Βασίλης Γιόγιακας: "Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να διευκολύνει την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού" (+ΒΙΝΤΕΟ) - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Βασίλης Γιόγιακας: "Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να διευκολύνει την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού" (+ΒΙΝΤΕΟ)

Βασίλης Γιόγιακας: "Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να διευκολύνει την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού" (+ΒΙΝΤΕΟ)

Την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο διευκολύνεται η εγγραφή των Ελλήνων του εξωτερικού επέκρινε ο Βασίλης Γιόγιακας κατά τη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας τόνισε ότι με την κατάργηση περιορισμών και προϋποθέσεων, όπως η ελάχιστη διαμονή και η φορολογική υποχρέωση στην Ελλάδα καθώς και η κατάθεση δικαιολογητικών για την αίτηση εγγραφής, θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα περισσότεροι Έλληνες στο εξωτερικό. «Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να στηρίξει τη βελτίωση του νόμου που ο ίδιος υπερψήφισε, μια βελτίωση που υποστήριξε το καθ’ ύλην αρμόδιο στέλεχός του, μια βελτίωση που αποδέχεται σύσσωμος ο οργανωμένος απόδημος ελληνισμός!» ανέφερε ο Βασίλης Γιόγιακας, για να προσθέσει: «Οι συμπατριώτες μας αξίζουν καλύτερη αντιμετώπιση! Για εμάς στη Νέα Δημοκρατία, είναι ισότιμοι συμπολίτες μας! Δεν είναι ψηφοφόροι δεύτερης κατηγορίας, όπως τους αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση του! Αυτούς τους ανθρώπους που, και τιμούνε, και «πονάνε» την πατρίδα τους, ας μην τους απογοητεύσουμε.».

Σημειώνεται ότι για να ισχύσουν οι βελτιώσεις του νομοσχεδίου απαιτείται να υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κύριοι Υπουργοί,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Για όσους σκόπιμα το παραβλέπουν και σκόπιμα θέλουν να δημιουργήσουν σύγχυση και εντυπώσεις στον κόσμο που μας παρακολουθεί, θα αναγκαστώ με τη σειρά μου να πω το αυτονόητο:

με το νομοσχέδιο που συζητάμε προτείνονται ορισμένες αλλαγές ενός νόμου που ψηφίστηκε πριν ενάμιση περίπου χρόνο με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, σύμφωνα με την επιταγή του Συντάγματος.

Τι αφορά αυτός ο νόμος;
Αφορά τη συμμετοχή στις εκλογές Ελλήνων πολιτών που έχουν ενεργό το δικαίωμα του εκλέγειν, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και την ημέρα της εκλογής βρίσκονται μόνιμα ή προσωρινά εκτός της Ελλάδας.
Πώς δηλαδή αυτοί οι συμπατριώτες μας, αντί να μπουν στη διαδικασία να έρθουν να ψηφίσουν σε κάποια εκλογική περιφέρεια της χώρας μας, θα μπορέσουν να ψηφίσουν στον τόπο ή κοντά στον τόπο που μένουν στο εξωτερικό.

Αυτός είναι και ο σκοπός του νομοσχεδίου:

Να γίνει πιο εύκολη, πιο λειτουργική, πιο «ανοιχτή», η δυνατότητα των εκτός Ελλάδος Ελλήνων να γραφτούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Γιατί πρέπει να γίνει αυτό;
Γιατί οι δικλίδες, οι περιορισμοί και τα δικαιολογητικά που προβλέπει ο 4648 του 2019, αποθαρρύνουν πολλούς από τους συμπατριώτες μας να γραφτούν άρα και να ψηφίσουν.
Ίσως είναι αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένα τίμημα του συμβιβασμού, του ελάχιστου κοινού παρονομαστή που συμφωνήθηκε το 2019, ώστε να περάσει ο νόμος με την ελάχιστη διευρυμένη πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής.
Αυτό το πρώτο, σημαντικό, βήμα που έγινε ύστερα από περίπου τεσσεράμισι δεκαετίες θέλουμε να το βελτιώσουμε.

Καταργώντας περιορισμούς και προϋποθέσεις, όπως η ελάχιστη διαμονή και η φορολογική υποχρέωση.

Καταργώντας τα δικαιολογητικά για την αίτηση εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, άρα και τη διαδικασία ελέγχου τους.

Καταργώντας την 8ετή διάρκεια εγγραφής στους καταλόγους αυτούς.

Αλλαγές που οι εκπρόσωποι των ομογενειακών οργανώσεων καλωσόρισαν ως θετικές γιατί πράγματι με αυτές αντιμετωπίζονται προβλήματα του ισχύοντος νόμου.

Αλλαγές, που οι φορείς αυτοί θεωρούν ότι είναι σύμφωνες με τη δήλωση της υπεύθυνης Απόδημου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ στον «Εθνικό Κήρυκα» για άρση των περιορισμών.
Μια δήλωση που δημιούργησε στους απόδημους την προσδοκία ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί η απαραίτητη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις αλλαγές αυτές.
Αντί συναίνεσης, όμως, τι είδαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στις Επιτροπές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι;
Είδαμε, αρχικά, να βάζει μπροστά διάφορα διαδικαστικά θέματα, όπως ο ρόλος και η παρουσία της Ειδικής Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού.
Είδαμε να υποστηρίζει πως φταίει η εφαρμογή του νόμου και όχι οι προβλέψεις του, δηλαδή οι περιορισμοί και η γραφειοκρατία για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους.
Είδαμε να αποσιωπά ή να θέλει να αλλάξει αυτά που είπε δημόσια η κα Τζάκρη υπέρ της άρσης των περιορισμών.
Είδαμε μέχρι και να υποτιμά τους εκπροσώπους των αποδήμων χαρακτηρίζοντάς τους θύματα της κυβερνητικής προπαγάνδας, επειδή εκφράστηκαν θετικά για το νομοσχέδιο.
Αλλά αυτό που είδαμε κυρίως, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, είναι έναν ΣΥΡΙΖΑ που, για να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση, έφυγε εκτός θέματος!

Ενώ το θέμα είναι η όσο το δυνατό πιο εύκολη και «ανοιχτή» συμμετοχή στις εκλογές, ασχολήθηκε με το αν και με ποιο τρόπο θα προσμετράται η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού.
Πριν βελτιώσουμε δηλαδή, το πρώτο, βασικό βήμα, πάμε στο τρίτο, μας λέει ο ΣΥΡΙΖΑ!

Και αφού δε συζητάτε για το τρίτο βήμα, δε δεχόμαστε το πρώτο, μας ξαναλέει!
Η γνωστή μέθοδος του «όλα ή τίποτα»!
Του «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε»!
Ή, αν προτιμάτε», της «μπάλας στην κερκίδα», όπως είπε η συνάδελφος κυρία Λιακούλη από το ΚΙΝΑΛ!

Με αυτά τα προσχήματα λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να στηρίξει τη βελτίωση του νόμου που ο ίδιος υπερψήφισε,
μια βελτίωση που υποστήριξε το καθ’ ύλην αρμόδιο στέλεχός του,
μια βελτίωση που αποδέχεται σύσσωμος ο οργανωμένος απόδημος ελληνισμός!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Τον Δεκέμβριο του 2019 είχα πει από αυτό το βήμα ότι η ψήφιση του νόμου 4648 είναι μια κοινοβουλευτική κατάκτηση, είναι σημάδι ότι το πολιτικό σύστημα ωριμάζει, ύστερα από μια περίοδο έντονης πόλωσης.

Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ με την αρνητική στάση του απαξιώνει αυτή την κοινοβουλευτική κατάκτηση.
Εφαρμόζει, ως αντιπολίτευση πια, το σύστημα «ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού και ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού», αλλά εδώ και άλλα έξω.
Και, το χειρότερο, είναι αυτός –και όχι η Κυβέρνηση- που βάζει το θέμα της ψήφου των εκτός Ελλάδας Ελλήνων, στο κρεβάτι του Προκρούστη:
Αυτό των πολιτικών τακτικισμών, των εκλογικών υπολογισμών και των επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων.

Σας παρακαλώ πολύ,
οι συμπατριώτες μας αξίζουν καλύτερη αντιμετώπιση!
Ανήκουμε στην ίδια πολιτική κοινότητα.
Διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την πατρίδα.
Προσφέρουν σε αυτή με γενναιοδωρία, με αγάπη, με ανιδιοτέλεια.
Διαφημίζουν και υπερασπίζονται τη χώρα μας.
Παρακολουθούν και εκφράζουν άποψη γι’ αυτά που συμβαίνουν εδώ.
Για εμάς στη Νέα Δημοκρατία, είναι ισότιμοι συμπολίτες μας!
Δεν είναι ψηφοφόροι δεύτερης κατηγορίας, όπως τους αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στάση του!
Αυτούς τους ανθρώπους που, και τιμούνε, και «πονάνε» την πατρίδα τους, ας μην τους απογοητεύσουμε.

Και ας συμφωνήσουμε κάποια στιγμή στα βασικά, ώστε μπορούμε να κάνουμε τα επόμενα βήματα.
Βήματα που θα απηχούν ακόμα περισσότερο τις ανάγκες και τις προσδοκίες των συμπατριωτών μας!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ VIDEO ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου