Παραμυθιά: ΟΧΙ στις μονάδες καύσης βιομάζας στα χωριά μας! - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Παραμυθιά: ΟΧΙ στις μονάδες καύσης βιομάζας στα χωριά μας!

Παραμυθιά: ΟΧΙ στις μονάδες καύσης βιομάζας στα χωριά μας!

Μπορεί να έγιναν σημαντικές προσπάθειες ώστε η δημιουργία μονάδων καύσης βιομάζας να μείνουν κρυφές, αλλά τελικά το θέμα βγήκε στη φόρα!

Μπορεί οι εργασίες να έχουν ξεκινήσει σε δύο από αυτές, (αρχικά Προδρόμι - Ζερβοχώρι και Χόικα, όμως πρόκειται για περισσότερες), αλλά ως κάτοικοι των χωριών του Δήμου Σουλίου, δεν είμαστε διατεθειμένοι να τις δεχτούμε!

Πρόκειται για μονάδες κοντά στα σπίτια μας, δίπλα στους στάβλους μας και πλάι στα χωράφια μας. Πρόκειται για μονάδες μέσα στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας το οποίο δεν είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάσουμε!

Προσπάθησαν (όταν το θέμα πήρε διαστάσεις φυσικά) να μας πείσουν για τον άκακο, αβλαβή και πάνω απ’ όλα "πράσινο" χαρακτήρα τέτοιων "επενδύσεων", χρησιμοποιώντας ψεύτικα επιχειρήματα και φτιάχνοντας ψεύτικη εικόνα. Έχουμε ήδη γνωστοποιήσει σε τοπικά μέσα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις δικές μας αναφορές σε μελέτες που δείχνουν τον κίνδυνο των επιπτώσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

"Τα οξειδωμένα οργανικά σωματίδια στην ατμόσφαιρα επηρεάζουν σημαντικά το κλίμα, την ανθρώπινη υγεία και τα οικοσυστήματα. Αυτά που προέρχονται από καύση βιομάζας, είναι ιδιαίτερα τοξικά, με υψηλή περιεκτικότητα σε καρκινογόνες και μεταλλαξογόνες ουσίες. Η εισπνοή αυτών των σωματιδίων επίσης προκαλεί οξειδωτικό στρες και η χρόνια έκθεση σε αυτά μπορεί να προκαλέσει καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, άσθμα, πρόωρη γήρανση ή διαβήτη".

Όσο και να προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο, δεν είμαστε διατεθειμένοι να δοκιμάσουμε. Δεν είναι παγωτό! Δεν χωράει ρίσκο, όταν μιλάμε για την υγεία μας και των παιδιών μας, για τα χωριά μας, τις καλλιέργειες και για το περιβάλλον! Δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε κανέναν για τον μετέπειτα έλεγχο της λειτουργίας σε κανένα επίπεδο. Ούτε για το τι θα καίει μεθαύριο, ούτε για τις πιθανές μετρήσεις ατμοσφαιρικών ρύπων, αποβλήτων και ηχορύπανσης.

Οι ευθύνες για την απόκρυψη του σοβαρού αυτού ζητήματος αλλά και του γεγονότος ότι συνέχισε στις μέρες μας να προχωράει, βαραίνουν τοπικές αρχές, περιφέρεια, έως αποκεντρωμένη διοίκηση και κράτος. Τα πρώτα "μικρά" ψέματα δείχνουν πόσα μεγάλα έπονται.

Ως κάτοικοι, απαιτούμε να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες και να παρθούν όλα πίσω. Να μην υπάρξει ούτε στα χωριά μας αλλά ούτε και σε κανένα άλλο χωριό, όπως σχεδιαζόταν ερήμιν όλων μας, καμία τέτοια μονάδα. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για αυτό γιατί μόνο μέσα από την ενεργό δράση των κατοίκων μπορούμε να το πετύχουμε!

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ
ΚΑΤΑ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΥΣΗΣ ΒΙΟΡΕΥΣΤΩΝ
ΠΡΟΔΡΟΜΙΟΥ - ΧΟΙΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου