Ηγουμενίτσα: Αλαλούμ και μπάχαλο στα δημοτικά τέλη. Άραγε, ξέρετε τι ψηφίζετε; - Θεσπρωτικοί Αντίλαλοι
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/
https://picasion.com/

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Ηγουμενίτσα: Αλαλούμ και μπάχαλο στα δημοτικά τέλη. Άραγε, ξέρετε τι ψηφίζετε;

Ηγουμενίτσα: Αλαλούμ και μπάχαλο στα δημοτικά τέλη. Άραγε, ξέρετε τι ψηφίζετε;

Του Σταύρου Κωστάρα

Ένα πραγματικό αλαλούμ επέφερε στα μέχρι το τέλος του 2020 καταβαλλόμενα δημοτικά τέλη και δημοτικό φόρο η πρόσφατη απόφαση (20-01-2021) της δημοτικής αρχής, την οποία καταψήφισε το σύνολο της αντιπολίτευσης.

Με την πρόφαση ότι τα χρήματα για την υπηρεσία καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού «δεν βγαίνουν» έφερε προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο μια εισήγηση η οποία αποτελεί ντροπή για όσους την ψήφισαν.

Βέβαια οι κάτοικοι της πόλης της Ηγουμενίτσας θα έπρεπε να ευχαριστήσουμε όλοι μαζί την δημοτική αρχή για την ΜΕΙΩΣΗ των δημοτικών τελών που θα πληρώνουμε το 2021 αφού, με την απόφαση αυτή θα πληρώνουμε πλέον 1,30 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, αντί για 1,35 ευρώ που πληρώναμε έως τώρα. Μας αύξησε λίγο βέβαια τον δημοτικό φόρο, αλλά και πάλι κερδισμένοι βγαίνουμε στο σύνολο, όπως προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα.

Κατά κάποιον τρόπο ευχαριστημένοι θα έπρεπε να είναι και οι κάτοικοι του πρώην δήμου Παραποτάμου οι οποίοι θα δουν μια σημαντική ΜΕΙΩΣΗ στα τέλη που πλήρωναν έως τώρα, αλλά, και πάλι, θα είναι αδικημένοι αφού θα πληρώνουν πιο πολλά από την Ηγουμενίτσα αλλά και από την Πέρδικα, την Νέα Σελεύκεια, το Γραικοχώρι και το Λαδοχώρι.

Αυτό βέβαια που προξενεί απορία είναι το από που η Δημοτική αρχή προσδοκά να εισπράξει επιπλέον έσοδα 1.700.000 ευρώ για το 2021, όταν προβαίνει σε μειώσεις των ποσών που εισπράττει στην Ηγουμενίτσα, η οποία αποτελεί τα 2/5 του πληθυσμού του Δήμου;

Προφανώς έχει εναποθέσει τις ελπίδες της στους 10 κατοίκους της Δριμίτσας και τους 43 του Γεροπλάτανου, οι οποίοι θα πληρώνουν 1,40 ευρώ το τετραγωνικό, και στους κατοίκους του Αργυρότοπου και της Φασκομηλιάς που θα πληρώνουν 1,30 ευρώ το τετραγωνικό. Άλλως μάλλον ελπίζει στους κατοίκους του Μαργαριτίου τους οποίους φιλοδώρησε με μια αύξηση της τάξης του 40%.

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΝΑ ΤΕΤΡ. ΜΕΤΡΟ


Υ.Γ 1 Να έχετε υπόψη σας κύριοι της δημοτικής αρχής ότι όταν ο νόμος προβλέπει αναλογική κατανομή των τελών, και ήτοι ανάλογα με τις προσφερόμενες υπηρεσίες, ΤΟ ΕΝΝΟΕΙ. Και από την στιγμή που τον δημοτικό φόρο τον εισπράττετε, τον πιστώνετε και τον χρησιμοποιείτε μαζί με τα δημοτικά τέλη, θα έπρεπε να είναι ανάλογες και οι χρεώσεις. Διότι είναι παράλογο οι κάτοικοι της Δράμεσης και της Κορύτιανης να πληρώνουν σχεδόν τα διπλάσια από ότι οι κάτοικοι του Μεσοβουνίου και της Καταβόθρας.

Υ.Γ. 2 Για τις μη σύμφωνες με τον νόμο αναπροσαρμογές των ανταποδοτικών τελών δεν θα ασκήσω την προβλεπόμενη από τον νόμο ειδική διοικητική προσφυγή γιατί δεν θέλω να δημιουργήσω πρόβλημα στον Δήμο, ο οποίος όμως θα πρέπει να επανέλθει με τροποποίηση της απόφασής του. Άλλωστε και εγώ θα επανέλθω αναδεικνύοντας με νεότερο δημοσίευμα τις πλείστες παραλείψεις, παρατυπίες και παρανομίες της απόφασης.

Υ.Γ. 3 Δήμαρχε δεν φιλοδοξώ να σώσω κανέναν αλλά, ως δημότης, έχω την υποχρέωση να παρεμβαίνω, όπου και όταν χρειάζεται, για την ενημέρωση των δημοτών. Ιδιαίτερα εφόσον η δημοτική αρχή λαμβάνει αποφάσεις χωρίς να εξετάζει την νομιμότητα αλλά, κυρίως, τον δίκαιο τρόπο αντιμετώπισης των δημοτών. 

Κωστάρας Σταύρος

ΠΗΓΗ: stavroskostaras.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου