Θεσπρωτία: Οι "Βάκχες" του Ευριπίδη στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Θεσπρωτία: Οι "Βάκχες" του Ευριπίδη στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων

Θεσπρωτία: Οι "Βάκχες" του Ευριπίδη στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων

H Eφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας θα φιλοξενήσει τη Δευτέρα, 23 Αυγούστου, στο Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων την τραγωδία του Ευριπίδη "Βάκχες", παραγωγή της Εταιρείας Τέχνης «Αrs Aeterna» και σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη.

Για την παράσταση στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν προσκλήσεις από:
- τα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, (γραφείο Αντιπεριφερειάρχη 2ος ορ.) στις 18 & 19/8, ώρες:10:00–12:00
- στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, στις 18 & 19/8 ώρες:10:00-12:00
- στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ραγίου (κ. Νικολάου τηλ. 6977075270).

Ακολουθεί Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου με πληροφορίες για την παράσταση:
Η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνδιοργάνωση με την Αδελφότητα Απανταχού Ευρισκομένων Μελλιγγιωτών «Η Θεοτόκος», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ραγίου ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Πρέβεζα» και με παραγωγή της Εταιρείας Τέχνης «Αrs Aeterna» παρουσιάζουν το καλοκαίρι του 2021 την τραγωδία του Ευριπίδη Βάκχες, ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Το σύνολο των παραστάσεων θα φέρουν τον γενικό τίτλο «Από τα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου» και θα είναι σε σκηνοθεσία της ΝΙΚΑΙΤΗΣ ΚΟΝΤΟΥΡΗ.

Η πρώτη παράσταση έγινε στο Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης στις 15 Ιουλίου 2021, η δεύτερη θα γίνει στο Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων στις 23 Αυγούστου 2021 και η τρίτη στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης στις 24 Αυγούστου 2021.

Οι παραστάσεις συνδέονται με την Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου με στόχο να συμβάλλουν στην προαγωγή και σύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό.
Παράλληλα θα γίνουν παραστάσεις και στον Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 13,14 & 15/8/21.

Λίγα λόγια για την παράσταση:
«Τελετουργία της συγκίνησης, του συναισθήματος, του μένους και του παραλόγου μπορούν να χαρακτηριστούν οι Βάκχες του Ευριπίδη». Έτσι ορίζει η Νικαίτη Κοντούρη την ανεξάντλητη τραγωδία του Ευριπίδη.
Στις ΒΑΚΧΕΣ, ο Θεός Διόνυσος είναι ο πρωταγωνιστής. Ο γνωστός αγαθός Θεός του κρασιού, της μέθης και του Θεάτρου, «ενδύεται» το αρχέγονο, και αινιγματικό του πρόσωπο, που είναι εξαιρετικά σύνθετο και σκοτεινό.
Διόνυσος σημαίνει δύο φορές γεννημένος. Είναι γιος του Δία και της Σεμέλης. Ο μύθος λέει, πως ενώ τον γεννούσε πρόωρα η μάνα του, ο Δίας τον διέσωσε φτιάχνοντας στο μηρό του μια δεύτερη μήτρα και τον έστειλε να δει το φως στη μακρινή Ασία. Οι ΒΑΚΧΕΣ γράφτηκαν το 406-405 π.Χ. ενώ ο Ευριπίδης βρισκόταν αυτοεξόριστος στο παλάτι του Αρχέλαου στη Μακεδονία.

Η υπόθεση. 
Ο Διόνυσος καταφθάνει στη Θήβα, την πατρίδα της μητέρας του, έχοντας μαζί του τις πιστές του ακολούθους, για να επιβάλει τη δική του Θρησκεία και να τιμωρήσει όλους όσοι είναι εμπόδιο στο δρόμο του , τολμώντας να τον αμφισβητήσουν. Διαβρώνει ακόμα και την ιερή σχέση μάνας-γιού, εμφυσώντας τη θεϊκή του Μανία στις γυναίκες της Θήβας. Με την βίαιη επιβολή της νέας θρησκείας, επιφέρεται η ισοπέδωση του Βασιλικού Οίκου της πόλης των Θηβών . Οι εναπομείναντες ήρωες της τραγωδίας αναγκάζονται να πάρουν το δρόμο της εξορίας.

Ύβρις -Τιμωρία- Κάθαρση. 
Ο Ευριπίδης συνθέτει τις ΒΑΚΧΕΣ, μία εμφανώς τελετουργική μιμητική διαδικασία, όπου χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα της Θεατρικής πράξης: μεταμόρφωση, παρενδυσία, δραματική ειρωνεία, ελευθεριότητα, ακραίες συμπεριφορές, αφήγηση, αθέατες εγκληματικές πράξεις κ.α. Μέσα από μια ποικιλία ρυθμών, ήχων , συγκρούσεων και γεγονότων εντός και εκτός σκηνής, βιώνουμε την ένθεη τρέλα που έχει καταλάβει τις γυναίκες της Θήβας, τον σπαραγμό ζώων και ανθρώπων και τη διαταραχή της φύσης που συναινεί στην αγριότητα των πράξεων των κοινών θνητών. Οι άνθρωποι γίνονται αγέλη που θα κατασπαράξει τα ίδια της τα παιδιά, όταν διαταραχθεί η ισορροπία της κυρίαρχης Θεάς Φύσης, από την αλόγιστη συμπεριφορά τους.
Ο ισχυρός εκρηκτικός μηχανισμός του Δραματουργού, απαντά στην Ύβρη με Τιμωρία, αποδίδει Δικαιοσύνη και οδηγεί στην Κάθαρση.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Μετάφραση | ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ
Σκηνοθεσία | ΝΙΚΑΙΤΗ ΚΟΝΤΟΥΡΗ
Σκηνικά - Κοστούμια | ΛΟΥΚΙΑ ΜΙΝΕΤΟΥ
Μουσική σύνθεση – διδασκαλία | ΘΡΑΞ - ΠΑΝΚC
Επιμέλεια κίνησης | ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΜΑΡΑΘΑΚΗ
Φωτισμοί | ΝΙΚΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Δραματουργία | ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ – ΝΙΚΑΙΤΗ ΚΟΝΤΟΥΡΗ
Βοηθός σκηνοθέτη | ΘΑΛΕΙΑ ΓΡΙΒΑ
Φωτογραφίες | ΕΛΙΝΑ ΓΙΟΥΝΑΝΛΗ
Artwork | ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Μακιγιάζ | ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Επιστημονική σύμβουλος | ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΙΑΚΟΥΜΟΠΟΥΛΟΥ
Διεύθυνση παραγωγής | ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ
Επικοινωνία | ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΡΟΥ
Παραγωγή | Ars Aeterna, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, 5η Εποχή Τέχνης

Ερμηνεύουν:
ΑΚΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ (Διόνυσος)
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΠΑΠΑΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (Πενθέας)
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΠΑ (Τειρεσίας)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Κάδμος)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΑΚΑΛΟΥ (Αγαύη)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΣΠΙΩΤΗΣ (Αγγελιοφόρος)
Χορός
( αλφαβητικά)
ΙΟΥΛΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΘΑΛΕΙΑ ΓΡΙΒΑ
ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΚΑΚΚΙΝΟΥ
ΣΟΦΙΑ ΚΟΥΛΕΡΑ
ΦΡΑΓΚΙΣΚΗ ΜΟΥΣΤΑΚΗ
ΕΛΕΝΗ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΙΚΑ
Η παράσταση θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΗΣ «Ars Aeterna»

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
1. Α΄ παράσταση: Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης, 15 Ιουλίου 2021/ώρα: 19:30
2. Β΄ παράσταση: Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων, 23 Αυγούστου 2021/ώρα: 18:30
3. Γ΄ παράσταση: Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης, 24 Αυγούστου 2021/ώρα: 18:30
Πληροφορίες: Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων Περιφέρειας Ηπείρου, κ.Ελένη Βήρου, τηλ. 26510 87202, e mail: e.virou@php.gov.gr

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Οι παραστάσεις προσφέρονται δωρεάν από την Περιφέρεια Ηπείρου και εντάσσονται στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Διαδρομής των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου και στο πρόγραμμα των συνδιοργανώσεων της με Πολιτιστικούς Συλλόγους.
Προσκλήσεις μπορείτε να προμηθευτείτε, για την μεν παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο Γιτάνων, α) στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας, στις 18 & 19/8// ώρες:10:00–12:00 β) στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, στις 18 & 19/8 // ώρες:10:00-12:00 & γ) στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ραγίου (κ. Νικολάου τηλ. 6999 902438), για την δε παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης α) στο κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου, γραφείο 129, στις 18 &19/8 // ώρες 10:00 π.μ.- 12:00μεσημ., β) στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων στις 18 &19/8 //ώρες:10:00-12:00 & γ) στην Αδελφότητα των Απανταχού Μελλιγγιωτών «Η Θεοτόκος» (κ.Παππάς τηλ. 6951303567).
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας έως εξάντλησης των προσκλήσεων.
Για την είσοδο σας στην εκδήλωση είναι απαραίτητη η προμήθεια πρόσκλησης αριθμημένης και σφραγισμένης από την Περιφέρεια Ηπείρου, που θα την επιδείξετε για την είσοδο σας στον Αρχαιολογικό Χώρο. Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει πρόσκληση, παρακαλείται να μην προσέλθει στο χώρο γιατί δεν θα επιτραπεί η είσοδος λόγω των περιορισμών εξαιτίας του COVID-19.
Σημειώνουμε ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες Κ.Υ.Α.
Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού, συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 1 ώρα, πριν από την έναρξη της εκδήλωσης.
Μετά την έναρξη της παράστασης η είσοδος δεν θα επιτρέπεται.
Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Περιφέρεια Ηπείρου: Πλατεία Πύρρου 1, Ιωάννινα, Τηλ. 26510 87129
Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας:Π.Τσαλδάρη 18, Ηγουμενίτσα Τηλ. 26653 60103, 60239
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων: Τηλ. 26510 01050
Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων: (Πλατεία 25ης Μαρτίου 6, Πάρκο Λιθαρίτσια), Τηλ. 26510 01089
Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας: Τηλ. 26650 29177, 29178
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας: (28ης Οκτωβρίου 2) Τηλ. 26650 28539

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου