ΛΑΣΥ Ηπείρου: Επικίνδυνα για το περιβάλλον τα επιχειρηματικά παζάρια γύρω από τα σκουπίδια που πληρώνει ο λαός - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

ΛΑΣΥ Ηπείρου: Επικίνδυνα για το περιβάλλον τα επιχειρηματικά παζάρια γύρω από τα σκουπίδια που πληρώνει ο λαός

ΛΑΣΥ Ηπείρου: Επικίνδυνα για το περιβάλλον τα επιχειρηματικά παζάρια γύρω από τα σκουπίδια που πληρώνει ο λαός

Σε βιομηχανία απευθείας αναθέσεων χωρίς απολύτως κανένα έλεγχο για την προστασία του περιβάλλοντος έχει μετατρέψει η Περιφέρεια Ηπείρου την μεταφορά του υπολείμματος από τη Μονάδα Επεξεργασία Απορριμμάτων (ΜΕΑ) προς τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ). Με τις αλλεπάλληλες αναθέσεις η Περιφέρεια Ηπείρου έρχεται να…. «αποζημιώσει» τον εργολάβο που του ανέθεσε τη μεταφορά για την έκπτωση που έδωσε, την οποία κατά τ’ άλλα διαφήμισε ως διαπραγματευτική επιτυχία. Βεβαίως ακόμα και αυτή την προηγούμενη έκπτωση ο λαός την έχει πληρώσει με χίλιους τρόπους, αλλά τελικά ούτε και έκπτωση υπάρχει αφού η Περιφέρεια πληρώνει το ίδιο έργο δύο φορές και τρείς φορές.

Πιο συγκεκριμένα η Περιφέρεια Ηπείρου στις 18 Νοέμβρη 2021 (ΑΔΑ : ΩΔΠΝ7Λ-ΩΑΥ) υπέγραψε την πρώτη σύμβαση για τη μεταφορά του υπολείμματος από το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων προς τους ΧΥΤ έναντι 20.000,00€ χωρίς ΦΠΑ.

Στις 21 Δεκέμβρη 2021, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας αποφάσισε (ΑΔΑ: Ω5ΔΤ7Λ9-Γ58) νέα ανάθεση για τη μεταφορά του υπολείμματος «για την χρονική περίοδο Δεκέμβριος 2021-Φεβρουάριος 2022» για 30.000,00€ χωρίς ΦΠΑ.

Την Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2021, δηλαδή οκτώ μέρες αργότερα, η Περιφέρεια ανακαλύπτει ξαφνικά ότι ήδη από τις 16 Δεκέμβρη έχει «Το ΑΕΙ-915/ΧΧαφ/16-12-2021 έγγραφο της ΑΕΙΦΟΡΙΚΉ ΗΠΕΙΡΟΥ ΜΑΕΕΣ προς την Περιφέρεια Ηπείρου, βάση του οποίου υπάρχουν συσσωρεύσεις υπολείμματος στη ΜΕΑ Ηπείρου που ανέρχονται σε 2.445,29 τόνους μέχρι σήμερα, και οι οποίες πρέπει με αρμοδιότητα της Περιφέρειας Ηπείρου να μεταφερθούν άμεσα από τον χώρο της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, στους κατά τόπους ΧΥΤΥ, ανάλογα με τον παραγωγό του αποβλήτου και απόρριψη του υπολείμματος εντός των κυττάρων διάθεσης των ΧΥΤΥ» και φέρνει προς ψήφιση την ανάθεση νέας σύμβασης για την «απομάκρυνση του συσσωρευμένου υπολείμματος 2021» αυτή τη φορά, για άλλα 20.000,00€ χωρίς ΦΠΑ.

Ενώ δηλαδή υπάρχει ενεργή σύμβαση για τη μεταφορά του υπολείμματος το οποίο φυσικά δεν διαχωρίζεται σε νέο υπόλειμμα και συσσωρευμένο υπόλειμμα. Όλο το υπόλειμμα που υπάρχει στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου οφείλει να μεταφερθεί από τον σημερινό εργολάβο, η Περιφέρεια δημιουργεί τον όρο «συσσωρευμένο υπόλειμμα 2021» και βγάζει νέα απευθείας ανάθεση !

Η κατάσταση πλέον βρωμάει από παντού:

Ο λαός της Ηπείρου, είτε μέσω του ΦΟΔΣΑ είτε μέσω της Περιφέρειας έχει πληρώσει τα τελευταία δύο χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την μεταφορά του υπολείμματος.

Οι αποφάσεις για τη μεταφορά όλο αυτό τον καιρό, είτε γίνονταν από το ΦΟΔΣΑ είτε από την Περιφέρεια, ήταν όλες με απευθείας αναθέσεις επειδή δήθεν η διαδικασία ήταν επείγουσα. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ούτε για τον ΦΟΔΣΑ ούτε για την Περιφέρεια για την συσσώρευση υπολείμματος στο εργοστάσιο.

Όλοι μαζί, ΤΕΡΝΑ, Περιφέρεια και ΦΟΔΣΑ για να κάνουν τα παζάρια τους για την ανάθεση της μεταφοράς του υπολείμματος, επαναλάμβαναν και απειλούσαν ότι αν για 5 μέρες δεν μεταφερθεί το υπόλειμμα, τότε το εργοστάσιο θα κλείσει και μαζί του θα σταματήσει η αποκομιδή των απορριμμάτων σε όλη την Ήπειρο. Αποδεικνύεται ότι αξιοποιούσαν τον περιβαλλοντικό κίνδυνο για να δώσουν τις απευθείας αναθέσεις ο καθένας στο δικό του επιχειρηματία.

Η συσσώρευση υπολείμματος στο εργοστάσιο είναι επικίνδυνη για το περιβάλλον και για τους εργαζόμενους. Είναι εγκληματικό ξαφνικά να ανακαλύπτουν στις εγκαταστάσεις τους 2.445,29 τόνους υπολείμματος, κυριολεκτικά μια περιβαλλοντική βόμβα για την περιοχή.

Η περιφέρεια που «επιβλέπει» το εργοστάσιο ανεξάρτητα από το αν ήταν δική της η αρμοδιότητα της μεταφοράς του υπολείμματος ή όχι, ανεξάρτητα αν το υπόλειμμα συσσωρεύτηκε από τον προηγούμενο ή από τον σημερινό ανάδοχο οφείλει να δώσει εξηγήσεις για τους ελέγχους που έκανε στο εργοστάσιο τόσο καιρό.

Οφείλει να ενημερώσει πόσο καιρό βρίσκεται αυτή η περιβαλλοντική βόμβα στο εργοστάσιο αφού προφανώς και δεν συσσωρεύονται 2,5 χιλιάδες τόνοι μέσα σε μια μέρα

Οφείλει να απαντήσει αν γνώριζε πριν από τις 16 Δεκεμβρίου ότι υπάρχει αυτή η περιβαλλοντική βόμβα στο εργοστάσιο και δεν πήρε μέτρα

Οφείλει να απαντήσει ποιος επιβλέπει τον εργολάβο που μεταφέρει σήμερα το υπόλειμμα. Αν υπήρχαν εκθέσεις που περιέγραφαν ότι η υπηρεσία δεν εκτελείται σωστά και παρόλα αυτά η Περιφέρεια συνέχισε να κάνει απευθείας αναθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου