Τοποθετήσεις του Θωμά Δημητρίου στη συνεδρίαση του Δ. Σ. Ηγ/τσας για: Ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ, Χερσαία Ζώνη και συμπτύξεις σχολικών τμημάτων - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021

Τοποθετήσεις του Θωμά Δημητρίου στη συνεδρίαση του Δ. Σ. Ηγ/τσας για: Ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ, Χερσαία Ζώνη και συμπτύξεις σχολικών τμημάτων

Τοποθετήσεις του Θωμά Δημητρίου στη συνεδρίαση του Δ. Σ. Ηγ/τσας για: Ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ, Χερσαία Ζώνη και συμπτύξεις σχολικών τμημάτων

«ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ»
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΗΜΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021 στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας, πρώτη δια ζώσης μετά από είκοσι μήνες, ως επί κεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αλλαγή Πορείας» έθεσα προ ημερήσιας διάταξης μεταξύ άλλων, τα παρακάτω θέματα:

1) Να εκδώσει το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισμα, με το οποίο να εκφράσει την αντίδρασή του στην πώληση της ΔΕΗ ΑΕ.

Εξήγησα ότι με την πώλησή της η ΔΕΗ θα απολέσει τον δημόσιο χαρακτήρα της. Συνακόλουθα θα αυξηθεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ισχνά εισοδήματα της λαϊκής οικογένειας, τον καιρό των ανατιμήσεων των βασικών αγαθών και της μεγάλης ακρίβειας.

Η πώληση – ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ σημαίνει:

- Απώλεια σημαντικής περιουσίας του ελληνικού λαού και εσόδων για το ελληνικό δημόσιο. - Αδυναμία ελέγχου του βασικού πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος, με στρατηγικό ρόλο στη μετάβαση της Ελλάδας σε καθαρές μορφές ενέργειας. - Μείωση της δυνατότητας χάραξης αναπτυξιακής πολιτικής. – Απώλεια της δυνατότητας στήριξης της παραγωγικής βάσης και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αγροτών. – Απώλεια της δυνατότητας στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με κοινωνικά τιμολόγια. – Λειτουργία της ΔΕΗ ως άλλη μια ιδιωτική εταιρεία με σκοπό την κερδοφορία και όχι την κοινή ωφέλεια. – Αρνητικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους. Ήδη η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις νέες προσλήψεις στη ΔΕΗ έχει καταργήσει το ΑΣΕΠ και την προστασία των εργασιακών σχέσεων.

Το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσα για συζήτηση αλλά ο Δήμαρχος το αρνήθηκε με το επιχείρημα ότι, «δεν έχει νόημα πλέον η αντίδρασή μας, αφού η ΔΕΗ πουλήθηκε ήδη!», παρατίθεται στο τέλος του δελτίου.

2) Ο μήνας Οκτώβρης φεύγει και οι προσφορές για την αγορά του λιμανιού θα κατατεθούν σύντομα. Τι γίνεται με την παραχώρηση της χερσαίας ζώνης στους Δήμους; Από την πλευρά μας ανησυχούμε, γιατί οι προθεσμίες της παραχώρησης όλο και μετατίθενται και είμαστε πλέον σε οριακό χρονικό σημείο. Εσείς δεν ανησυχείτε κ. Δήμαρχε; Γιατί δεν έκλεισε η παραχώρηση, όπως με βεβαιότητα μας την παρουσιάζατε ως τελειωμένη υπόθεση, μέχρι και στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο; Είχαμε ξεκινήσει από την αρχή του καλοκαιριού κλιμακούμενες κινητοποιήσεις τις οποίες στη συνέχεια μετά τις υποσχέσεις τόσο του Υπουργού όσο και του κυβερνητικού βουλευτή τις φρενάρατε κ. Δήμαρχε!

Τι κάνουμε τώρα; Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά αποδεχόμενοι τη μοίρα μας;

3) Ανακοινώθηκε ο σχεδιασμός για συμπτύξεις σχολικών τμημάτων σε Δημοτικά και Γυμνάσια –Λύκεια, 13 τμήματα καταργούνται στο νομό μας. Δεν έχει εφαρμοσθεί ακόμα στο σύνολό του το σχέδιο, λόγω αντιδράσεων εκπαιδευτικών και γονέων, αλλά δεν έχει εγκαταλειφθεί.

Είναι γνωστό ότι η εκπαιδευτική διαδικασία δυσχεραίνεται και το εκπαιδευτικό έργο δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε τμήματα με μεγάλο αριθμό μαθητών, γι’ αυτό και από πολλά χρόνια με τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, συνεχώς μειώνεται ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα. Αλλά και στις ιδιαίτερες συνθήκες που ζούμε, αντιλαμβανόμαστε τις συνέπειες που θα έχει στην εξάπλωση της πανδημίας η συγκέντρωση των μαθητών σε τμήματα των 27 και 28 ατόμων;

Στα σχολεία δεν ισχύουν οι περιορισμοί περί συγχρωτισμού; Γιατί δεν εφαρμόζονται στην τάξη οι αποστάσεις του 1,5 μέτρου μεταξύ των μαθητών και των 5 τετραγωνικών μέτρων ανά μαθητή-μαθήτρια;

Γνωρίζουμε ότι οι αίθουσες στα σχολεία μας είναι μικρές και δεν θα έπρεπε να μπαίνουν περισσότεροι από 12 μαθητές- μαθήτριες σε αυτές. Γιατί δεν εφαρμόζοντα και στα σχολεία οι εγκύκλιοι, περί αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού;
Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά στην εφαρμογή του νόμου;

Πρέπει ως Δημοτικό Συμβούλιο να αντιδράσουμε, για να μην εφαρμοσθεί το σχέδιο των συγχωνεύσεων.


(Σχέδιο Ψηφίσματος)

Δημοτική Παράταξη
«ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ»

Προς:
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
και τους Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων Δήμου Ηγουμενίτσας

ΘΕΜΑ: ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ Α.Ε.

Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου
Κύριοι επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων

Με την βεβαιότητα ότι η απόφαση της κυβέρνησης να εκχωρήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΔΕΗ Α.Ε. στους ιδιώτες, θα οδηγήσει σε τεράστια αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. Το γεγονός αυτό θα στερήσει τη δυνατότητα της χρήσης του αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας από εκατομμύρια συνανθρώπους μας πανελλαδικά και κατ΄ επέκταση από χιλιάδες συμπολίτες μας.

Με την παρούσα επιστολή ζητούμε να εισαχθεί προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ Α.Ε. με σκοπό και στόχο, επειδή η ΔΕΗ είναι εθνική υπόθεση και η ηλεκτρική ενέργεια βασικό κοινωνικό αγαθό, να εκφραστεί δημόσια η αντίθεση του Δημοτικού συμβουλίου μας στις δρομολογούμενες αποφάσεις.

Ταυτόχρονα κύριοι εκπρόσωποι-επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων το ίδιο ζητούμε να πράξουμε όλες οι Δημοτικές παρατάξεις.

Θεωρούμε ότι πέρα από τις οποίες διαφωνίες μας είναι χρέος όλων μας, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ (μαζί και με τους εργαζόμενους της ΔΕΗ και τους υπολοίπους κοινωνικούς φορείς), να υψώσουμε έναν τοίχο προστασίας γύρω από την τελευταία μεγάλη δημόσια επιχείρηση της χωρας μας.

Στη συνέχεια, παραθέτουμε πολύ συνοπτικά μερικούς από τους βασικούς λόγους που αποδεικνύουν, ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι καταστροφική και θα αποβεί σε βάρος των καταναλωτών:

Η απόφαση της κυβέρνησης για την εκχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου στους ιδιώτες είναι ένα ακόμα βήμα σε όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα για το οριστικό και εξολοκλήρου πέρασμα και αυτής της δημόσιας επιχείρησης στα χέρια των ιδιωτών.
Με αυτή την απόφαση της κυβέρνησης το ελληνικό δημόσιο παραδίδει – χάνει ένα βασικό εργαλείο άσκησης κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής.
Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε τεράστιες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος γιατί απλούστατα, αυτό που θα ενδιαφέρει τους κατέχοντες την πλειοψηφία πλέον μετόχους, είναι το κέρδος και μόνο το κέρδος.

Για τη Δημοτική Παράταξη
«Αλλαγή Πορείας»
Θωμάς Δημητρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου