Δώρης Δήμας: "Να συνεδριάσει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας με αποκλειστικό θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων" - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Δώρης Δήμας: "Να συνεδριάσει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας με αποκλειστικό θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων"

Δώρης Δήμας: "Να συνεδριάσει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηγουμενίτσας με αποκλειστικό θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων"

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

Προς: τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας
Κοινοποίηση: τον πρόεδρο του Δ.Σ.
- τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου
- ΜΜΕ Θεσπρωτίας

Κε. Δήμαρχε
Θα συμφωνείτε και εσείς ότι η πρωτοφανής ανοιχτή διαπάλη μεταξύ του ΦΟΔΣΑ, την Περιφέρεια Ηπείρου και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας έχει ξεπεράσει κατά πολύ «τα εσκαμμένα». Θα συμφωνείτε επίσης ότι αυτή έχει σαν αποτέλεσμα τις καθυστερήσεις στη παράδοση και κατ’ επέκταση τη λειτουργία του έργου των ΣΜΑ. 

Αυτό έχει σαν συνέπεια την όξυνση περιβαντολλογικών, κυκλοφοριακών προβλημάτων και προφανώς οικονομικών για τους δημότες. Αυξάνει το κυκλοφοριακό φόρτο στους δρόμους και την κυκλοφοριακή συμφόρηση, στην καταπόνηση των απορριμματοφόρων, την αύξηση της κατανάλωσης των καυσίμων, την αύξηση των απαιτούμενων εργατοωρών, την απόσπαση των απορριμματοφόρων από την κύρια δουλειά τους που είναι η αποκομιδή. Αυτό δημιουργεί εκρηκτική κατάσταση στους δήμους που δουλεύουν με μειωμένο προσωπικό και με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που δημιουργεί η μειωμένη κρατική χρηματοδότηση.( Σήμερα πρέπει να προσθέσουμε και την άνοδο της τιμής των καυσίμων και του ρεύματος). 

Η συνέχιση αυτής της κατάστασης θα τινάξει στον αέρα τους δημοτικούς προϋπολογισμούς και στο δήμο μας. Προφανώς θα έχει σαν συνέπεια την αύξηση των ήδη μεγάλων δημοτικών τελών (ήδη έγινε αύξηση 20% το 2021). Θα συνεχίσει να φορτώνει ακόμα μεγαλύτερα οικονομικά βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Ήδη υπάρχει πρόβλημα είσπραξης των τελών από τους δημότες ,λόγω της καπιταλιστικής κρίσης.

Θα συμφωνήσετε επίσης ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Η ακολουθούμενη διαδικασία έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα.

Μας είναι πολύ δύσκολο να πεισθούμε ότι τόσο ο περιφερειάρχης όσο και ο ΦΟΔΣΑ «αγωνίζονται» για το ποιος ικανοποιήσει καλύτερα τα λαϊκά συμφέροντα. Γιατί και η περιφέρεια και ο ΦΟΔΣΑ είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των ΑΣΑ. Δεν ξεχνάμε ότι «το μήλον της έριδος» ήταν το ποιός θα κάνει την ανάθεση της διαχείρισης των Σ.Μ.Α. σε ιδιωτική εταιρεία (π.χ. ακυρώσεις διαγωνισμών). Μάλλον για πόλεμο εξυπηρέτησης οικονομικών συμφερόντων πρόκειται. Δείχνοντας το παραπέρα δέσιμο των φορέων της Τοπικής Διοίκησης με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, αποτέλεσμα της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και των ΣΔΙΤ.

Η αμαρτωλή ιστορία του ΠΕΣΔΑ στην περιοχή μας βγάζει μάτι για:

Την αναγκαιότητα ύπαρξης του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού και στον τομέα της διαχείρισης των Αστικών Στερεών Απορριμμάτων (ΑΣΑ).

Την αναγκαιότητα της διαχείρισης των ΑΣΑ από τον δημόσιο φορέα που θα μας απαλλάξει από την εκμετάλλευση των επιχειρηματικών ομίλων αλλά και των μεταξύ των πόλεμο που έχει σαν θύματα τους δημότες μας.

Την αναγκαιότητα γενναίας κρατικής χρηματοδότησης που θα ελαφρύνει οικονομικά τους δημότες που ήδη επιβαρύνονται με πολλούς και αβάσταχτους φόρους (υψηλό ΦΠΑ, ΕΝΦΥΑ, δημοτικά τέλη…..).

Πιστεύουμε ότι μόνο η λαϊκή αγωνιστική παρέμβαση μπορεί να αναγκάσει το κεντρικό κράτος να δώσει φιλολαϊκή λύση. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι να είναι ο λαός ενημερωμένος για «αυτά που γίνονται για αυτόν, χωρίς αυτόν», πολύ περισσότερο ενάντια του. Πράγμα που δεν γίνεται με ευθύνη και της Δημοτικής Αρχής. Δεν μπορεί να συμβαίνουν πράγματα και θάματα που μας αφορούν άμεσα και να τα πληροφορούμαστε από τα ΜΜΕ, όπως αυτά τα προβάλλουν.

Σε κάθε περίπτωση είναι ανάγκη να συνεδριάσει άμεσα το Δ.Σ. με αποκλειστικό θέμα την διαχείριση των ΑΣΑ. (Έχουμε νέες εξελίξεις: έγγραφο περιφέρειας για λειτουργία ΣΜΑ, πόλεμο υπολειμμάτων από ΜΕΑ κλπ.) Να ενημερωθούμε επίσημα οι δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και δημότες μας που «πληρώνουν το μάρμαρο». Το θέμα της διαχείρισης των ΑΣΑ αφορά τη ζωή των κατοίκων του δήμου μας, αυτοί θα πρέπει να έχουν τον κύριο λόγο. Για να το κάνουν πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένοι.

Γιατί πιστεύουμε ότι μόνο η λαϊκή κινητοποίηση μπορεί επιβάλλει, και σε στο θέμα της διαχείρισης των ΑΣΑ, λύση υπέρ των λαϊκών συμφερόντων και όχι υπέρ της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων . Γιατί πιστεύουμε πως τελικά «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό» στο δρόμο της ανατροπής αυτής της πολιτικής.

Ηγουμενίτσα 21/11/2021
Για τη Λαϊκή συσπείρωση
Δώρης Δήμας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου