν όρθιες οι εν λόγω επιχειρήσεις, σε αυτή την πρωτοφανή οικονομική δυσκολία που αντιμετωπίζουν. 

Επίσης, ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό, εάν και πως προτίθεται να παρέμβει ώστε να ενισχύσει άμεσα και αποφασιστικά τους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων και σχολών χορού της Θεσπρωτίας, αλλά και ολόκληρης της χώρας, που μετά τους παρατεταμένους μήνες που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας κινδυνεύουν να βάλουν οριστικό λουκέτο. 

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή: 

ΕΡΩΤΗΣΗ 
Προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων 

ΘΕΜΑ: Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τα γυμναστήρια και οι σχολές χορού στη Θεσπρωτία 

Από τις αρχές Νοεμβρίου τα γυμναστήρια και οι σχολές χορού της Θεσπρωτίας όπως και ολόκληρης της χώρας παραμένουν κλειστά, εξαιτίας της επιβολής του δεύτερου lockdown για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, καθώς με βάση τις ανακοινώσεις των επιστημόνων τα γυμναστήρια και οι σχολές χορού εντάσσονται στις δραστηριότητες υψηλού κινδύνου εξάπλωσης του ιού. Στη Θεσπρωτία λειτουργούν 9 γυμναστήρια και 2 σχολές χορού. Οι επιχειρήσεις αυτές, απασχολούν σημαντικό αριθμό εξειδικευμένων εργαζομένων, αλλά και βοηθητικού προσωπικού. 

Οι εν λόγω επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές καθ’ όλη τη διάρκεια και του πρώτου lockdown για τρεις ολόκληρους μήνες, με αποτέλεσμα να έχουν οδηγηθεί σήμερα σε οικονομική εξουθένωση, και πλέον να αντιμετωπίζουν σοβαρότατους κινδύνους ως προς τη βιωσιμότητά τους. Τόσο τα γυμναστήρια, όσο και οι σχολές χορού χρησιμοποιούν εγκαταστάσεις πολλών τετραγωνικών μέτρων, με αποτέλεσμα να έχουν μεγάλα ανελαστικά κόστη παρά το ότι έχει ανασταλεί η λειτουργία τους. 

Σε όλο αυτό το διάστημα, οι ιδιοκτήτες αυτών των επιχειρήσεων καλούνται να καλύψουν αυτά τα κόστη, παράλληλα να είναι συνεπείς στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, και να αποπληρώνουν τις δόσεις δανείων που πήραν για την επένδυσή τους, όταν οι επιχειρήσεις τους έχουν μηδενικά έσοδα και σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. 

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να συσσωρεύουν χρέη από τις όποιες αναστολές πληρωμών εφαρμόζει η κυβέρνηση, αναστολές που δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα επιβίωσης των επιχειρήσεων καθώς απλά το μεταθέτουν χρονικά μερικούς μήνες, αλλά και από τα ποσά των επιστρεπτέων προκαταβολών που θα πρέπει στο μέλλον να αποπληρώσουν. 

Ακόμα όμως και όταν μελλοντικά επαναλειτουργήσουν αυτές οι επιχειρήσεις, θα απαιτηθεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα προσαρμογής, ώστε να επανακάμψει η βάση των πελατών τους στα προ κορωνοϊού επίπεδα. Γι αυτό χρειάζεται να συνυπολογιστούν οι ιδιαιτερότητες των συγκεκριμένων κλάδων, και να προχωρήσει ο σχεδιασμός στοχευμένων εργαλείων από το Υπουργείο, ώστε να στηριχθεί έμπρακτα και αποτελεσματικά η προσπάθειά τους να μείνουν όρθιες οι εν λόγω επιχειρήσεις σε αυτή την πρωτοφανή οικονομική δυσκολία που αντιμετωπίζουν. 

Επειδή το παρατεταμένο κλείσιμο των γυμναστηρίων και των σχολών χορού της Θεσπρωτίας έχει εξουθενώσει οικονομικά τους ιδιοκτήτες τους και απειλεί με λουκέτα τις επιχειρήσεις 

Επειδή οι ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων βρίσκονται σε οριακό σημείο με μηδενικά έσοδα και μεγάλα ανελαστικά έξοδα και τρέχουσες υποχρεώσεις 

Επειδή στις επιχειρήσεις αυτές απασχολείται σημαντικός αριθμός εργαζομένων 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός: 
Πως προτίθεται να παρέμβει ώστε να ενισχύσει έμπρακτα τους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων και σχολών χορού της Θεσπρωτίας που μετά τους παρατεταμένους μήνες που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας κινδυνεύουν να βάλουν οριστικό «λουκέτο»; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου