Ηγουμενίτσα: Εγκρίθηκε η σκοπιμότητα ίδρυσης οικοτροφείου για ενήλικες με ψυχικές διαταραχές - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Ηγουμενίτσα: Εγκρίθηκε η σκοπιμότητα ίδρυσης οικοτροφείου για ενήλικες με ψυχικές διαταραχές

Ηγουμενίτσα: Εγκρίθηκε η σκοπιμότητα ίδρυσης οικοτροφείου για ενήλικες με ψυχικές διαταραχές


Την ίδρυση και λειτουργία οικοτροφείου για ενήλικες με ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα ή άτομα με νοητική υστέρηση στο Δήμο Ηγουμενίτσας, ενέκρινε με σημερινή της απόφαση η Υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη.

Το θέμα γνωστοποίησε ο βουλευτής Θεσπρωτίας Β. Γιόγιακας, ευχαριστώντας την υφυπουργό Υγείας.

Προβλέπεται η ίδρυση και λειτουργία Οικοτροφείου στο οποίο θα διαμένουν ενήλικες με σοβαρές ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα ή άτομα με νοητική υστέρηση. Η δομή θα αναπτυχθεί σε περιοχή του Δήμου Ηγουμενίτσας δημιουργώντας 22 θέσεις επιστημονικού, νοσηλευτικού και υποστηρικτικού προσωπικού. Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου ανέρχεται σε 510.000 ευρώ και θα καλυφθεί από πόρους του ΕΣΠΑ και του Τακτικού Προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας.


Βασίλης Γιόγιακας: Στο νέο χάρτη της ψυχικής υγείας μπαίνει η Θεσπρωτία

Τη δημιουργία μονάδας ψυχικής υγείας για ενηλίκους στη Θεσπρωτία περιλαμβάνει απόφαση της Υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη για την έγκριση σκοπιμότητας των πολιτικών ψυχικής υγείας που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και το Υπουργείο Υγείας την περίοδο 2021 - 2027.

Κεντρικό στοιχείο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης είναι να μετατοπιστεί το κέντρο βάρους της φροντίδας του ψυχικά πάσχοντα από το ίδρυμα στην κοινότητα και να προσανατολιστεί η περίθαλψη στην κοινωνική ένταξη των ατόμων με ψυχική αναπηρία, αντί της διαχείρισης της κρίσης της νόσου. Με αυτό το σκοπό θα δημιουργηθούν μεταξύ άλλων στεγαστικές δομές για την πρόληψη του εγκλεισμού και της ιδρυματοποίησης των ατόμων με σοβαρή ψυχική αναπηρία.

Στη Θεσπρωτία προβλέπεται η ίδρυση και λειτουργία Οικοτροφείου στο οποίο θα διαμένουν ενήλικες με σοβαρές ψυχικές διαταραχές και σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα ή άτομα με νοητική υστέρηση. Η δομή θα αναπτυχθεί σε περιοχή του Δήμου Ηγουμενίτσας δημιουργώντας 22 θέσεις επιστημονικού, νοσηλευτικού και υποστηρικτικού προσωπικού. Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου έργου ανέρχεται σε 510.000 ευρώ και θα καλυφθεί από πόρους του ΕΣΠΑ και του Τακτικού Προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας.

«Δημιουργείται στη χώρα μας ένα δίκτυο δομών στέγασης και υπηρεσιών προκειμένου τα άτομα με σοβαρές ψυχικές παθήσεις να πάψουν να είναι κλεισμένα σε ιδρύματα και σε ψυχιατρικές πτέρυγες νοσοκομείων. Σε αυτό τον νέο χάρτη της ψυχικής υγείας που έχει επίκεντρο την κοινότητα και όχι το ίδρυμα, θα βρίσκεται και η Θεσπρωτία. Ευχαριστώ την Υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη που έκανε δεκτή την πρότασή μας», δήλωσε ο Βασίλης Γιόγιακας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου